libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

Versenyről

2009.06.29. 09:21 zombizan

A liberális piacgazdaság, a vállalkozás és a piaci verseny szabadsága a társadalmi és politikai szabadságjogok mellett egy nagyon fontos szabadság-dimenzió, a rendszerváltás egyik legfontosabb eredménye. DE: a verseny soha nem az üzletemberek kedvenc elfoglaltsága, az üzleti élet nem a nemes versengésről, hanem a pénzcsinálásról szól, és a verseny egy ponton túl kifejezetten zavaró a piaci szereplők számára.

Ezért a normálisan működő piacgazdaságban a piaci szereplőkre külső nyomást (törvények, szabályozók, piaci felügyeletek, versenyhivatal, stb, stb) kell a verseny fenntartása érdekében gyakorolni, különben jön az umbulda, a háttér-megállapodások, amiket már Adam Smith is hevesen ostorozott. Nagyon fontos lenne a társadalmi megítélés, a büntetőjogi szankciók mellett az erkölcsi megvetés és kiközösítés a kartellező, sunnyogó, hazudozó üzletemberek irányába. Ez szerintem nálunk szinte teljesen hiányzik, és nagyon sok mindent megmagyaráz abból, miért és hogyan jutottunk ide, ahol ma tartunk.

A legtöbb ember, munkavállalóként vagy vállakozóként, nem érti, nem tartja fontosnak a versenyszabályokat, szinte mindig valami személyes kapcsolatokon, "lezsírozáson" alapuló megoldást keres. A konkurenciát átkozni, hibáztatni, vevőt-fogyasztót lenézni, államot és egymást átverni az alapvető viselkedési szabály, és ezért tartunk itt, nem a liberális piacgazdaság miatt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr551214986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása