libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

Tramplit a Fehér Házba!

2015.08.25. 08:29 zombizan

A republikánus elnökjelöltségért folyó versenyben egy sajátos figura, a milliárdos tévésztár és ingatlanpiaci vállalkozó Donald Trump trollkodása tartja izgalomban a politikával foglalkozó közönséget. A jelöltségért folyó küzdelem korai fázisában máskor is az élre törtek kissé furcsa alakok. Az előző választást megelőző jelöltségi kampány során egy ideig az a texasi kormányzó Rick Perry vezette a versenyt, aki aztán olyan ügyeken vérzett el, mint amikor egy televíziós vitában képtelen volt megnevezni azt a három kormányzati szervet, amelyet elnökként meg szeretne szüntetni.

A furcsa alakok néha ki tudják ütni az establishment által preferált jelöltet, mint Barack Obama tette Hillary Clintonnal a 2008-as választás előtt. Az ironikus az, hogy Obama esetében az egyetlen furcsaság a fekete bőre volt, mint ahogy Hillary Clintont se nagyon emeli ki más a politikai szürkeség tömegéből, mint női neme, meg persze a vicces férje, akit az ovális irodában szopott le az egyik gyakornoka. 1976-ban Ronald Reagan kis híján legyőzte a hivatalban lévő Ford elnököt a jelölés során, pedig egy párt számára nem igazán van más opció, mint a saját elnökét támogatni az újraválasztás érdekében.

Trump jelöltsége beleillik abba a mintába, hogy a verseny korai fázisában a színességet és a szélsőséges vélemények hangoztatásában megnyilvánuló elvhűséget értékelik a pártok hívei, majd a későbbiekben előtérbe kerülnek az elnöki képességek, vagyis inkább az establishment szempontjai, akik nem szeretnék pénzüket és kapcsolataikat egy kiszámíthatatlan kalandor kezébe adni. A gond csak az, hogy Trump népszerűsége nem hanyatlik elég gyorsan ahhoz, hogy a mainstream jelöltek, például a Bush család aktuális képviselője nyugodtan alhassanak.

Trump azzal is magára haragította a párt mögött álló befolyásos embereket, hogy nem zárta ki annak a lehetőségét, ha alulmarad a jelöltségi versenyben, akkor függetlenként indul a választáson, csökkentve a republikánus jelölt választási esélyeit.

A Trump jelenség ugyanarról szól, mint Angliában a Jeremy Corbyn probléma: egy adott politikai tábor szimpátiája mindig szélsőségesebb, mint az országos átlagé, így folyton ott a veszélye annak, hogy ha a tagságra bízzák a választást, akkor olyan jelölt fog nyerni, akinek az országos választáson rosszabbak az esélyei. Szerény megfigyelésem szerint a politikával bármilyen szinten foglalkozók túlnyomó többsége gyűlöli a demokratikus választási folyamatot, mert kiszámíthatatlanná teszi a játékukat. Nem kell itt feltétlen pozíciójukat féltő korrupt politikusokra gondolni. Jó szándékú, „haladás párti” elemzők is rendszeresen kiakadnak azon, hogy a hülye nép nem az általuk jónak ítélt emberekre szavaz. El kéne dönteni, hogy valaki mélyen hisz a demokráciában, vagy valójában utálja és hülyének tartja az embereket ahhoz, hogy megválasszák a vezetőiket. Ha előbbi, akkor semmi probléma nincs Trumppal, mert max a hülyék szavaznak rá, a hülyék szavazataival meg amúgy sem szeretnénk nyerni, ugye, ugye, ugye?

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr57732288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GroundHog 2015.08.25. 12:27:44

A helyzet az, hogy kiderült, a hülyék sokkal többen vannak, mint a nem hülyék, és simán eldöntik a választást, ezért aztán egyre kreténebb (gátlástalanabb) politikusok kerülnek hatalomra, míg a mainstream pártok visszaszorulnak.
Bejáratott államalakulatoknál a rendszer sokáig ellensúlyozza a csúcson ülő hülyét, az adminisztráció közegellenállása elég nagy. Fiatalabb demokráciákban ezt pikk-pakk lebontják és lojális hülyékkel töltik fel a rendszert.
Ugye nem kell példákat mondani?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.08.26. 23:38:55

Szerintem Amerikában nincsenek többen a hülyék, ott az átlagpolgár meglehetősen komolyan veszi a demokráciát és meglepően mély és érett vitákat képes folytatni egy-egy jelölt programjáról.

Az természetesen minden további nélkül előfordulhat, hogy az egyik nagy párt lenullázza magát egy szélsőséges(ebb) jelölttel, de olyankor a másik párt röhög a markába és általában simán nyer. A vesztes párt meg legközelebb jobban figyel.

Mellesleg, egy dolog a szélsőségesség, egy másik meg az outsiderség. Pl. Reagan szerintem max. az utóbbi kategóriába fért bele, nem gondolnám, hogy szélsőséges lett volna, legalábbis amerikai mérték szerint semmiképp sem.

Az, hogy Magyarországon mi a helyzet, az sajnos más tészta.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2015.08.27. 07:41:08

Szerintem a demokráciában nincs olyan, hogy hülye vagy nem hülye. Az egésznek a lényege az, hogy van egy wisdom of crowd jelenség és/vagy az emberek annyira hűek a választásukhoz, hogy ha megkapják a vezetőt, akit szerettek volna, akkor jól viselkednek. Ha az első igaz, akkor a szavazás eredménye mindenképpen jobb lesz, mint bármilyen szakértő választása. Ha a második, akkor lehet, hogy egy idióta balfaszt vagy egy lehetetlen alakot választanak meg, de ez még mindig jobb, mint egy kinevezett vezető, mert elfogadják a hatalmát és nem kezdenek polgárháborút az elmozdítása érdekében.

Mivel az egyik sem igaz (nincs wisdom of crowds és a népek simán szembefordulnak a saját választottjukkal), a demokrácia nem fog jól működni, de nem azért, mert Trump vagy bárki más beletrollkodik a rendszerbe, hanem mert ez a lényege.

Ami Reagent illeti: ő olyan értelemben volt szélsőséges, hogy ellenezte a Szovjetunióval kezdett békülési politikát. Mivel a történelem őt igazolta vissza, mára már nem tűnik szélsőségesnek. Ha kitört volna a III. világháború az elnöksége alatt, akkor nyilván máshogy emlékeznének rá. De természetesen egy demokratikusan választott vezető definíció szerint nem lehet szélsőséges, hiszen ő tekinthető a közvélemény legjobb leképezésének.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.08.27. 21:29:09

@zombizan: Ami Reagant illeti, szrintem rá a kommunista tábor sajtója sütötte rá a szélsőségesség bélyegét, mert neki nem tetsző külpolitikát vitt. A III. vh emlegetése is szerintem ennek a propagandának az kései utóhatása lehet ;-): nem hiszem, hogy annak valaha is nagy esélye lett volna Reagan alatt.
süti beállítások módosítása