libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

Asszimmetrikus meritokrácia

2011.03.13. 11:22 zombizan

Ma reggel, palacsintasütés közben ismét a magyar néplélek bizonyos sajátosságain töprengtem. Úgyis mint azon az ellentmondáson, hogy a magyar társadalom lefelé, az önhibájukon kívül vagy azzal együtt, de mégiscsak rászorulók, a fogyatékkal és/vagy mélyszegénységben élők, rokkantnyugdíjasok, romák, hajléktalanok, koldusok, alkoholisták és drogfüggők, valamint egyéb, többé-kevésbé üldözött és kirekesztett csoportok (homoszexuálisok, menekültek stb) irányába nagyon kevéssé nyitott, toleráns és szolidáris. Általános vélekedés szerint ezek az emberek megérdemlik a sorsukat, segíteni rajtuk kvázi fölösleges lenne, vagy éppen rossz példával járna és bátorítaná a munkakerülést, a deviáns viselkedést.  Vagy ha nem, akkor nincs rá pénz és nem is olyan rossz nekik, mint mondják.

Ezzel a lefelé megnyilvánuló, elutasító hozzáállással sajátos kontrasztban áll a becsületes úton elért siker gondolatának hasonlóan merev elutasítása. Aki nálunk többre vitte, az jó esetben a szerencséje (kapcsolatai), rosszabb esetben gátlástalan, elítélendő törtetése, esetleg bűncselekmények elkövetése vagy szexuális eszközzé való degradáció (főnökkel folytatott állítólagos viszony) útján jutott oda, ahova. Olyan nincs, hogy valaki szimplán ügyesebb, okosabb, tehetségesebb, felkészültebb, tapasztaltabb, szorgalmasabb vagy kockázatvállalóbb nálunk, és ezért léptetik elő, ezért lesz belőle neves tudós vagy művész, sikeres vállalkozó.   
 
Amíg az első vonás egy teljesítményorientált, liberális társadalom számára bizonyos szempontból előre mozdító (ha nem is szimpatikus) lenne, a második az irigység ideológiája, ami a tanult tehetetlenség ragályos maladaptációja folytán egyéni és társadalmi szinten is rendkívül káros, teljesítményt visszafogó hatású. Saját magunkat mércének tekintve lenézzük a sikerteleneket, ugyanakkor nem tiszteljük a nálunknál nagyobb sikert, nem tekintünk követendő példaként ezekre az emberekre. Sorsszerűen és nem célorientált viselkedés rendszerében értelmezzük világunkat.
 
Ennek az ellentmondásos világképnek az eredményeként, amit a politikai osztály is hajlamos magáévá tenni (pl. a nemzetközi színtérre kivetíteni, ahol irigyelt vagy lenézett országokkal, de nem egyenrangúnak tekintett partnerekkel állunk szemben), és amit ezennel asszimmetrikus meritokráciának nevezek el, szánalmasan vergődünk primitív jóljárási játszmáink közepette. Hol adót csökkentünk, hol a szociális juttatásokat növeljük (hol a kettőt egyszerre próbáljuk), de ennek többnyire a szándék szerinti kedvezményezettek sem örülnek. Fordulóról fordulóra erősödik az érzés, itt minden csak arra megy ki, hogy nekünk, személy szerint rossz legyen. Természetesen ettől tényleg rosszabb lesz, és még a gyomorfekélyt is mi kapjuk, nem a hülye szomszéd, aki vadiúj Volkswagen Passattal jár.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr272735342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.14. 20:30:32

Jujj, de egyetértek!
Ezt nagyon jól mondtad.

"Olyan nincs, hogy valaki szimplán ügyesebb, okosabb, tehetségesebb, felkészültebb, tapasztaltabb, szorgalmasabb vagy kockázatvállalóbb nálunk, és ezért léptetik elő, ezért lesz belőle neves tudós vagy művész, sikeres vállalkozó."

De ha mégis van, akkor azonnal vegyék el tőle azt az extra ügyességet/okosságot/tehetséget/szorgalmat, mert igazságtalan, hogy egyenlőtlenül van elosztva.

Vannak okosabb emberek! Help! Állambácsi, lépj közbe!

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.20. 16:34:27

Asszem, lézerjani épp most demonstrálta vagy egy tucat különböző szempontból a tételedet.

Ez azt képzeli magáról, h ő self-made man! Az eyszem megáll!

index.hu/belfold/2011/03/20/lazar_kiforgattak_a_mondataimat_de_elnezest_kerek/

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.03.21. 07:39:19

Na igen. Egyébként nekem erről inkább az a történet jut eszembe, amikor a kilencvenes években indult, harmincévesen banki felsővezetői pozícióba jutott emberek, akik ennek megfelelően igen jó anyagi körülmények között éltek (saját ház, nagy autó stb), azon keseregtek egy bulin, hogy bezzeg aki néhány évvel előttük startolt és került közel a tűzhöz, annak addigra már kastélya és repülőgépe volt....

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.27. 15:35:53

@zombizan: Aki meg néhány évvel később, az beosztottként fog megöregedni, mert nála pár évvel idősebbek stipi-stopizták le a vezető beosztásokat és csak az utolsó percben várható, hogy elmennek nyugdíjba.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.03.30. 07:20:20

Szerintem meg csak mezei irigység, némi önzéssel megfűszerezve :)
süti beállítások módosítása