libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

Még szebb világ Magyarországon

2008.11.13. 10:23 zombizan

Olvasom a gazdasági miniszter elképzeléseit a magyar gazdaság fellendítésére. Borzalom.

Támogatás a mezőgazdaságnak, mert "az nagy tömegben képes bővíteni a foglalkoztatást, és sok alacsony képzettségű embernek tud munkát adni". Eddig miért nem adott, könyörgöm, mondjuk egy évvel ezelőtt, amikor a mezőgazdasági termékek ára jóval magasabb volt a mostaninál? Miért nem lehetett napszámost találni arra, hogy leszedje a gyümölcsöt? Milyen állásokat szeretne kreálni, legyen minden istállóban egy igazgató, egy helyettes, egy főkönyvelő, és nyolc titkárnő?

"A turizmusban 120 milliárdos beruházási program indul". Bölcs gondolat, főleg most, hogy jóval kevesebben fognak utazni.

200 milliárd infokommunikációra, több mint 100 milliárd gépbeszerzésre, ami "anticiklusos gazdaságpolitika megvalósítását jelenti". Melyik gazdaságot fogja ez élénkíteni, a japánt, a kínait, vagy az amerikait?

"Célzott, egyedi, személyre szabott támogatás több száz exportáló cégnek". Nem tűnt fel, hogy akinek van mit exportálni, az már eddig is exportált, akinek meg nincs, az eztán se fog? Vagy úgy fog működni, hogy megveszi a német cégtől 100 egységért az árut, eladja Oroszországban 90-ért, hogy legyen, aki tőle is megveszi, és kap érte 20 egység támogatást?

Aki kisvállalkozáshoz egy új embert felvesz, az 4 másikra is kap járulék támogatást. Akkor előbb rúgják ki a dolgozók 20 %-át, majd vegyék őket vissza, és így mindenki után kevesebb járulékot kell fizetni? A nyugdíj- és egészségbiztosító ugye fürdik a nélkülözhető járulékpénz tengerében?   

"Hatalmas belföldi keresletélénkítés". Tényleg? Hogy is van azzal, hogy mi országos szinten így is többet költünk, mint amennyit keresünk? 

"A vállakozásoknak tőkére és támogatásra is szükségük van". Meg piacképes ötletre, szaktudásra, technológiára, pénzügyi kultúrára, fizetési fegyelemre, hétköznapi tisztességre - ezt is mind az államtól fogják kapni?

"Pénzt kell pumpálni a gazdaságba, ha ez sikerül, akkor jön a második lépés, meg kell menteni a munkahelyeket. Ha ez is sikerült, akkor a piacokat is be kell indítani, hiszen készletre senki nem fog termelni. Ha mindez megvan, vonzóvá kell tenni az üzleti környezetet. Ezt követően több munkavállaló kell, több embernek kell dolgozni, vagyis bővíteni kell foglalkoztatást. Ezután alapvető szerkezeti reformok kellenek, hogy elhárítsuk a tartós növekedés korlátait." Ehhez nem kell komment, visítva röhögnék, ha nem volna annyira szomorú a téma.

De a legjobb: "18 év után fordulóponton vagyunk: az eddigi felzárkózás után vagy felfelé vezető, újabb felzárkózási szakasz kezdődik az elmúlt évek evickélése után, vagy tartós leszakadás jön". Nem vagyok filozófus, de ennek első blikkre semmi értelme. Most eddig felzárkózás volt, vagy evickélés? Tartósan leszakadni mindenesetre sikerült, bármelyiket választjuk, ehhez képest most mi fog változni? 

Az egyetlen reményem az, hogy egy újabb színes lufi az egész, és a már huszonkétszer beígért, gondolatban százszor is elköltött EU pénzek újbóli átcímkézéséről van szó. Valaki írta, hogy a bankok az EU forrásokra alapozó, államilag garantált vállalkozói hiteleket arra fogják használni, hogy a bajba jutott ügyfeleiknél a bank saját hiteleit kiváltsák, így állami (EU) pénzzel mehetnek majd csődbe ezek. Sajnos a magyar realitás mellett ez egy elég hihető szcenárió. Legalábbis hihetőbb, mint az állami karmester által vezényelt, válságból vígan kimasírozó szimfonikus gazdaság.     

Szólj hozzá!

Címkék: gazdasági csúcs

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr17766635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása