libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

Pozitív példa I

2010.08.30. 07:59 zombizan

A Figyelő hazai vállalkozásokat bemutató sorozatában legutóbb egy valódi pozitív példa is terítékre került. A jászberényi Kód Kft sok tekintetben azt a hazai tulajdonú, erős, jó piaci beágyazottsággal és profi vezetéssel rendelkező középvállalatot jeleníti meg, amire igazán szükség lenne a hazai üzleti életben. Ha lesz komoly magyar gazdaság, azt jórészt ők fogják a vállukon vinni.

Miért pozitív példa?

1) Az alapító család és a cég magját alkotó munkatársi gárda komoly szakmai tudást képviselnek egy adott területen (hűtőgép vezérlő elektronikák), és rendelkeznek az ennek megfelelő piaci kapcsolatokkal.   

2) A cég elérte azt a "több milliárd forint éves árbevétel, több százmillió forint éves üzemi eredmény, több száz alkalmazott" szintet, ahol már komoly, cégszerűen működő vállalkozásról lehet szó. Bár mérleg adatok a cikkben nem szerepeltek, vélhetően a vállalat saját tőkéje is jelentős.

3) A családi menedzsmentet alkalmazottakból álló menedzseri kör segíti, vállalatirányítási rendszert működtetnek. A család tagjai a menedzsment feladatok egyes elemeivel foglalkoznak kiemelten (legalábbis a cikk szerint), nem próbálják az egész bolhacirkuszt kézivezérléssel irányítani. A családi felállás klasszikusnak mondható, amennyiben a műszaki szakember alapító atya mellett (a feleség-anya támogatásával) a gazdasági végzettségű, részben külföldön tanult fiú viszi az ügyeket.   

4) Innovatív szemlélet a meglévő szakmai tudásra építve, részben az alaptevékenységen belül (szóval nem a IV. Béla energianyelő kifejlesztése a cél...).

5) Magánszférához kötődik, nem állami megrendelésekre épít. Az állami támogatások kérdése szóba se került a cikkben, elmaradt a szokásos "csináljanak valamit" sírás, aminek én külön örültem.

6) A tisztességesség kérdésére a cikk külön nem tért ki, de egy 20 éve működő, ilyen méretű vállalatot nem lehet a szürkegazdaság eszközrendszerével működtetni (ezért is nagyon fontos a méret, a kisvállalkozási státusz kinövése).

Természetesen egy Figyelő cikk alapján nem lehet átfogó képet alkotni egy vállalatról, érdekes lenne minimum az eredménykimutatást és a mérleget is látni. Nyilván vannak kockázatok a cég működésében, ezekkel a cikk is foglalkozott, de a balansz elég jó képet fest. Talán a fiú azon megjegyzése, miszerint "minden érdekli őket, amiben elektron szaladgál" volt a leginkább riasztó számomra a jövőre nézve, amennyiben a fókusz elvesztését és pet project irányok dédelgetését prognosztizálja. De remélhetőleg a papa még sokáig aktív marad, aki tudja, mihez értenek és hol képesek a többi szereplővel egy súlycsoportban játszani.   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr722257846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása