libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

A sikeres gazdasághoz taposni kell

2012.01.18. 07:59 zombizan

Nem hagyományos gazdaságélénkítési megoldások kitalálásában nem csak a magyar gazdasági wodoo mágusai jeleskednek. A brit kormány tervei szerint 2013-tól jelentős mértékben növekedne a megengedett legnagyobb sebesség autópályákon és egyes városi övezetekben. Az előbbieken a jelenlegi 70 mérföld/óra (112 km/h) helyett 80 mérföld/óra (129 km/h) lenne a megengedett sebesség.

A sebességhatár emelése személyes preferenciáktól függően tekinthető logikus, az embereket racionális felnőttekként kezelő lépésnek, vagy veszélyes, környezetpusztító intézkedésnek. A pro és kontra érvekbe nem is mennék bele, nem a mi problémánk. Az érdekes számomra az illetékes miniszter azon érvelése, hogy a sebességhatár emelése stimulálni fogja a brit gazdaságot, mert az emberek hamarabb eljutnak A-ból B-be, és az így megtakarított időt vélhetően hasznos gazdasági tevékenységgel fogják tölteni. Ezzel kapcsolatban nekem lennének kétségeim, de ha másként nem, az üzemanyag fogyasztás növekedésén keresztül valóban lehet élénkítő hatása egy ilyen változásnak. Jó hatással lesz az autójavító műhelyek forgalmára is, bár a kórházi kezelések miatt kieső bankár és bróker munkaórák a másik oldalon visszafogják a gazdaság fejlődését (viszont növelik a keresletet az egészségügyi szolgáltatások iránt).

Mivel kormányunk elvileg csupa nyitott, a jó ötleteket és tanácsokat külföldről megszívlelni hajlandó emberből áll, elképzelhető, hogy az újabb különadók és nagyívű, "fizessen valaki más helyettünk" típusú elképzelések helyett itt is a sebességhatár emelése lenne a megoldás? "Ha egy bankár egy nap átlagosan 53 percet tölt utazással és 8 óra 47 percet munkával, munkaideje alatt pedig óránként 12,4 M Ft értékű hitelt helyez ki, akkor mennyivel több hitelt helyez ki 645 bankár egy nap alatt, ha az utazási idő 42 percre csökken és a megtakarított időt munkára fordítják?" olvashatják majd gyerekeink az új tanterv szerinti matematika felmérőben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr473572786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása