libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

A villogó lámpa tanulsága

2011.04.12. 22:34 zombizan

A Margitszigeten valamikor év elején kiépítették a közvilágítást a pesti oldal korábban sötét részein, illetve a budai oldal déli végénél. A beruházás talán a szigetkörön esténként futókat töltötte el legnagyobb örömmel. Engem is, bár én relatíve jól látok sötétben, de azért jobb a békesség alapon nem bánom, ha nem bagoly módra kell az árnyak között suhannom.

Na most ez eddig szép és jó, de kb. egy hónapja a sziget Árpád híd felőli végén elkezdett ütemesen villogni egy lámpa. Nagyjából olyan, mint az I. fokú viharjelzés a Balatonon, a sötétben elég idegesítő. Egy ideig naivan vártam, majd csak történik valami, kicserélik esetleg. Ennek immár egy hónapja - tegnap még villogott, bár már egyre lassabban, ami vélhetően az izzó közeli kiégésére utal.  

A dolog szép illusztrációja annak a közismert jelenségnek, hogy nálunk az új beruházásokra még csak-csak szokott pénz jutni, főleg EU forrásból, de aztán állagmegóvásra, karbantartásra, ellenőrzésre, a működőképesség fenntartására már nem. Arra nem adnak a szemetek. Itt is elég nyilvánvaló, hogy nincs senki a képben, akinek az lenne a dolga, legalább havonta egyszer körbemenjen és ellenőrizze, működnek-e a lámpák? Mivel cirka három hónap alatt ez már a második lámpa, amelyik megadja magát, nem kell hozzá műszaki zseninek lenni, hogy itt izzófalás jelenségét feltételezzem. Ami azt is jelenti, ebben az ütemben jövő ilyenkorra igencsak foghíjas lesz a parti közvilágítás, az ideiglenesen száműzött szerelmespárok nagy örömére.  

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr762821663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.04.12. 23:14:02

Nem is tudom, de nekem így sem akaródzik sötétben futni. A gumisávot is karbantarthatná valaki, mert az meg tele van kátyúval és kitöri a bokád.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.04.13. 17:55:29

@Quadrille Lobster: azon én már nem is háborgok, mert az ilyen, amióta csak oda járok. Na jó, kicsit romlik azért évről évre. Az egészet ki kéne cserélni. A lámpasor viszont új, és az ember naivan azt gondolná, az új dolgokra jobban vigyáznak majd.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.04.13. 23:10:58

@zombizan:
Jaigen, és ha 1.3 embernél több férne el egymás mellett, a nekem-jogom-van-hozzá szembefutóktól is lehetne létezni...
Na, azt hogyan számolták ki, hogy olyan keskeny legyen, amilyen?

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.04.14. 07:35:44

@Quadrille Lobster: érdekelne, hogy szerinted ki az, aki szembefut? Aki nem az atlétikai pálya szabályai szerint megy, vagyis ha a Margit hídtól indul, akkor nem a pesti oldalon fut északra, majd az Árpád hídtól a budain délre? Szerintem ez a szabályos, és én így futok, de lehet, hogy számodra én pont az idegesítő szembefutók kategóriájába tartozom :-)

Azt, hogy miért ilyen keskeny, nem tudom megmondani. Én általában nem is a rekortánon futok, hanem mellette, a bokatörő lyukak meg az egész felület pudingszerű puhasága miatt (ami megint az elhasználódástól lehet). Csak ott megyek a sávon, ahol nem nagyon van más lehetőség.

Soro 2011.04.14. 11:03:43

nagyon egyszerű. mindenki szembefut, aki nem velem egy irányban közlekedik, bármerre indultam is :)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.04.14. 19:03:59

@zombizan:
Egyetértünk, ez egy jobbra tarts ország. Amúgy a nagy többség is így hiszi, ahogy elnézem.

A jobbra tartsról jut eszembe, mennyire idiótának találtam az angol szabályokat erre vonatkozóan. Mozgólépcsőn, mozgójárdán jobbra. Ha gyalog mész a járdán, balra. Ha a mozgójárdát gyaloglépcső követi, fésűszerűen engedd be a sávváltó szembejövőket :D

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.04.18. 07:40:55

@Quadrille Lobster: a jobbra tarts szabállyal a futókör esetében azt lehet megmagyarázni, hogy a szembe közlekedők jobbra húzódva térjenek ki egymás útjából. Ez működik is. Ha jobbra tartva sem lehet szembe futni, az a kör egyirányúsítása lenne. Egyébként engem annyira nem zavarnak a szembe futók, amennyiben kooperálnak, vagyis jobbra húzódnak a sávban, illetve nem futnak ketten-hárman egymás mellett. A szembe futásnak ott van funkciója, amikor valakivel találkozni akarsz, aki normál irányban fut a körön. Illetve ha nyári időben szemből akarod bámulni a csajokat :-)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.04.18. 14:23:45

@zombizan:
De ha szemből bámulod, hamar elmentek egymás mellett és mögéd kerül. Nem sokkal jobb mögötte futni?
Mondjuk elég rossz néven venném, ha egy szembejövő le akarna szólítani, mondván hogy éppen engem keresett...

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.04.18. 23:03:46

@Quadrille Lobster: minden nézetnek megvan a maga előnye és hátránya :-)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.04.30. 11:51:37

Azt hiszem, hogy tudom a választ.
Ezek nagynyomású nátriumlámpák. Tipikus élettartamvégi viselkedésük a cycling. Bekapcsolt, bemelegszik, kikapcsol. Ekkor azt már tönkrementnek számít. Viszont van két dolog.
Az egyik, hogy nagy a várható élettartam: 15-20 ezer óra, és ezért a szórása is nagy. A másik, hogy drága a csere. A lámpa mondjuk 5 ezer forint, de a szerelőkocsi küldése mondjuk 100+ munkadíj.
Ezért azt szokták csinálni, hogy mondjuk 12 ezer óránál egyben kicserélik az egész utcát. Legalábbis jobb helyeken.
Rosszabb helyeken megvárják, hogy két-három kifingjon és akkor cserélik ki az egész utcát.
A nagyon csóró megoldása, hogy ilyenkor is csak a rosszakat cserélik ki, de ez saját magunk tökön rúgása, mert összességében drágább.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.04.30. 12:21:16

@Lord_Valdez: nem gondoltam, hogy a lámpákhoz is értesz! Következő projektként egy Reneszánsz blog? :-)

Valószínűleg igazad van, csak ebben az esetben a három hónapja átadott lámpasoron aligha volt meg a 15 000 óra használati idő, inkább egy nagyságrenddel kevesebb. Egyébként azóta kicserélték a villogó és a kiégett lámpát, így kíváncsian várom a további fejleményeket.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.04.30. 13:01:57

@zombizan:
Fényforrásfejlesztő voltam 5 évig, de meglepődnél, hogy mennyire multifunkcionális vagyok :)

3 hónap igen furcsa, hacsak nem már eleve használt lámpákkal töltötték fel (,ami igencsak lopásgyanús lenne).
süti beállítások módosítása