libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

A korrupció elleni küzdelem átláthatósága

2014.09.11. 12:34 zombizan

A norvég pénzek körüli kalamajka kapcsán felértékelődni látszik a civil szervezetek magánszemély támogatóinak a szerepe. Akárhogy is végződik most ez az ügy, lényegesen jobban rá lesznek szorulva a közemberek kisösszegű adományaira, mint korábban. Ez valójában nagyon jó, azzal együtt, hogy a kormány szándékait és lépéseit aljasnak, félrevezetőnek, kártékonynak gondolom (és még hosszasan lehetne a negatív jelzőket sorolni).

Teljesen egyetértek azzal, hogy az emberek nyúljanak be a pénztárcájukba és támogassák a nekik szimpatikus ügyeket felkaroló civil szervezeteket. Sőt, igazából nagyon rossznak tartom, ha egy civil szervezet állami pénzből él, legyen az magyar, norvég, amerikai vagy központilag osztott EU pénz. Ha egy tízmilliós országban nincs néhány ezer ember, aki havonta néhány ezer forinttal támogat egy ügyet, akkor valószínűleg azzal az üggyel nem érdemes specializált civil szervezeteknek foglalkoznia (a nagyon niche témákra ott van a szabadidős lehetőség).

Ami nekem nem világos, hogy mondjuk csak abból a három, korrupcióval foglalkozó civil szervezetből, akik most a norvég ügy kapcsán fókuszba kerültek (atlatszo.hu, Transparency International, K-monitor), melyik, milyen hatékonysággal működik? Hol vannak a benchmarkok, ami alapján egy potenciális támogató meg tudja ítélni, hol hasznosul az ő x ezer forintja a legjobban? Hol a teljesítménykényszer?

Megpróbáltam az érintett szervezetek honlapjáról tájékozódni, és érveket keresni azzal kapcsolatban, miért az egyiket vagy a másikat lenne érdemes támogatnom?

Az atlatszo.hu nagyon aktív a támogatók toborzása kapcsán, 4000 olyan embert keresnek, akik havi 1000 forint rendszeres támogatással életben tudják tartani a szervezetet. Ma reggeli állapot szerint 951-nél tartottak, ami azért még elég távol van a céltól. De legalább van cél, potenciális támogatóként nagyjából világos, mit kell tennem és ezért mit várhatok cserébe. A három szervezet közül ők tűnnek leginkább aktivistának, akik utána mennek a dolgoknak. A honlap bemutatja eredményeiket, konkrét, általuk indított ügyeket látunk, aktuális státusszal.

Érdekes módon a "mission statementként" is szolgáló bemutatkozás csak angolul érhető el a honlapon, amelyben a tényfeltáró újságírásra, a korrupcióra vonatkozó adatok gyűjtésére helyezik a hangsúlyt. Ezzel foglalkozik a szervezethez kapcsolódó MagyarLeaks, kimittud.org, Fizettem.hu is. A támogatásokról szóló részben leszögezik, hogy magyar kormányzati forrásból nem fogadnak el pénzt, ugyanakkor a norvég alapot feltüntetik támogatóként, ami ellentmond annak, hogy nem kormányzati forrásból finanszírozzák a működésüket (the NGO is financed by nonpartisan and non-governmental sources).

A K-Monitor is várja a támogatásokat, mind az 1 % felajánlásával, mind eseti alapon. A szervezet tevékenysége a honlap alapján főleg szemléletformálás és ismeretterjesztés, kevésbé oknyomozás, de azért ez utóbbi is említésre kerül, és a honlapon konkrét bejelentések olvashatók. Sajnos az nem derül ki, hogy a bejelentésekkel történt-e bármi azon kívül, hogy ott közzétették őket. Ők nem határolódnak el a kormányzati szponzoroktól, ami annyiban helyes, hogy ők is kapnak norvég és izlandi pénzeket.

A Transparency International magyar irodája a honlap szerint közérdekű érdekérvényesítéssel, oktatással, kutatással, elemzéssel, monitorozással foglalkozik. Támogatást természetesen ők is kérnek.

A fentiekkel nem a három szervezet minősítése volt a célom, csak azt akartam jelezni, számomra nem világos, hogy a három, átfedő tevékenységi körrel rendelkező szervezet közül melyik, milyen módon és mértékben járult, és főként, a jövőre nézve, járulhat majd hozzá a magyarországi korrupció elleni küzdelemhez.

A támogatási kéréseikkel abszolút megszólítottnak érzem magamat, viszont mind a hármat biztosan nem fogom egyszerre támogatni. Jelenlegi benyomásaim alapján az atlatszo.hu támogatását megkezdem, és innentől kezdve szeretnék további eredményeket látni a pénzemért. Nem gondolom, hogy a magyar korrupció felszámolása a norvég kormánynak inkább érdeke, mint a magyar magánszemélyeknek, szóval valahol a dolgok rendes állása az kéne legyen, hogy mi tartjuk el ezeket a szervezeteket. Annyit és azokat, akikre szerintünk szükség van, akik ezt szerintünk megérdemlik. 

10 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr816687911

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nyolc éve választási csalás, most viszont csak a nyugodt munka záloga, mi az? 2014.09.12. 15:32:59

2006-ban azért vádolta meg hazugsággal és a választások elcsalásával Gyurcsányt és kormányát a FIDESZ, mert csak az első forduló után hozott nyilvánosságra (nem törvénytelenül egyébként) számára kínos makrogazdasági adatokat.  Napi (ál)naív kérdésem: ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyetmondok 2014.09.12. 12:42:42

Szerintem meg nincsen állami pénz. De egyáltalán nincsen,beszélni legfeljebb arról lehet, hogy az állam miképpen költi a mindig civil pénzt.
S ha egyetértünk azokkal a tevékenységekkel, amelyeket az ilyen alapítványok végeznek, akkor örüljünk, hogy akad olyan állam, legyen az akár nem a magyar, amely hajlandó ilyen célokra pénzt fordítani.
Ettől még valóban nagyon jó lenne,ha itthon nagyon sokan áldoznának keveset ilyen közösségi célokat szolgáló tevékenységek finanszírozására, támogatására, mert akkor sokkal több forrás lenne az ilyen célokra, ám ennek az egésznek a hazai hiánya,és az ezen való elkeseredés, változtatási szándék, stb. nem teszi kérdésessé, se erkölcsileg,se semmi más értelemben pl. a norvég kormány ilyen jellegű támogatási praxisát.

A közösségnek inkább azon kell gondolkodni, hogy mennyire fontosak ezek a tevékenységet,s az se tilos,ha ezen jó sokáig gondolkodik, mert ez a töprengés se kérdőjelezi meg azoknak a döntését és pénzügyi támogatását,akik már túl vannak a töprengésen,és tudják, hogy ezek fontos ügyek. Mint pl. a norvégek, izlandiak,stb.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2014.09.12. 13:11:18

Libertárius eszmék iránt érdeklődőknek:

www.facebook.com/szabfilo

"Azoknak, akik az emberek közötti együttműködést önkéntes alapon, erőszak nélkül, mindkét fél beleegyezésével képzelik el."

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2014.09.12. 13:12:07

@egyetmondok: igazad van, nincs állami pénz. Csak magánemberek pénze van, amit az állam adók formájában elvesz, és elkölti helyettük.

egyetmondok 2014.09.12. 13:16:17

@zombizan:
" Sőt, igazából nagyon rossznak tartom, ha egy civil szervezet állami pénzből él, legyen az magyar, norvég, amerikai vagy központilag osztott EU pénz. " ---

ezt tehát akár át is lehetne gondolni. Miért nagyon rossz ez ?

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2014.09.12. 13:31:27

@egyetmondok: mert ha az állam adja, akkor hiába származik a pénz magánszemélyektől, az allokáció már az állam szándékait tükrözi. A helyes megoldás az lenne, ha nem venné el, és mindenki a saját érdekeinek, értékrendjének és szándékainak megfelelő célokra költené. Lehet azt mondani, hogy ha már egyszer elvette, akkor legalább jó célokra is jusson belőle, de ez egy kicsit olyan, mintha az embert kirabolják az utcán, majd a rabló hagy annyi pénzt nála, hogy haza tudjon menni. Valamiért nem gondolom, hogy ezért hálásnak kéne lenni, bár kétségkívül elvehette volna az egészet is.

egyetmondok 2014.09.12. 14:18:51

@zombizan:
Nem általában az adókról beszélünk,bár én még ott se szeretem, ha valami sima rablásként tekintenénk pl.az adózásra.

Arról beszélünk, hogy jó vagy nem jó,ha állam(ok) olyan civil szervezeteket támogatnak, mint amikről szó van.
Ha egyetértünk azzal, hogy ezeknek a civil szervezeti tevékenységeknek fontos közösségi célja van,akkor nem kell,nem szükséges moralizálgatni azon, hogy mégis milyen az,ha (bármely) állam ezeket támogatja.
Maradhatunk annyiban, hogy jó. Ha van állam, amelynek ilyenek szándékai vannak, akkor az nagyon jó,és nem nagyon rossz.
(Ilyet akkor is érdemes az államnak támogatni,ha pl. adott országban fele akkora az állami redisztribúció,mint pl. nálunk,ergo fele akkorák az adók.)

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2014.09.12. 14:42:47

Szerintem két gond van vele: egyrészt a norvég adófizetők oldaláról nézve korántsem biztos, hogy annyira jó ötletnek tűnik egy magyar civil szervezetet támogatni, mint amennyire egy magyar civil szervezet örül az adománynak. Főleg akkor, ha nincs 4000 olyan ember az országban, akik egy norvég szemmel nevetségesen alacsony összeget havonta hajlandók lennének a szervezet (atlatszo.hu) támogatására fordítani. Persze erre lehet azt mondani, hogy ez legyen a norvég adófizetők problémája.

A másik probléma szerintem hosszabb távon sokkal fontosabb: ha a szervezet magyar magánszemélyek adományaira támaszkodik, az egyfelől stabilitást jelent, másfelől teljesítménykényszert, mert ők lényegesen közelebbről szemlélik a szervezet működését, mint egy norvég kormányzati koordinátor. Nincs kizárva, hogy egyszer Norvégiában is hatalomra jut egy olyan párt, amelyik ferde szemmel nézi a liberális jogvédő működést. Mibe telik egy tollvonással megszüntetni azt a támogatást, amelyért a norvég választók biztos nem fognak könnyeket hullatni?

kvadrillio 2014.09.12. 15:33:20

a civil szervezetek, alapítványok szinta mind...orba-szájba csalnak !!!
máááás... A Harvard Business School friss felmérése....Növekszik a vagyoni szakadék...:)Növekszik a vagyoni szakadék
nepszava.hu|2014. szept 09. 09:25
[A+ A-]
[Nyomtatás]
[Küldés e-mailben]

Meglehetősen sötét képet fest a jövőről a neves amerikai üzleti felsőoktatási intézmény, a Harvard Business School friss felmérése.

A majd kétezer volt végzősük körében elvégzett felmérés eredménye azt jelzi, hogy az érintettek nemigen bíznak az amerikai gazdaság versenyképességének javulásában, sőt csaknem felük (47 százalék a kissé derűlátóbb 33 százalékkal szemben) éppen annak gyengülésétől tart az elkövetkező három évben.

Ami a fizetéseket illeti, ott még pesszimistább az általános kép. A leggazdagabbak, a középosztály és a leszakadó szegényebb rétegek között egyre mélyül a szakadék, s ez a helyzet „fenntarthatatlan” – állapította meg a tanulmány, noha azt is elismerték, hogy a közeljövőben e téren sem számítanak javulásra. A Harvard elemzését ismertető Reuters hírügynökség a megkérdezettek megoldási javaslatai közül az oktatási rendszer korszerűsítését, a szakképzési programok bővítését emelte ki.

JAHHHH,NINCS VESZÉLYBEN ! DE AZÉRT NEM TETSZIK NEKIK AZ EGYRE NÖVEKVŐ VAGYONI SZAKADÉK ! EZ UGYEBÁR ROHADTUL KOMMUNISTA HOZZÁÁLLÁS ÁM A DOLOGOKHOZ ! :o)))))

József Kaszás · Kiemelt hozzászóló
Hála az 50-es évek politikájának,náluk nincsanek kommunisták,így a magántulajdon tisztelete sincs veszélyben ! Nálunk is valami hasonló célt kellene kitüzni .

mecsoda kommunista látószögek ezek itten kééééérem ???!!! :O)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.09.12. 16:40:21

"azzal együtt, hogy a kormány szándékait és lépéseit aljasnak, félrevezetőnek, kártékonynak gondolom (és még hosszasan lehetne a negatív jelzőket sorolni)"

A kormány lépéseit inkább nem minősítem, mert nem látok bele a dologba elég mélyen ahhoz, hogy ezt megalapozottan megtehetném.

Annyi azonban biztos, hogy nem elég függetlennek és pártatlannak lenni, annak is kell látszani. Tehát hiába működik a pénzeket elosztó szervezet pártatlanul, ha amúgy egy párthoz közel áll.

Más kérdés, vajon jobb-e ennél az, ha kormányközeli szervezet osztja szét a pénzeket.

Netuddki. 2014.09.12. 17:30:35

Van egy nagy különbség a között ha a külföldiek öntik ide a pénzt, és a között amikor az orbán rezsim a cöf-öt támogatja. A fidesz ugyanis a magyar adófizetőket károsítja meg ha elszórja a befizetett adót. A norvég alap meg számoljon el a norvég adófizetőkkel. Ez utóbbi ami engem hidegen hagy. Az viszont nem, hogy mire költik el az orbánék az adómat.

Mellesleg az orbán reggel a fideszes "köz"-nek csúfolt rádióban elég gyorsan kitért a konkrét kérdés elől. Azzal a blaszfémiával, hogy a törvények mindenkire vonatkoznak. Na, ott küldtem el a zannyába...
süti beállítások módosítása