libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

A nagy ötlet

2009.11.18. 07:33 zombizan

Ha vállalkozás téma kerül szóba, gyakori vélemény, hogy a "nagy ötlet" az, amiért vállalkozni érdemes, ami egy embert a vállalkozás útján elindíthat. Mindamellett, hogy én teljes mellszélességgel kiállok az innováció szükségessége és lehetősége mellett, azért a sanda gyanúm az, a legtöbb sikeres vállalkozás nem valami alapvetően eredeti termék vagy szolgáltatás kínálatára épül. Az eredetit természetesen lehet földrajzilag korlátozott értelemben is nézni, ebben az esetben a kör tágul, mert ami Magyarországon eredetinek számít, az esetleg máshol már jól ismert megoldás, amelynek itthoni adaptációja lehet a vállalkozás alapvető célja. Vagy egyszerűen egy város addig nem ellátott területére lép be valaki, olyan szolgáltatással, ahol a közelség számít. Viszont az ilyen lehetőségek köre a gazdasági fejlődéssel, a piac telítődésével szűkül. 

Ugyanakkor a magyar fejlődés jelen állapotában szerintem sokszor az is elegendő lehet a "competitive edge" létrehozásához, ha egy vállalkozó normálisan végzi a dolgát, ár-érték arányban vonzó ajánlattal fordul vevőihez, a megvalósításban pedig a szakmai és emberi tisztesség szabályai szerint jár el. Egy hölgy említette, hogy tizenéves gyerekének az iskolában vállalkozási ötlettel kellett előállnia. Nem túl meglepő módon, ez az ötlet nem a háromnyomású gőztranszformátor indukciós szabályozó szelepének új rendszerű fedélmegoldása volt, mert ilyen jellegű ötlettel (még ha az említett készülék létezne is), egy 17 éves gyerek nem fog előállni, miután a probléma létezéséről sincs tudomása, nem beszélve a műszaki megvalósítás lehetőségeiről. Ehelyett egy olyan diákcsere ügynökséget álmodott meg, amely normálisan végzi a dolgát, ellentétben azokkal a létező ügynökségekkel, akikkel neki volt (bal)szerencséje kapcsolatba kerülni. A dolgot persze lehet a naivitás iskolapéldájaként is nézni, de én nem intézném el ennyivel: a piac létezik, a vevők nem elégedettek, a kínálati oldalt lehet fejleszteni - egy tisztességes és a jóra motivált emberek által irányított ügynökség, el tudom hinni, nagyon komoly kihívást jelenthetne a most ott garázdálkodó kóklereknek. Bár nem valószínű, hogy a példában szereplő gyerek a későbbiekben valóban a vállalkozás mellett döntene, azért nem kapirgál rossz irányban szerintem. A gőztranszformátor szelepének fedele pedig várhat.   

     

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr471533572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása