libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

No pasaran!

2011.03.28. 22:29 zombizan

A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete kiásta a csatabárdot. Gondolom a fodrászok és kutyakozmetikusok szakszervezete is, de ha az ember a göndör női fürtök és bájos kis állatkák helyett a bűzös kipárolgások és korai rákhalál birodalmával jegyezte el magát, akkor a vegyipari dolgozók keserveivel kénytelen első körben szembesülni. Harcos felhívásuk a két hét múlva esedékes tüntetésre nem ígér kevesebbet, mint hogy egész Európa fog a magyar dolgozók pártjára állva nemet mondani a megszorításokra!

Kicsit konkrétabban igazságos béreket és munkahelyeket követelnek. Így, együtt, mielőtt valaki a kereslet és kínálat meghaladott tanaira hivatkozna. Még konkrétabban két fő csapásirány látszik kibontakozni: egyrészt az alkotmányt szeretnék teleírni olyan sarkalatos pontokkal, mint hogy a "dolgozó a végzett munkája mennyiségének és minőségének megfelelő jövedelemre jogosult", továbbá mindenkinek joga van a megélhetéshez elegendő állami ellátásra, amennyiben nem képes munkát vállalni, esetleg más véleményen van a saját munkájának mennyiségét és minőségét illetően, mint a munkaadója. Bekerülnének a szakszervezetek, mint érdekképviseletre szentesített szerveződések, az országos minimálbér, sőt, a "munka és a család közötti harmónia fenntartása" is, bármit jelentsen ez. Ellenben kivennék azt a jelenlegi alkotmánytervezetben szereplő pontot, miszerint a munkavállalók és a munkáltatók kötelesek együttműködni, amennyiben a nemzetgazdaság fenntarthatósága és a munkahelyek megőrzése a tét. Rohadt kapitalista trükk, a Napnál is világosabb! 

A leginkább ezoterikus követelés az állam kötelezése a "munkavállalók anyagi és erkölcsi előmenetelének segítésére". Szerintem a katolikus egyháznak lennének ötletei, hogyan kell konkrét tartalommal megtölteni ezt a nemes célkitűzést, legalábbis az erkölcsi előmenetel tekintetében....

A másik fő csapásirány a nyugdíjak kérdése, ahol az alapelv az lenne, minden, ami a korábbi rendszerben előnyös volt valaki számára, az szent és sérthetetlen jogként megmaradna. Lenne korengedményes nyugdíj, nem szigorodnának a rokkantnyugdíj feltételei, ugyanakkor természetesen a normál szolgálati idővel nyugdíjba menők magas helyettesítési rátája is maradna és magánnyugdíj is lenne. Sőt, itt új követelésként a foglalkoztatói nyugdíjat is felvették a jelszavak közé, ami az ő értelmezésükben nyilván azt jelentené, minden más jogosultság megőrzése mellett a munkaadók még ilyet is kéne nyújtsanak a dolgozóknak. Az ebben a témában szervezett tanácskozás egyik mottóját abból a hozzászólásból vették, ahol az illető azon kesergett, a dolgozókat a sötét jövőben majd a teljesítményük alapján ítélik meg, és nincs többé olyan, hogy "nyugdíjig már elleszel".  

A jó hír, hogy április 9-én nemzetközi demonstráción fogják a német, francia, spanyol elvtársak a magyar dolgozók érdekeit képviselni. Remélem, elhívják az Alpha Centauri harmadik bolygójának szimpatikus űrlényeit is, akik köztudomásúan annyira szeretik a Föld lakóit, hogy minden számlát állnak, és ezáltal csattanós cáfolatát adják az egyetemet végzett seggfejek "nincsen ingyen ebéd" típusú bölcselkedéseinek.    

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr592780454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.03.30. 07:19:16

"Ellenben kivennék azt a jelenlegi alkotmánytervezetben szereplő pontot, miszerint a munkavállalók és a munkáltatók kötelesek együttműködni, amennyiben a nemzetgazdaság fenntarthatósága és a munkahelyek megőrzése a tét."
Ezt én is kivenném, mert értelmezhetetlen.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.30. 13:29:44

"dolgozó a végzett munkája mennyiségének és minőségének megfelelő jövedelemre jogosult"

Ezt nem gondolták végig... Röhögnék.

A "nincs ingyen ebéd" dolognak pedig van egy idődimenziója is, amit hajlamosak vagyunk elfelejteni, mi, egyetemet végzett seggfejek. Tudniillik az, hogy 20-30 évig, eladósodásból (ha az állam csinálja, akár tovább is) igenis lehet ingyen ebédelni. Utána meg lehet prüszkölni, hogy ha 20-30 évig ment, akko most biztos valami individualista, kapitalista vudu miatt romlott el ez a mindenki-jól-jár szisztéma.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.03.30. 21:22:42

@Quadrille Lobster:
Nem csak, de ezt speciel én nem vetném a szemükre.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.03.31. 12:07:31

@Lord_Valdez: ez a pont nyilván arról szól, hogy a sztrájkhoz való jogot az alkotmány alapján szélsőséges esetben korlátozni lehessen. Abban igazad van, hogy ha nincs pontosan meghatározva, mi számít szélsőséges esetnek, az tág teret enged az egyéni értelmezéseknek. A későbbiekben a bírósághoz fordulás lehetősége fenn fog állni, ha valaki szerint az erre hivatkozó korlátozás indokolatlan volt. Csak nagy különbség van aközött, hogy a bíróság előtt a vita a sztrájk alatt vagy a sztrájk felszámolása után folyik-e, amennyiben tényleg egy vállalat sorsáról vagy az egész ország életét korlátozó munkabeszüntetésről van szó (MÁV).

Ennyiben értem, hogy a szakszervezetet ez miért zavarja, miként azt is értem, hogy miért szeretnék ezzel szemben a sztrájkhoz való jogot és a szakszervezetek érdekképviseleti szerepét alkotmányi szintre emelni. Ugyanakkor, ha azt nézzük, az ország egésze szempontjából mi a hasznosabb, ha szűkítjük vagy bővítjük a sztrájk, mint érdekképviseleti eszköz szerepét, akkor én a szűkítésre szavaznék. A thatcheri időszakban is nagy meccsek voltak ezzel kapcsolatban Angliában, amelyben a szakszervezetek alulmaradtak, és az én értékrendem szempontjából az egész ország (UK) inkább nyert, mint veszített ezzel.

A mi viszonyaink között, ahol a magánszektorban alig működnek és nincs igazi ereje a szakszervezeteknek, gyakorlatilag néhány közszolgáltató dolgozói tudnak hatékonyan sztrájkolni: MÁV, BKV, eselteg Ferihegyi Repülőtér. A tanárok és orvosok is tudnának, de ők nem szoktak.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.03.31. 12:16:55

@Quadrille Lobster: jó néhány ember van, aki munkájához én negatív értéket rendelnék, tehát inkább azért fizetnék neki, hogy ne jöjjön be dolgozni.

Engem ebben a hirtelen jött szakszervezeti buzgólkodásban leginkább az zavar, hogy ez jól előre vetíti, milyen típusú ellenzékkel kell majd a mostani garnitúrának 2014-ben szembe néznie: vélhetően nem egy liberális párt, hanem az osztogatós szociális demagógia lesz itt a fő kihívójuk.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.31. 14:01:25

@zombizan:
Akkor visszakanyarodtunk a felelőtlen ellenzéki magatartás gumicsontjához. De igazad van, itt max ezek a sutyerákok fognak hőzöngeni, mégpedig a szerzett jogokért, nem a szakszerű korményzásért és a kisebb korrupcióért. Az utóbbit ugyanis már megszokták és értik.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.03.31. 19:46:36

@zombizan:
Ez nagyon szép, de együttműködésre nem tudsz kötelezni embereket. Legfeljebb a nyílt sztrájkot lehet korlátozni, az unott, leszarom munkavégzést nem.
Az meg különösen abszurd, hogy ha a munkahelyek megőrzése a tét. Egy cégválság esetén lehet, hogy pont a tömeges elbocsájtás menti meg a legtöbb munkahelyet...

Thatcher nem munkára kötelezte az embereket, hanem közölte, hogy a nem tetszik fel lehet mondani, illetve ignorálta a tiltakozásokat.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.03.31. 22:31:03

@Lord_Valdez: azért ignorálás mellett más eszközöket is bevetett Thatcher a szakszervezetek ellen: törvényi korlátozásokat, masszív rendőri erőt, bírósági eljárásokat stb.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.04.01. 12:56:59

@Lord_Valdez:

"Egy cégválság esetén lehet, hogy pont a tömeges elbocsájtás menti meg a legtöbb munkahelyet..."

Igen, csak ilyenkor merül fel a dilemma, hogy ha kirúgják az állami alkalmazottat, azzal ugyan spórol az állam, de nem lesz munkaája az illetőnek. Mert a gazdaság már így is romokban van az állandó központi abuzálástól és skizofrén tervezői hozzáállástól. Akkor meg pont nem fogja politikususnk abbahagyni a kényszeres machinációt, amikor a legnagyobb a káosz. (Akkor sem mikor fellendülés van, mert akkor meg jattot remél.)

@zombizan: A rendőrökre kíváncsi leszek. A legvadabb rémálmomban sem gondoltam volna, h nincs megegyezés a rendőrökkel és a vezér rendőrök nélkül akar rendpárti lenni.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.04.01. 17:33:50

@Quadrille Lobster: ez valóban meglepő fordulat volt, bár nem gondolnám még lefutott meccsnek.

Ha jól tudom, egyelőre csak a korengedményes nyugdíj ügyében kerültek szembe a rendvédelmi dolgozókkal, de ott az aktív állományt kompenzálhatják pl. magasabb fizetéssel. A már nyugdíjba vonultak jogosultságának korlátozása jogi szempontból kényesebb ügy, ugyanakkor ők már nem a rendszer támaszai, ennyiben nyugodtan beléjük lehet rúgni. Abban azért szerintem egyetérthetünk, hogy a negyvenegynéhány évesen nyugdíjba vonuló rendőrök és katonatisztek finanszírozása abszurdum és mélyen igazságtalan a társadalom többi tagjával szemben.

Az érzésem az, nyugdíj ügyben még lesznek nagy változások, mert pl. a korábbi törvény szerint 2013-tól adókötelessé válnának a nyugdíjak, ami vagy így lesz, vagy nem, de ez lehetőséget biztsítana a kabát újragombolására.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.04.01. 17:40:46

@Quadrille Lobster: a "Thatcher versus sztrájkoló bányászok" történetnek egy morbid jelenete, ha igaz, hogy a sztrájk ellen kivezényelt rendőrök bankjegyek lobogtatásával cukkolták a szrájk miatt elszegényedett bányászokat.

Az én szívem egyébként a dolgozó emberé, csak egyszerűen nem gondolom, hogy a mai viszonyok között a szakszervezetek által képviselt mentalitás előnyükre válna.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.04.01. 17:47:45

Ráadásul a sztrájkoló bányászokról nagyon jó dalokat írtak. Sajnos a kapitalista álláspont zenei megjelenítése még kívánnivalót hagy maga után. A következő öt éves tervünkbe fel kell venni a yuppie kocsmazene fejlesztését is!

www.youtube.com/watch?v=1KPterW1GJM

Daddy, what did you do in the strike?
It was in the year of eighty-four shit really hit the fan
When Mac the Knife MacGregor, Maggie Thatcher's hatchet man
Said "Another twenty pits'll have to close to meet the Plan,
And we'll dump another twenty thousand miners."
Daddy, were you with the first of the first?
Did you tell the NCB to do its worst?
Or did you save your lily liver?
Sell the Union down the river?
Be a scab, a blackleg, one forever cursed?

When Arthur Scargill heard the news he cried "This yankee slob,
He's a gift from Cowboy Reagan and he's here to steal our jobs,
Do an axe job on the Union for the crummy Thatcher mob,
But we'll show him what it means to be a miner."
Daddy, did you man the picket line?
Did you fight to save the future of the mines?
Or did you take the wrong direction?
Did you squeal for police protection?
Did you let them see your indiarubber spine?

Well, the Yorkshire lads came out on strike and said "It's evident
The only way to stop MacGregor and the government
Is to bring the lads out everywhere from Scotland down to Kent,
And we'll show 'em what it means to be a miner."
Daddy, what did you do in the strike?
Did you stand there with your mates and join the fight?
Or did you show a yellow belly?
Spill your guts out on the telly?
Did you let the bosses fill you full of shite?

Some didn't heed the strike call, for guts and brains they lack
They're the colour of a primrose, though their hearts and legs are black
And their noses are all brown with being up the rear of Mac:
They're just a bunch of dirty blackleg miners.
Daddy, did you march at the head?
Did you stand there on the picket line unfed?
Or did you sell your mates to have
A fortnight on the Costa Brava?
Did you choose a two-week holiday instead?

Well, the battle it is joined at last, the forces they are massed,
On their side the press, the telly, all the weapons of their class,
Plus MacGregor and his blacklegs, but we'll never let 'em pass:
The NUM's the weapon of the miners.
Daddy, what did you do in the strike?
Did you scab and let your workmates wage the fight?
How the neighbours stood and booed us
Said we had the stink of Judas
Daddy, what did you do in the strike?

(Ewan MacColl)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.04.01. 20:39:22

@Quadrille Lobster:
Az állami alkalmazott egy külön állatfaj. Na, de hogy várod el egy nagy magáncégtől az együttműködést. Sőt mit jelent az együttműködés?
Ha anno Iacocca nem rúgja ki fél Chryslert, akkor ma nincs olyan, hogy Chrysler. Ekkor az együttműködésnek számít, ha a melós szó nélkül tudomásul veszi?
süti beállítások módosítása