libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

A korrupció haszna azonnali, kára viszont hosszú időn keresztül érvényesül

2017.03.16. 11:43 zombizan

A politikai korrupció olyan, mint a rák. Kontrollálatlanul növekszik, terjedésének csak a kizsákmányolható erőforrások megcsappanása és a kárvallottak lázadása szabhat teret. Nincs elegendő lopás, nincs olyan, hogy ha valaki már meglopta magát, akkor onnantól becsületes útra tér. A korrupciós kísértés sem fog eltűnni, nem alakulhat ki olyan gazdaságszerkezet, ahol mivel már minden el lett lopva, valójában a szabad piac hatékonysága érvényesül. Ennek a jelenségnek a magyarázata az, hogy a korrupciós nyereség jövőbeli haszna azonnal beépül a korrupció által pozitívan érintett eszközök árába, így korrupcióval friss pénzre csak újabb és újabb korrupciós cselekedetek elkövetésével lehet szert tenni. A korábban kiosztott pénzek már kívül kerültek a politikai ragadozók hatóköréből, így ha azok étvágya nem szűnt meg, és miért szűnne, akkor kénytelenek mindig újabb és újabb zsákmány után nézni.

Ha egy üzletember sikeresen lobbizik azért, hogy vállalkozása a konkurenciához képest kedvezőbb helyzetbe kerüljön, akkor a vállalkozásának értéke nem csak az adott időszakban realizált magasabb nyereséggel növekszik, hanem annak a jelenkori értékében megjelenik a korrupciós esemény jövőbeli várható haszna is. A korrupció nyereségét a korrupciós esemény megtörténte körül bábáskodó személyek teszik zsebre, vagyis a korrumpált politikusok és a korrupciót kezdeményező vagy elfogadó üzletemberek. Mindenki más, aki később jön az "asztalhoz", már kész helyzettel szembesül, ahol a saját nyereségét csak friss korrupció elkövetésével tudja növelni. Ez vagy abban a formában valósulhat meg, hogy a korrupció korábbi haszonélvezőitől elveszik a korrupció hasznát biztosító jogokat és újraosztják ezeket, vagy pedig úgy, hogy a korrupció folyamatos haszonélvezői újabb és újabb jogokat követelnek maguknak, amiből ki tudják fizetni a politikusok újabb igényeit. Kormányváltáskor tipikusan az előbbi, egy kurzus regnálása alatt tipikusan az utóbbi történik.

Természetesen a korrupció hasznával ellentétben annak kára folyamatosan érvényesül és minden esetben nagyobb, mint amennyi hasznot a korrupt szereplők ki tudnak venni belőle. A korrupció nem csak újraelosztási játék, hanem gazdasági teher, ami összességében szegényebbé teszi a társadalmat.

Korrupció alatt ne csak olyan dolgokra gondoljunk, mint a kitömött Nokiás dobozokkal elnyert közbeszerzések. A vállalkozások mindenféle állami támogatása, a piac számukra kedvező korlátozása mind-mind nagyszerű alkalom korrupciós haszon keletkeztetésére. Viszont ezekre is igaz, hogy a vállalkozás jelenértéke kifejezi az így keletkeztetett haszon jövőbeli értékét. Aki már az állam által megtámogatott vállalkozást vesz át korábbi tulajdonosától, az már a teljes árat fizeti olyan értelemben, hogy a korrupció haszna nem nála csapódik le. Ha az ő motivációja is a korrupcióból való profitálás, akkor neki friss korrupciós alkalmakat kell keresnie, különben "csak" egy vállalkozást vett, és ha ő egyébként ügyes vállalkozó lenne, akkor eleve nem a korrupcióval érintett cégek körül mozogna (Ludwig von Mises Human Action c. munkája nyomán).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr5412342323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása