libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

9/11

2010.09.11. 10:06 zombizan

Ma kilenc éve annak, hogy lerombolták a World Trade Center ikertornyait és a Pentagon egy részét a gépeltérítő terroristák. Azóta volt számos, szeptember 11-nél kisebb, de önmagában súlyos merénylet, Londonban, Madridban, Moszkvában, Egyiptomban, Izraelben és még sok más helyen. Van egy afganisztáni háború, amely közel kilenc éve tart és közel nyolc éve annak, hogy a szövetségesek megtámadták Irakot.

Szeptember 11 mégis kivételes dátum maradt, és nem tudom, milyen szörnyűség kellene ahhoz, hogy erre a napra a feledés homálya boruljon. Csak remélni tudom, hogy soha nem is fogom megtudni. A merényletek drámai hatás elérését célozták, és ezt a drámai hatást nehéz felülmúlni. A leomló irodaházak, az ablakból kétségbeesésükben kiugró öltönyös emberek látványa, az eltérített és bombaként használt gépek több száz, tehetetlenül odavesző utasa a nyugati világ lakóinak többségében mély részvétet keltett. Talán még Dubaiban, Singapourban, Kuala Lumpurban, Riyadban is. Talán még Gázában is. Ami azóta történt, az iraki és afganisztáni háború, a muszlim civilek tömegeinek szenvedése semmiféle visszamenőleges igazolást nem ad a terroristáknak. Ha valami, duplán bűnössé teszi őket, hiszen nehéz elképzelni, hogy ne számoltak volna ezekkel a következményekkel. Nyugodtan feltételezhetjük, hogy a tervezés fázisában az irodaépületben elégő brókerek mellett a lebombázott muszlimok képe is megjelent lelki szemeik előtt, és örültek a látványnak, mert az ő fogalmaik szerinti szent háborúhoz a civil mártírok elengedhetetlen kellékként, hatásos kulisszaként szolgálnak.

Egy Pogues szám jut eszembe, ami ugyan más helyzetről, a XVII. századi ír szenvedésekről szól, de a terroristákkal kapcsolatos érzéseimet mindennél jobban leírja:

A curse upon you Oliver Cromwell
You who raped our Motherland
I hope you're rotting down in hell
For the horrors that you sent
To our misfortunate forefathers
Whom you robbed of their birthright
"To hell or Connaught" may you burn in hell tonight

 

"To hell or Afganisthan", Osama Bin-Laden, may you burn in hell tonight.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr42288123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása