libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

Roubini új kecója

2010.12.25. 08:33 zombizan

Nouriel Roubini, celeb közgazdász, vásárolt magának egy szerény hajlékot New Yorkban. A Manhattan egyik utcájában található háromszintes, kb. 400 négyzetméteres kecó 5,5 millió dollárba került, amiből 2,5 milliót zsebből fizetett a guru, a maradék 3 millióra jelzáloghitelt vett fel.

Három dolog nyilván következik ebből:

1) A pénzügyi válság előre jelzése révén naggyá lett, kíméletlen kritikájával és sötét prognózisaival az újságokban gyakran szereplő tudós eddigi tevékenysége nyilván jól jövedelmezett, hiszen két és fél millió dollárt zsebből leperkálni azért nem kis dolog.

2) Saját jövőjét és jövőbeli keresőképességét illetően is optimista kell legyen, hiszen a három milliós hitelt valamiből törleszteni kell.

3) Mivel az alapvető gazdasági racionalitás vélhetően a válságot prognosztizáló közgazdászokra is jellemző (sőt, a pénzügyi világ corporate lemmingjeivel szemben igazán rájuk kéne, hogy jellemző legyen), Roubini nyilván alkalmasnak látta a pillanatot egy igen nagy értékű ingatlan beszerzésére. A tény némi ellentmondást mutat a tudós újabb kinyilatkoztatásaival, amelyben az ingatlanárak további esésének lehetőségéről beszélt, amely a hitelválság továbbgyűrűzésével a recesszió újabb hullámát indíthatja el az Egyesült Államokban.

Persze az is lehet, hogy éppen ennek a szörnyű lehetőségnek a megakadályozása érdekében döntött úgy, saját, személyes érdekeit háttérbe helyezve ebben az alkalmatlan pillanatban növeli a keresletet a luxus ingatlanok piacán. Vagy ötösikreket vár a felesége, és kell a hely a pereputtynak.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr572538003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misc · http://misc.blog.hu 2010.12.28. 02:09:59

vagy pragmatikusan gondolkodik, és azt mondja, amire van kereslet.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2010.12.29. 20:23:12

@SCUMM: vagy egyszerűen csak jó egy 400 nm-es luxuslakásban lakni. Azért a dolognak van egy kis bort iszik és vizet prédikál színezete...

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.04.12. 23:19:26

Rosszul látjátok a helyzetet. Hogy megvilágítsam ezt a sötét foltot, hadd linkeljek egy videot a lakásavató buliról.
khanna.foreignpolicy.com/posts/2011/03/10/happy_hour_at_roubinis?showcomments=yes

Az ürge szeret bulizni, na. És ha most támadt kedve venni, most fog. Aki nem hitelből vesz, arra kevésbé hat a hitelszűke és minek várjon, ha alkudhat is. Ha én Roubini lennék, én pl odamennék és azt mondanám szuggesztív, mély hangon:
"Ugye tudja, hogy még 34-47% van a bear market aljáig, ami előreláthatólag 2017 végén fog padlót fogni? És addig senkinek nem lesz pénze. Várhat addig, vagy eladhatja nekem most 20% engedménnyel. Tudja, én soha nem tévedek. Ja, és jön még a double-dip..."

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.04.13. 17:57:57

@Quadrille Lobster: ja igen, ha az ember guru, akkor nem csak csajozni, de lakást venni is könnyebb. Egyébként az FT cikk szerint nagyobb részt hitelből vette a lakást.
süti beállítások módosítása