libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

Munkanélküliség

2008.11.13. 14:55 zombizan

Az elkövetkező időszak egyik legérdekesebb kérdése számomra a foglalkoztatási helyzet változása. Egyik oldalról biztos, hogy lesznek elbocsátások, egyes, különösen érintett szektorokból, pl. autógyártás és autóipari beszállítók, turizmus, építőipar és ingatlan biznisz, nagyobb számban és arányban, máshonnan alibi jelleggel, pedagógiai okokból, a megmaradó munkavállalók megfélemlítésére, a béremelési törekvések csökkentésére, esetleg a válságot kihasználva, blame-free megoldásként, opportunista alapon. Ugyanakkor a magyar munkaerő piacon stagnáló kereslet áll szemben szűkülő kínálattal, ezért én a munkanélküliség jelentős és tartós emelkedésére nem számítok. Jó embert találni most is nehéz, a demográfiai adatok alapján a nyugdíjba vonuló korosztályok népesebbek, mint a munkaerő-piacra újonnan belépő korosztályok. Sok a panasz a fiatalok képzettségére, felkészültségére, hozzáállására, ami az idősebb dolgozók visszatartására ösztönözheti a cégeket. Összességében szerintem maradni fog az alacsony foglalkoztatottság, alacsony munkanélküliség paradox kettőse, ami nagyon rossz az ország és a gazdaság számára.

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság liberális munkanélküliség

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr58767151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása