libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

Az olimpia megakadályozása cél, és nem eszköz

2017.01.20. 07:56 zombizan

Nem szeretnék budapesti olimpiát. Értelmetlen, megalomán ötletnek tartom, ami évtizedekre megnyomoríthatja az ország gazdaságát, eltorzíthatja Budapest városfejlődési irányait stb stb stb. Az aláírásgyűjtést jó ötletnek gondolom, én is tervezem aláírni az íveket, és pénzt is küldeni a Kétfarkú plakátkampányra. Ezzel együtt a Momentum Mozgalom színre lépését erősen vegyes érzésekkel figyelem.

Az atlatszo.hu és a HVG is interjút közölt a vezetőkkel, akik egyértelműen az olimpia megakadályozásán túlmenő célokat, párttá alakulást, „az Orbán rendszer leváltását” hirdették. Sőt, igazából olimpiát is szeretnének, csak nem most, nem így, nem „azok” zsebébe csorgatva a pénzeket. Az, hogy az olimpia megakadályozása számukra nem is igazán cél, hanem inkább eszköz egy új párt felépítésére, elég egyértelműen átjött mind a két interjúban. Az őket körülvevő lelkesedés is legalább annyira a friss hangnak, az orbántalanított Magyarország reményének szól, semmint az olimpia megakadályozási szándékának. Megkockáztatom, ha az olimpiát a baloldal találta volna ki és a Fidesz fúrta volna meg, akár még az olimpia mellett is zászlót bontottak volna hasonló ifjonti lelkesedéssel.

Én viszont tényleg az olimpiai projektet szeretném veszni látni. Sem most, sem egy baloldali kormány alatt nem szeretnék olimpiát. Azt meg pláne nem, amivel kvázi megfenyegettek, hogy azt a 2-3000 milliárd forintot, amibe szerintük az olimpia kerülne, költsük csak el, de más célokra. Ha az effektív teherviselési arányokat nézem, a 3000 milliárd forintból több millió forint lenne az én saram, amit a rám kivetett adókból terveznek begyűjteni. Na most nekem annak a pénznek az elköltéséről kiváló, saját elképzeléseim vannak. Akár még illeszkednek is az általuk megjelölt prioritásokhoz, például a gyerekeimnek szeretnék belőle minőségi oktatást, magamnak pedig minőségi egészségügyi ellátást vásárolni a piacon.

Tanulságos, amit a Kétfarkú Kutya Pártról mondtak: „mi ugyanis azt mondjuk, be kell jutni a parlamentbe, meg kell reformálni az országot. A MKKP viszont nem mond ilyet.” Hát én ezért szeretem a Kétfarkú Kutya Pártot, titeket meg nem annyira.

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr9912139795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geo_ 2017.01.20. 08:26:09

Az oktatás, a vidékfejlesztés (elsősorban a mélyszegénység felszámolása) mind-mind sok pénzbe kerül.

Arra pedig igazán kiváncsi vagyok, hogy akkor mit is csinálna az MKKP a Parlamentben - mondjuk az alap- és a választási törvénnyel.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2017.01.20. 09:05:24

@Geo_: pontosan ezért nem szabad központilag elvonni a pénzeket, mert akkor az egyszerű polgároknak nincs más választása, mint a rosszul működő rendszerek szolgáltatásait "élvezni". Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy duplán fizessenek és a magas adók mellett még a magánszolgáltatásokat is megvásárolják. Az oktatási rendszerben sok jó alternatíva van, de ezeket nem az állam finanszírozza. A szegénység ellen pedig egyetlen orvosság van: a gazdasági aktivitás, amit az állam az adókkal megfojt.

Geo_ 2017.01.20. 13:44:24

@zombizan: az egyszerű állampolgár mit akar? Jól és jobban élni, hogy majd az unokája is boldog legyen, keveset adózni, legyen az kgfb vagy TB - de bajban van, ha összetöri a kocsiját vagy ha kórházba kerül, akkor segítséget várna...

Az pedig az adott helyzettől függ, hogy mit érdemes vagy szabad az államra bízni.

A szegénység ellen pedig komplex terápia kell - a gazdagság lecsurgása sok, nagyon sok esetben nem működik.

midnight coder 2017.01.21. 12:36:02

100%-ban egyetértek a posttal.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.01.21. 13:00:57

Nem csoda, hogy elég egyértelműen átjött, mert konkrétan ki is mondták, hogy már régóta tervezik a politikai színre lépést, és az olimpia tűnt egy olyan ügynek, ami köré szervezve ezt most hatásosan megtehetik. Viszont ebből nem tudom hol következik egyrészt az, hogy "az olimpia nem cél, hanem eszköz", másrészt az, hogy "ha az olimpiát a baloldal találta volna ki és a Fidesz fúrta volna meg, akár még az olimpia mellett is zászlót bontottak volna hasonló ifjonti lelkesedéssel". A másodikkal nem igazán foglalkoznék, mert egy tankönyvi példája a szalmabáb érvelési hibának és ennél több szót nem is érdemel, az elsőnél meg szintén szándékosan azt a látszatot próbálod kelteni, hogy ez egy politikai tőke kovácsolására való, nem hitelesen képviselt ügy, csak azt nem tudom, mi alapján. Mikor lenne hiteles? Ha a konkrét ügyet képviselik, akkor nem fogalmazhatnak meg távlati célokat és vice versa, ha távlati célokat fogalmaznak meg, akkor nem képviselhetnek konkrét ügyeket? Ha egy párt nem állhat egy széleskörű társadalmi ellenérzés élére (megjegyzem, a több százmilliókból működő ellenzéki pártokkal szemben valódi erőfeszítéseket téve), akkor mi lenne a funkciójuk, ha nem ez a népképviselet? Egyáltalán miért szimpatikus az, ha az MKKP-hoz hasonlóan egy pártnak nincsenek céljai? (Egyébként van egy rossz hírem: az MKKP-nak nagyon is hasonló elképzelései vannak, csak viccpártként a legtöbbször csak hülyéskednek ezek kommunikálása helyett.)

fidesz maszop dk egykutya 2017.01.21. 13:02:29

@Geo_: ez a két dolog évente össz kb 200 ezer forint. Ellenben az egszerű állampolgár milliókat fizet be adóként a... mire is?

ungabunga 2017.01.21. 13:07:04

"Megkockáztatom, ha az olimpiát a baloldal találta volna ki és a Fidesz fúrta volna meg, akár még az olimpia mellett is zászlót bontottak volna hasonló ifjonti lelkesedéssel." - 100%-ig egyetértek. Pontosan ezért szánalmas az egész magyar politikai elit. Elvei egyik oldalnak sincsenek. Ha Orbán holnap arra ébredne, hogy mégis inkább szeretettel várja a szíriai menekülteket, és kitárja előttük a kaput, az MSZP és a DK óriási lendülettel ugrana azonnal a torkának, és kezdene el migráncsozni véres szájjal.

fidesz maszop dk egykutya 2017.01.21. 13:22:41

@ungabunga: már megtörténtek. 2000 után valamikor milliónyi bevándorlót akart a csúti KISZ titkár, és "ellenzékben" még fúj volt az szovjetekkel a gáz, és atomerőmű megállapodás ami most húdejó, és fordítva, a korrupció, nagy fizetések dettó, és a többi.

Thomas Dantes 2017.01.21. 13:30:59

Ott a hiba, hogy épp emiatt soha a büdös életbe nem kerül leváltásra Orbán. Miért? Mert bármilyen új mozgalom, párt akármi alakul, egyből jön a finnyáskodás. Nem kell nem jó.

Akkor maradjon nektek Orbán. Ennyi. Megérdemlitek.

Az Ellenálló 2017.01.21. 13:42:21

Akkor csak támogasson a posztíró egy olyan pártot, aki viccet csinál a politikából, de nem tesz semmilyen komoly lépést ezen felül, szimpla gerillapárt marad. Az olimpia rossz, a Momentumnak legalább vannak céljai. Egyébként a Momentum úgy fogalmazott, hogyha már mindenképpen ennyi pénzt el akar költeni a Kormány, akkor hol tegye az olimpia helyett, nem pedig azt, hogy mindenképpen az egészet el kell költeni.

Netuddki. 2017.01.21. 13:45:20

@Thomas Dantes: A poszter finnyáskodik.

Egy új pártra meg akkor szavazok, ha a programjai közt az elsők közt van ennek a tolvaj bandának az elszámoltatása.
Nem kell az a pávatánc amit reggelente lejt az un. baloldal (francokat baloldal) a tolvajfideszrádióban. Ezen már régen túl vagyunk, jöjjenek újak, akik vállalják az elődeik és saját maguk elszámoltatását!

HABONYKOMMANDO 2017.01.21. 13:52:21

Ez is csak ujabb kormanybuktatasi akcio, ezeknek semmi sem szent, a libsik annyira aljasok, hogy barmit felhasznalnak az mocskos celjaik erdekeben.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.21. 14:07:28

Már nagy szükség volt a huszadik ballib pártra, mely pont ugyanazt gágogja, mint az előző tizenkilenc.

2017.01.21. 14:23:44

Bocsanat, hogy igy index-cimplaprol idetevedve en igy belekotyogok, de szerintem az, hogy azt mondjak, hogy "nem Olimpia ellenesek", nem kovetkezik az, hogy, ha masmilyen "szinu", vagy ideologiaju lenne a hatalom, es peldaul "ball*beralis alapon" eroltetnek az Olimpiat, akkor az nekik tetszene, hanem inkabb valoszinuleg azt akarjak ezzel magyarazni, hogy ok nem fundamentalistak, nem ellensegei a sportnak, a szorakozasnak, es az erre epulo uzletnek, es elviekben, idealis korulmenyek kozott, ha Magyarorszagnak nem lennenek egeszen sulyos gondjai, illetve, ha a NOB nem irna annyi mindent elo, es sokkal kevesebb penzbe kerulne egy ilyen Olimpia megrendezese, akkor nem lennenek ellenere. Persze ezt en csak ugy feltetelezem, de csak annyira, amennyire a posztolo. Szerintem raadasul meg pont jo, hogy direkt politizalni akarnak, mert eddig mindenki nagyon finnyasak voltak masok ezzel kapcsolatban, hogy "mi nem kerunk partokat" a rendezvenyeinkre, meg "mi csak tanarok vagyunk, nem akarunk politizalni", ezek meg nem.

Ez raadasul vilagszinten igy volt, en tokre emlekszem ra, hogy pont az Olimpia (de lehet, hogy meg a VB) ellen tunteto brazilok nem akartak elmenni, amikor a kormany meghivta oket, hogy jo, akkor uljunk le, es beszeljuk meg, hogy mit akartok. Ezek meg - nekem ugy tunik -, hogy ha lenne ilyen lehetoseguk, ok elmennenek ra, es be is keredzkednenek, ha bizottsagi helyeket kinalnanak neki, hogy felulvizsgalhassak a koltekezest, vagy ilyesmi (ezert is nem fogjak oket sohase meghivni :D). Nekem ez szimpatikus.

fidesz maszop dk egykutya 2017.01.21. 14:23:52

@Kivlov: ma nincs szerintem. Anyukád hol van ilyenkor?

morph on deer 2017.01.21. 14:32:48

@Elvetemült ellenálló:
"Akkor csak támogasson a posztíró egy olyan pártot, aki viccet csinál a politikából, de nem tesz semmilyen komoly lépést ezen felül,"

Azon túl, hogy ez a kivagyi hősködés kész röhej - kívülről nézve biztosan - még mit lehetne vele csinálni a mai körülmények között?
Kis hílyán teljesen működésképtelen idejét múlt infrastruktúra, miközben leginkább a 'közmunka' néven nevezett trvékenység jelzi a fejlettségi szintünket, azaz legjobb esetben is "fejlődő" országként próbálunk "nagymenőnek" tűnni mindenáron!
Közben a seggünk kivan - de legalább nem túl nagy a kontraszt a békáéhoz képest, amely jórészt takarja a kilátást.

Igen, ez vicc, mert más aligha lehet.

morph on deer 2017.01.21. 14:37:01

@Elvetemült ellenálló:
"Akkor csak támogasson a posztíró egy olyan pártot, aki viccet csinál a politikából, de nem tesz semmilyen komoly lépést ezen felül,"

Azon túl, hogy ez a kivagyi hősködés kész röhej - kívülről nézve biztosan - még mit lehetne vele csinálni a mai körülmények között?
Kis hílyán teljesen működésképtelen idejét múlt infrastruktúra, miközben leginkább a 'közmunka' néven nevezett trvékenység jelzi a fejlettségi szintünket, azaz legjobb esetben is "fejlődő" országként próbálunk "nagymenőnek" tűnni mindenáron!
Közben a seggünk kivan - de legalább nem túl nagy a kontraszt a békáéhoz képest, amely jórészt takarja a kilátást.

Igen, ez vicc, mert más aligha lehet.

morph on deer 2017.01.21. 14:38:15

@morph on deer:
Jéézus! Híján és nem hílyán elnézést!

2017.01.21. 14:39:19

@Elvetemült ellenálló:
az, hogy el kezdek futni vagy biciklizni: egy cél. én nem leszek olimpiai bajnok maratonfutó. nem nyerem meg a tour-t. mert a geci orbán. ez se cél.

morpho 2017.01.21. 14:44:59

"Nem szeretnék budapesti olimpiát."

Senki sem szertne. A fidesz a legkevésbé. Ha lehet politikát csinálni abból, hogy bekamuzunk a zembereknek egy olimpia rendezést, akkor abból is lehet, hogy ezt ellenezzük. Innentől kezdve meg pont tökmindegy, hogy ki milyen pártot támogat.

2017.01.21. 14:45:08

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:
ezen a héten csak két orbánt leváltó párt alakult. a momo (a momentum mozgalom) és az idsz (idősek demokratikus szövetsége). de ezeknek nincs tagságuk békéscsabán vagy borsodivánkán. úgy nehéz lesz.

2017.01.21. 15:18:09

@morpho:
ez egy irracionális hitvita. teljesen mindegy, hogy olimpia, vagy micsoda. az egyik azt mondja, hogy legyen a rántott hús hungaricum. erre a másik azt mondja, hogy azt nem is a magyarok találták ki. mert az a bécsi szelet, te hülye. na jó, de biztos a zsidók pénzelték a hülye bécsieket. és különben is. az ősmagyarok a tamir medencében bizonyítottan használtak panírt. nagy-magyarország is rántott hús alakú. erre a másik tábor azt mondja: jönnek a nácik. szinte mindenből ez lesz.

terézvárosi gyerekek bent égnek a buszban. orbán közli, hogy imádkozik. ne imádkozzon, mert az magánügy. mi van? ha akar, akkor imádkozzon. ha ezt közölni akarja, akkor közölje. van egy ilyen szokás, hogy ha valaki megrendül, akkor imádkozik. van aki rendszeresen teszi. a liberalizmus az, hogy ezt ne tegye. vagy legalábbis ne krisztushoz. a liberalizmus az, hogy a tízparancsolatot egészítsük ki ezzel. szinte mindenből vallásháborút kreálunk.

2017.01.21. 15:21:53

tarim az a medence. de ez mindegy.

Andy73 2017.01.21. 15:29:01

Az olimpia már több alkalommal is nyereséges volt, erre nálunk is van esély. De ha nem jön ki nullszaldósra, akkor is felpörgetné a turizmust és sok olyan infrastrukturális fejlesztés lenne, ami utólag megtérülne.
De nem csak a pénz számít, és az emberek többsége olimpia-párti, így az ellene induló mozgalmak eleve kudarcra vannak ítélve. Újabb pártnak egyébként nincs esélye bekerülni a parlamentbe. Ha baloldaliak, csak a 20 % baloldali szavazatból csipegethetnek, de ezt a már meglevő baloldali pártok sem fogják hagyni. A Fideszre meg végképp nem jelentenek veszélyt.

fidesz maszop dk egykutya 2017.01.21. 16:05:24

@Andy73: ejhaa! Húha! Az olimpia volt már nyereséges is? Nem baj, itt 100% a masszív veszteség.

Beer Monster 2017.01.21. 16:10:30

@unionista᠋: A második felét nem fogtam fel, de az első fele az telitalálat.

Vidéki László 2017.01.21. 16:44:08

@Andy73: Ugyan sorold már fel a nyereséges olimpiákat!
Épp az a helyzet, hogy az újkori olimpiák többsége mind veszteséges volt. Csak nagyon nem mindegy, hogy egy akkora volumenű gazdaságnak kell "némi" veszteséget elkönyvelnie, mint az USA, a Szovjetúnió, Kína, Brazília szemben Magyarországgal. A görögök is rendesen ráfaragtak, a gazdasági válságuk nem kis részben az Athéni Olimpiának köszönhető.

És hiába ígéri a kormány, hogy olcsó olimpiát tervez. Nézd meg, hol tartanak a vizes VB költségei a tervezetthez képest! Az tervezett olimpiai létesítményeket is nagyjából ugyanaz a (haveri) vállalkozói kör építené, mint az eddigi stadionokat vagy az új uszodát. És akkor higgyük el, hogy nem fogják túllépni a tervezett költségeket? Ugyan már!

Ami pedig a turizmusra gyakorolt hatását illeti, nagyon kétséges. Igen, két hétig tele lenne a város. Na és utána mitől lenne Budapest vonzóbb turisztika célpont, mint előtte? Özönlenének az emberek, hogy fotózzák a majd lassan pusztuló, kihasználatlan sportlétesítményeket?

Vidéki László 2017.01.21. 16:54:28

Egyáltalán nem értem, mi a baj azzal, hogy egy mozgalom nyíltan felvállalja, hogy később politikai párttá szeretne válni és rögtön van is egy konkrét, észérvekkel alátámasztható és célkitűzése!
Szemben a teljesen impotens ellenzéki pártokkal, akik azon túl, hogy Orbánt le kell váltani, semmilyen konkrét programmal nem képesek előállni.

Megjegyzem, a rendszerváltás is valahol ott kezdődött, hogy volt egy mozgalom, amelyik tiltakozott Bős-Nagymaros ellen.

Putyinpárti Gyorsnaszád · http://ideogliaiszivcsakrahirjei.blog.hu/ 2017.01.21. 17:29:19

Ballib ballib ballib ballib!!!!!!!!!44 Mocskos sorosgyurcsány!!!
Baalllib!!!!!!

Orbán Viktor ÚR a mi megmentőnk! Meg Putyin ÚR!
Olimpiát a kijózanodott megfáradt népnek!!! Stadionokat ahol sportolhatnak munka után (ahol egyre nagyobb bért kapnak és egyre kevesebb adót kell fizetniük és rezsi már ingyen van)!!!!

tamas11 2017.01.22. 16:20:47

@morpho:
a vicc az, hogy MINDKETTŐT (egyszerre is) lehet.

tamas11 2017.01.23. 08:59:21

@unionista᠋:

Ahhoz, hogy elfogadjuk a hitvita kifejezést, tehát mintegy meghirdethesd a hitvitát, és aztán rögzíthesd tényeit, (majd véágül győztest hirdethess), biztosra kéne venni, hogy NEM csoportérdekek struktúrálják ezt a kétlakiságot.
Ámde vannak csoportérdekek, nagyon is jól áttekinthetők, és semmi közük a hitekhez, hacsak úgy nem, hogy " azt HISZEM, sokkal jobb lesz, ha én (mi) gazdagodunk ész nélkül, mint ha "amazok"... A gazdagodások közt viszont az az igazi határ, hogy van e valakinek arra módja, vagy nincsen. (pénz, befolyás, esély).
A hitvita/háború nem azok közt zajlik, akikről te (másutt) már ezerszer írtál. Arra megkaptad a választ, csak nem tanultál belőle.

tamas11 2017.01.24. 16:39:02

@unionista᠋: @MaxVal BircaMan ELEMZŐ:

A hatalmi politizálás központosít, a tartalmi pedig szükségképpen diverzifikál.
Valóban nevetséges, (egyben tragikus), hogy ezeknek kéne, úgymond "összecsapniuk".

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2017.02.15. 23:43:21

@Elvetemült ellenálló: " Az olimpia rossz, a Momentumnak legalább vannak céljai"

Ööö... És egész pontosan mik is ezek? Mert a konkrét tervekről még én se tudok túl sokat (pedig napi szinten követem a közéleti híreket) az átlag választó meg még annyit sem.

Balt 2017.02.18. 14:46:51

@Vidéki László: "A görögök is rendesen ráfaragtak, a gazdasági válságuk nem kis részben az Athéni Olimpiának köszönhető."

Ez legalábbis véleményes, a volt tőzsdelnők (mint közgazdász) vezeti le a kormánypártinak korántsem mondható oldalon:
24.hu/sport/2017/01/17/nemhogy-valsagot-okozott-kifejezett-sikertortenet-az-atheni-olimpia/
süti beállítások módosítása