libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

Sötét árnyak Európa felett

2012.01.28. 22:24 zombizan

Igencsak érdekes dolgot olvastam a mai Financial Timesban. Az Európai Központi Bank (ECB) elnökének a davosi fórumon tartott pénteki előadásából megtudhattuk, az intézmény rendkívüli, három éves futamidejű kölcsönök nyújtásával 489 milliárd euró értékben biztosított finanszírozást decemberben az európai kereskedelmi bankok számára, amellyel az elnök értékelése szerint egy igen-igen súlyos hitelezési összeomlást sikerült megakadályozni ("we have avoided a major, major credit crunch"). A tegnap közzétett adatok szerint decemberben váratlanul lecsökkent a bankok hitelezési hajlandósága a lakosság és a vállalkozások irányába. A vállalatok novemberről decemberre 37 milliárd euró értékben nettó törlesztőkké váltak, nyilván az új hitelek hiánya miatt, ami a hivatalos statisztikák kezdete (2003) óta a legnagyobb havi csökkenés volt. Ezzel egyidejűleg jelentősen csökkent a betétek állománya is, az európai lakosság folyószámla egyenlege például 24 milliárd euróval csökkent, amely szintén havi rekordot jelent.

A fenti hírek számomra az elmúlt hónap magyar eseményeit is kissé más megvilágításba helyezik. Nem akarom mentegetni kormányunkat, amit gazdaságpolitika címén előadnak, az szimplán szörnyű. Ugyanakkor látni kell a helyünket ebben a világban, azon belül is az európai problémahalmazban. Úgy tűnik, nem csak a magyar lakosság kezdte el kivenni a pénzét a számlákról az év vége előtti hetekben. Az, hogy ez nálunk nem a bankok, hanem a kormány hitelességének a kérdésévé vált ("befagyasztják a bankbetéteket" rémképe), bizonyos értelemben még jó is, mert a kormánynak még mindig sokkal több eszköz van a kezében a hitelesség visszaszerzése érdekében, mint amit egy mezei kereskedelmi bank az általános bizalomvesztés légkörében tehet. A forró krumpli játék már jó ideje tart, senki nem tudja biztosan, hol és mekkora veszteség lesz a végén a leértékelt pénzügyi eszközökből, legyenek azok csőd szélén tántorgó államok kötvényei vagy a magánszféra visszafizethetetlen hitelei. Amíg a sűrű, sötét homály állapota fennáll, nagyon nagy az európai pénzügyi rendszer sebezhetősége - amint ezt tegnap az ECB elnöke is megerősítette.        

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr193964604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kela-bá 2012.01.29. 11:47:06

Nekem feltünik az, hogy a davosi találkozóról szinte semmi nincs a médiákban. Lehet, hogy csak nálunk ?
süti beállítások módosítása