libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

Budapest v. Brüsszel címvédő, második menet

2012.01.06. 08:35 zombizan

Amit Orbán és társai az IMF-EU megállapodás ügyében előadnak, az nyilvánvalóan iszonyú veszélyes az ország számára. Amennyiben valódi államférfiról van szó, úgy ha az ország gazdasági rendszerének összeomlását kell elkerülni, akár "I am stupid" táblával a nyakában is elmegy Canossát járni Brüsszelbe. Függetlenül attól, kinek milyen mértékben van igaza. Ezt hívják személyes áldozatnak.

Mindezzel együtt úgy gondolom, ezzel az üggyel sikerült elérnünk, amire titkon szerintem OV vágyott: valós súlyunkon felüli jelentőségre tettünk szert a világban zajló hatalmi játszmákban. Ha nem a bőrünkről lenne szó, azt mondanám, rendkívül érdekes lesz figyelni, meddig képes eszkalálódni az egyéb tagállamokkal és a Bizottsággal folytatott politikai kötélhúzás. A görög és olasz párhuzamot nem érzem teljesen találónak, mert Görögország minden megadott segítség ellenére de facto csődbe ment, ahol mi még nem tartunk (és nem is kaptunk annyi segítséget!). Berlusconi kormányzása pedig hosszú ideje válságról válságra jutott, részben a saját személyes ügyeinek (korrupció, bunga-bunga) köszönhetően, ami Orbán Viktorra megint nem mondható el.

Egy szankciókkal való fenyegetéssel elért magyar kormányváltás rendkívül rossz üzenet lenne. Egyrészt az így létrejövő szakértői kormányra óhatatlanul úgy tekintene a lakosság nagyon nagy része, mint a Habsburgok helytartó tanácsára a történelmünk során. Mivel a szakértői kormány feladata nem a jólét növelése, hanem az államcsőd elkerülése lesz, nem gondolom, hogy bármi esélyük lenne népszerűségre szert tenni a választók körében.

Másrészt figyelmeztető jelzés a jövőre nézve minden kis ország és a demokratikus deficit miatt aggódó EU polgárok számára is, ha a Bizottság politikai királycsinálóvá szeretne válni. Kíváncsian várom a brit álláspontot ebben a kérdésben, akiknek szerintem a legrosszabb félelmeit és legerősebb előítéleteit erősítheti meg, ha a Bizottság a gazdasági segítségnyújtást politikai kérdéssé teszi.

A magyarok számára nagyon fontos kérdés, hogy a jövőben a Bizottság akár a kisebbségi jogok területén is hajlandó lesz-e aktivista szerepet játszani, például egy szélsőségesen nacionalista szlovák vagy román kormánnyal szemben? Az EU alapvető értékeinek megsértésére ugyanúgy lehetne hivatkozni a magyar kisebbség jogainak korlátozása esetében is. Nem kis dolgokról van itt szó.

Persze Orbánék számára is nyitva áll az eszkaláció lehetősége, amellyel az ország érdekében remélem, hogy nem fognak élni. Ha a Bizottság tényleg kísérletnek tekinti ezt a válságot egy nagyobb érdekérvényesítő szerep kikényszerítésére a maga számára, akkor óhatatlanul jogilag problémás vizekre eveznek. A magyar kormány helyében ragaszkodnék az illetékessségi vita minél nagyobb nyilvánosság előtti, explicit lefolytatásához, mert a kritikus hangok mellett hamar fel fognak merülni alapvető jogi kérdések az európai integráció működésével kapcsolatban. Nem biztos, hogy a Bizottságnak érdekében áll kinyitni Pandora szelencéjét ebben a más szempontból is kritikus pillanatban. De ezzel a válsággal mi nem nyerhetünk, így ideje bedobni a törölközőt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr563523510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása