libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

Jesus II for president!

2014.10.01. 08:04 zombizan

Ismert érv a vallással kacérkodó emberek szájából, hogy racionális alapon hívő kell legyél. Ha tévedtél, és nincs isten, túlvilág stb, nem veszítesz semmit. Ha mégis van, és te nem hittél, vagy nem tettél úgy, mint ha hinnél, jól megszívod. Most lépjünk túl azon, hogy a szívekbe látó istent mennyire lehet ilyen olcsó trükkel átverni, vagy azon a problémán, hogy "ok, hívő leszek, de konkrétan melyikben higgyek az n+1 verzió közül?", és nézzük meg, mi ennek a tanulsága a politikai verseny számára.

Közkeletű vélekedés, hogy minden politikus cinikus, hazug csaló, aki csak a saját és haverjai érdekét nézi. Ha ez így van, akkor a még ismeretlen és ki nem próbált politikusok közötti versenyt nem a valószínű kimenetel (tényleg cinikus, hazug csalók) következményeivel, ami minden esetben ugyanaz, hanem annak a roppant valószínűtlen esetnek a hatásaival kell megítélni, hogy mégis igazat mondanak. Ha a kifizetési mátrix roppant alacsony valószínűséggel egy hatalmas pozitív értéket tartalmaz, akkor mégis lehet valami okod arra, hogy ezt a politikust támogasd.

Ilyen alapon viszont nem érdemes szarral gurigázni, és tényleg be kell ígérni a MINDENT. A legegyszerűbb megoldás, ha kiáll a reménybeli politikus, és közli a választókkal, hogy ő Jézus Krisztus újbóli inkarnációja. Bármilyen csodára képes, de a kampány alatt nem fog csodákat tenni, mert azt akarja, hogy higgyenek benne, nem azt, hogy a csodákat kövessék. De, ha egyszer megválasztják, örök életet ad az embereknek, megszabadítja őket a betegségektől, lakhatóvá varázsolja az idegen égitesteket stb stb stb. Mindenkinek kurva jó lesz, kivéve a rohadt szemét Zolit, mert ő meg majd jól megszívja. Kell ennél jobb program? 

Ha kiderül, ami, hát, elég valószínű, hogy ő is csak egy cinikus, hazug csaló, akkor ugyanott vagyunk, ahol bárki mással lettünk volna. De, habár nullához közelítő valószínűséggel, megkapjuk ígéretként a végtelen jólétet, akkor a végén sokkal jobb szám van, mint ha valaki csak egy új metróvonalat tud ígérni, oszt azt se csinálja meg.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr716749175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ralf 2014.10.01. 09:07:09

Én elkerülöm azt a csapdát, hogy végül is a teremtésben való hit is csak egy hit (ami rám vonatkozva kétségtelenül igaz, hiszen nem látom át a tudományos magyarázatokat). Viszont ha van isten, és végtelenül bölcs és igazságos, akkor nem viselkedik olyan feudális kényúrként, mint amilyennek a Bibliában le van írva, tehát azt érzékeli, ahogy élek, nem azt, hogy fegyelmezetten végzem-e a különböző előírt hókuszpókuszokat. Ebben az istenben még talán hinnék is, de ennek az istennek erre a világon semmi szüksége és igénye nincs.
Ami a politikust illeti, ha úgy vélem, megbízhatok benne, szavazok rá, aztán kiderül, igazam volt-e vagy tévedek. Ha tévedtem, nem szavazok rá többet. A trükkös politikus tehát nagy energiát fektet bele, hogy meggyőzzön, lehet ő bármilyen szar, az ellenfele még rosszabb. Nálam ez nem jön be, de szemmel láthatóan sokaknál igen sikeresen.
süti beállítások módosítása