libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

A politikai nihil alternatívája

2014.10.13. 09:00 zombizan

Véget ért az önkormányzati választás, meglepetés nélkül. A következő években még inkább unalomba és apátiába fog süllyedni a magyar közélet. A választások idején rövid időre sarjadásnak induló pártkezdemények szépen visszahervadnak majd a totális jelentéktelenségbe.

Számomra az eredményekben a leginkább érdekes (de nem meglepő) a Jobbik építkezése volt. Most már nem csak a keleti, hanem néhány kivétellel a nyugati országrész megyéiben is az első számú ellenzéki erő. A Jobbik a vidéki Magyarország ellenzéke, amelyik csak a „bűnös város” falain belül szorul a háttérbe. A rendszerváltás óta eltelt 25 évben az egyetlen olyan párt, amelyet szinte nulláról felépítettek. Jó, ott van az LMP is, de az LMP túlélése inkább biológiai csodának tekinthető, mint a levágott fejű tyúk, ami a kivégzők nagy ámulatára még kétszer körbeszalad az ismerős szemétdomb körül, mielőtt átadná testét a levesesfazéknak.

A liberális oldalon rég nem látott tolongás támadt a különböző látszatszervezetek aktivitása révén. A recept nagyjából mindenütt ugyanaz: van a VEZETŐ, többnyire középkorú férfi, aki képességei és/vagy politikai múltja révén alkalmasnak tűnik – leginkább saját szemében – a vezetésre. Kell egy CSAPAT, ami áll a NŐBŐL (esetleg azonos a vezetővel), a FIATALBÓL és a VETERÁN HARCOSBÓL. Utóbbi néhány évtizeddel ezelőtt közszájon forgó név volt, akire a hosszú élettel és jó memóriával megáldott emberek még mindig emlékeznek, bár meglepően sokan úgy, mint az 1986-os Interpop fesztivál negyedik helyezettjére.

Na most ebbe a nihilbe épeszű ember nyilván nem akar politikai szereplőként beszállni. Amin én gondolkodom már egy ideje, az a hagyományos dilemma megfordítása lenne.

A szervezetépítés a fenti séma szerint úgy néz ki, hogy van egy-két politikai ambícióval megáldott ember, akik elkezdenek valamit szervezkedni, nyilván arra számítva, hogy mozgalommá válnak, ami behozza a tenni akaró embereket. De mivel a közeli barátokon és a családtagokon kívül mást nehéz beugrasztani egy ilyen MLM szerű történetbe, előbb vagy utóbb belátják, hogy eljutottak a számukra adott tér határáig, létszámban valahol egy swinger klub fiatal női szekciója és egy nagyon ritka kutyafajta tenyésztői tábora között. De ha már elkezdték, nem akarnak „megmérettetés” nélkül az enyészeté lenni, tehát megpróbálnak elindulni a választásokon, amihez kell program. A programot ízlés szerint össze lehet válogatni a Google kereső „politikai eszme” találati listájából. Megpróbálják összegyűjteni az induláshoz szükséges ajánlásokat, satöbbi, satöbbi, satöbbi.

Az általános probléma, hogy van ambíció, nincs program, pénz, szervezeti háttér. Mi lenne, ha fordítanánk egyet a dolgon, és létrehoznánk azt a politikai gépezetet, ami specifikus kérdésekben a legnagyobb sikert ígérő formációt vagy formációkat támogatja? Ha ebben az egy vagy néhány ügyben valaki a siker reális esélyét hozza, akkor különösebb finnyásság nélkül hajlandó mögé állni, de ha valaki ezekkel valaha is szembe megy, akkor onnantól már csak szép lehet, de okos és támogatásra érdemes nem.

Az ötlet nem eredeti, mert az amerikai politikában igencsak fontos szerepet játszanak ilyen nyomásgyakorló csoportok. A Tea Party mozgalom vagy a gombamód szaporodó PAC (Political Action Committee) szervezetek is ennek a trendnek a részei. Ami hungarikum, az a politikai szerepvállalástól való zsigeri iszonyodás és a politika alacsony presztízse, ami a pártok számára eleve behatárolja a teret. Akik szavaznak, azok többnyire személyes okokból, egyfajta törzsi kultúra részeként teszik ide vagy oda a voksukat, miközben sokszor maguk is tisztában vannak az általuk támogatott szervezetek züllött ostobaságával.

Mi lenne az a témakör, ami mögé én személy szerint pénzemmel és munkámmal beállnék?

1)      Adócsökkentés: itt legalább olyan fontos a status quo védelme, mint a további adócsökkentésre vonatkozó ígéretek. Semmilyen adóterhet sem szabad növelni, azzal a kapcsolódó ígérettel sem, hogy az egyik helyen megemelt adókból befolyó pénzek majd a másik helyen teret engednek a csökkentésre. Ezekből csak az emelés része valósul meg, a csökkentés nem, vagy messze nem abban a mértékben.

De amúgy is, ha valami erkölcstelen, márpedig a hatósági kényszerrel megvalósuló adószedés az, akkor az egyik ember szabadságát ne lehessen a másik ember rabságával megváltani.

A „semmilyen adó sem emelkedhet” ígéret mellett az a kérdés, amelyre várnánk az ajánlatokat, hogy a maradék adókat milyen megoszlásban és ütemezésben lehet csökkenteni.

2)      Kisebb állam: semmilyen szinten sincs új állami pozíció. Nem lehet létrehozni új állami intézményt, nem lehet növelni a meglévő intézmények költségvetését és dolgozói létszámát. Minden változás csak a megszüntetés és leépítés felé mutathat. A tényleges állami feladatokat oldják meg a meglévő intézmények és pozíciók keretein belül (személycserék természetesen lehetségesek).

 3)      Állami költekezés: semmilyen, állami kifizetéssel járó díjat, alapítványt, támogatási formát sem lehet létrehozni, a meglévőket pedig szépen fel kell számolni. Ha az erkölcsi elismerés nem elég, akkor gyűjtsenek magánszemélyektől támogatást.

És igen, ez vonatkozik a Fidesz által lecsökkentett adókra és a Fidesz által felszámolt állami pozíciókra is. Azokat sem lehet visszahozni.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr126786135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ralf 2014.10.13. 09:28:11

Attól tartok, hogy az újonnan létrejött, kis pártokat egy kicsit lenézed. Tény, sok a sikertelen közöttük, de meggyőződésem, hogy mindegyiknek volt valami célja, nem a Google-ban keresett nézeteket. Az ilyen alapvetően téves megközelítés csak téves következtetésekhez vezethet.
Gyurcsány például a begyepesedett MSZP-struktúrát akarta felcserélni egy modernebbre (lehet, hogy ebben a személyes ambíciója is benne van persze), és az, hogy pártja négy kivétellel minden megyei közgyűlésben benne van, azaz országos pártnak tekinthető, valamint, hogy ha az újpesti időközi választáson DK-s jelölt indul baloldali színekben, és nyer, parlamenti frakciójuk lehet. Ez nyugodtan tekinthető sikernek függetlenül attól, szimpatizálunk-e vele agy sem.
Meggyőződésem az is, hogy Fodor Gábor egyfajta javított SZDSZ-t akart létrehozni. Az ő esetében kiderült, hogy nem sok igény van erre, vagy legalábbis őt nem tekintik elég hitelesnek a múltja miatt, de hogy ő sem kiguglizta ezt az ideológiát, az biztos.
A MoMa Bokros eddigi nézeteinek szerves folytatása, és olyanok csatlakoztak hozzá, akik a korai MDF polgáribb részéhez tartoztak, a későbbi európai konzervatívizmust hirdetőben pedig megmaradtak (míg az inkább horthysták átigazoltak a Fideszbe). Az ő népszerűségükről az idei választási időszak nem adott hiteles információt.

A támogatandó célokkal alapvetően egyetértek, de szerintem az egész összefoglalható egyetlen pontba: átláthatóság. Minden dokumentum legyen elérhető és ellenőrizhető a neten. ha tételezzük, hogy az ország vezetése a népet képviseli, és a valójában általuk a nép uralkodik, akkor logikus, hogy az alkalmazottnak a megbízását illetőleg nem lehetnek titkai a megbízója előtt. Egy ilyen rendelkezés nemcsak a szabálykövetést és az átgondoltságot növelné, hanem a kormány iránti bizalmat is.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2014.10.13. 09:41:31

Én bizonyos szempontból tisztelem azt, aki pártot próbál szervezni, bár a konkrét példákban én a három embert (Gyurcsány, Fodor, Bokros) nagyon máshova sorolnám kompetencia és személyes szimpátia alapján. De az objektív tény, hogy ezek a pártok leginkább egymástól vettek el szavazatokat, a Fidesz táborába nem sikerült belekapniuk és a bizonytalanokat sem állították maguk mögé. Nem zárom ki, de nem is tartom valószínűnek, hogy valamelyikük el tud még mozdulni erről a szintről fölfelé, de abban elég biztos vagyok, hogy nekem, mint potenciális szavazónak egyik sem lesz soha ígéretes alternatíva.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2014.10.13. 09:47:38

A javaslatom lényege egyébként nem tartalmi, hanem strukturális volt. Szerintem erre a helyzetre, ami most van, nem az a helyes válasz, hogy létrehozunk n+1-ik törpepártot, hanem az, hogy az aktívan tenni akarók politikai filozófiákat is kifejező értékválasztások iránt köteleződnek el, és aztán ezt minél konkrétabb szinten igyekeznek a nyilvánosság előtt képviselni.

Ebből a szempontból a következő évek szerintem jó lehetőséget jelentenek, mert a pártok számára úgysem lesz túl sok megnyilvánulási lehetőség (parlamenten kívüli pártok számára gyakorlatilag nulla).

ralf 2014.10.13. 10:16:27

Sajnos már feledésbe merült, hogy a párt nem más, mint "az aktívan tenni akarók politikai filozófiákat is kifejező értékválasztások iránt elkötelezett emberek közössége, amelyet a párton keresztül tudnak a nyilvánosság előtt képviselni. A feladat tehát az lenne, hogy szülessen egy olyan párt, amelyik a ma le nem fedett spektrumot meg tudja szólaltatni, hiszen biztos, hogy mindkét oldalon sok ember van (nem tudom, mennyi), aki jobb híján vagy a másik iránti utálat miatt szavaz arra, akire, de ha lenne neki tetsző alternatíva, támogatná azt is. És mindeközben vadul gyepálni kell mindenki9t, aki azt propagálja, hogy a nagy pártra kell szavaznod, mert különben a másik nagyot támogatod, mert amíg az emberek nem a saját nézeteik képviseletét keresik, hanem háborús logika szerint feláldozzák őket a másik oldal megállításáért, addig jöhet itt bárki, csak kudarcot vallhat. Amíg a fejekben nincs rend, nem lesz a társadalomban sem.

Croma Soma 2014.10.14. 10:35:52

Szerintem ostobán félreérted az életet! :)
A swinger klubban nem az a lényeg hány fiatal van, mert attól, hogy valaki fiatal még lehet sutyerák ès randa is! Az a lényeg van-e nett, sexi, aranyos nő, akinek én is bejövök. :)))
A közigazgatás pedig akkor olcsó, ha hatékony és rugalmas, attól még lehet kurva drága, hogy a költségvetés keveset költ rá!
Nos pont ez, amiben óriási gond van Magyarországon a hatékony és rugalmas közigazgatás, oktatás és egészségügy. Ez az elmúlt 25 év igazi tehertétele.

Croma Soma 2014.10.14. 10:38:37

Plusz van még egy-két gond, amin nem segít az, hogyha nem beszélünk róla, lásd a baloldal bukása, Jobbik fölemelkedése sagát! :)

Croma Soma 2014.10.14. 10:42:23

Csak akkor lesz bármi párt Magyarországon nyerő, ha képes a lényegről közérthetően beszélni.

A Fidesz ereje abban van, hogy ők azok akik nem azt sugallják, hogy szégyelljük magunkat, mert magyarok vagyunk. Ez minden ostobaság mellett elég a kétharmadhoz most.
Szerinted kinek a szégyene ez? A magyaroké, vagy az ostoba magadfajtáké?

szofter 2014.10.14. 19:04:31

"A „semmilyen adó sem emelkedhet” ígéret mellett az a kérdés, amelyre várnánk az ajánlatokat, hogy a maradék adókat milyen megoszlásban és ütemezésben lehet csökkenteni."

Én ide azt javasolnám, hogy a regresszív, tehát a kispénzűeket természeténél fogva komolyabban érintő adókat kell először nagy mértékben csökkenteni vagy eltörölni - ilyen az ÁFA meg az alkohol és a dohány jövedéki adója -, aztán a progresszíveket fokozatosan linearizálni, végül a még meglévő adók már lineáris kulcsait csökkentgetni. A szegényeket sújtó adókkal kezdeni gazdasági és politikai szempontból is kifizetődő: minél kevésbé sújtjuk a szegényeket adókkal, annál kevésbé van szükség akár direkt, akár indirekt segélyezésükre, így a kiadási oldalról automatikusan fedezve van ezeknek az adócsökkentéseknek egy jó része; és persze ha sok szegény választót állítasz magad mellé az első ciklusodban, jobb eséllyel indulsz az újraválasztásért is.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2014.10.15. 07:48:15

@szofter: Egyetértek. Ha valaki a szegényeket akarja segíteni, törölje el a cigit terhelő adókat. Ha valahol, itt igaz, hogy a szegények pénze az így beszedett adó.

www.oefi.hu/dohanyzas_tarsadalmi_terhe_OEFI_2012.pdf

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2014.10.15. 07:51:27

A fenti cikkből kiemelés:

Az iskolai végzettséggel meredeken csökken a naponta dohányzó férfiak aránya: míg a
legfeljebb 8 általánost végzett férfiak 45%- dohányzik naponta, addig ez az arány a legfeljebb
érettségiig jutó férfiaknál 32%, az ennél magasabb
végzettségűeknél 20%. A nőknél a
középiskolát végzetteknél legmagasabb a rendszeres
dohányzás (legfeljebb 8 általánost
végzettek: 22%; a legfeljebb érettségizettek: 26%;
érettséginél magasabb végzettségűek:18%).
3.
Több mint a fele (54%) naponta dohányzik azoknak a
férfiaknak, akik úgy vélik, anyagilag nehéz
helyzetben élnek. Csak fele olyan gyakorisággal (25 %) fordul elő a rendszeres dohányzás azon
férfiak között, akik anyagi helyzetüket közepesen ítélik meg. A magukat jómódúnak tartó
férfiak 45% ugyancsak naponta dohányzik. A nőknél ezek az arányok hasonlóan alakulnak: 37%
- 19% - 35%.
4.
Ha kiszűrjük az életkor, az iskolai végzettség zavaró hatását – 2009-ben gyűjtött adatok alapján
– egyértelmű összefüggés mutatható ki a dohányzók aránya és a háztartási jövedelem szerint
képzett csoportokban nőknél és férfiaknál egyaránt:
a legalacsonyabb jövedelmi ötödben közel
kétszeres (nőknél 1,7-szeres, férfiaknál 1,9-szeres) a dohányzók aránya, mint a legmagasabb
ötödben.
süti beállítások módosítása