libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

Relativitás-elmélet

2008.09.25. 18:46 zombizan

Döntéshozóink, vezéreink, elemzőink, médiaipari szórakoztatóink megnyilvánulásaiban visszatérő elem a más országokkal történő versenyszerű szembeállítás, mintha mindannyian a nemzetek nagy olimpiáján küzdenénk a másiknál jobb makrogazdasági mutatók elérése érdekében. Az összehasonlítások részben abból a jogos felismerésből adódnak, hogy egy ország gazdasági teljesítményét ne csak saját korábbi szintjéhez, hanem más, hasonló adottságú gazdaságok jelenlegi teljesítményéhez képest is mérjük. Így a kihagyott lehetőségekért is számon kérhetők lennének országunk vezetői, nem hivatkozhatnak szimplán arra, hogy egyre nagyobb a jólét, mert a magyar nép egyre több Tesco gazdaságos ropit vesz az áruházban, hanem esetleg arra is válaszolniuk kellene (ha-ha-ha), hogy miért keres többet a lengyel dolgozó a magyarnál, vagy miért lesz szlovák euró 2009-től, magyar meg majd valamikor a második milleniumra?     

Másik oldalról ezekben az összehasonlításokban sokszor azt a kellemetlen látszatot keltik, mintha a nemzetgazdasági tevékenység és a nemzetállami lét alapvető célja a másik nemzet legyőzése, és nem az állampolgárok életéhez szükséges javak előállítása és beszerzése, személyi és vagyoni biztonságuk védelme, a közszolgáltatások biztosítása, stb lenne. Mintha bárkinek jobb lenne itt attól, hogy valamiből a szlovákoknak kevesebb jut, mint nekünk. Mintha mi az ő rovásukra nyerészkedhetnénk, az ő esetleges kudarcuk a mi sikerünk bizonyítéka lenne. Merkantilista aranyhalmozók logikája, nulla összegű játszma, stb. Dögöljön meg a szomszéd tehene filozófia.     

Valóságban ezek az országok nyilvánvalóan sokkal többet nyernek a másik fejlődésével, mint amilyen nyereség vagy veszteség a beazonosítható versenyhelyzetekből, pontozható meccsekből adódik. Ráadásul az ilyen esetekben, pl. egy-egy látványos beruházás ide vagy oda településénél is erősen kétséges, ki nyert ezzel igazán - talán az adókedvezményekkel és közvetlen támogatásokkal kistafírozott beruházókat leszámítva. Egy-egy térségbeli ország gazdasági fejlődését sok belső és külső körülmény befolyásolja, de ebben a sokváltozós modellben viszonylag kis súlyú, de egyértelműen pozitív tényező a környező országok gazdasági fejlettsége. Ha létezik tiszta és vitathatatlan magyar nemzetérdek, az jó eséllyel egy sikeres és gazdag Szlovákia, Románia, Szerbia lenne.     

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr100681573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása