libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

Köll nekünk az EU pénz?

2008.09.20. 15:55 zombizan

Pénzt kapni jó. Gyerekként nincs is nagyon más lehetőség, hogy saját vásárló erőre tegyünk szert, mint a szülőktől, rokonoktól leeső kisebb-nagyobb összegek, amelyek segítségével praktikus módon kiegészíthetjük a szülők által természetben nyújtott játék, édesség és szórakozási juttatásokat. Igazi ingyen ebéd, a gyerek szempontjából, még jól se kell viselkedni érte, elég, ha aranyos. Felnőttként már sokkal problémásabb a helyzet. Nem vagyunk aranyosak. Ha ajándékot kapsz, illik neked is venni a másiknak, ha meghívnak, legközelebb illik neked fizetni. Ha nem teszed, egy idő után se ajándékot nem kapsz, se meghívást. Ha pénzt akarsz, dolgozz meg érte, vagy kérj kölcsön, és fizesd vissza később, de a végső számlát, így vagy úgy, neked fogják benyújtani. Hosszabb távon mindenki csak a saját erejére támaszkodhat, maximum a saját jövedelmi görbéjét simogathatja az életpályája során. Még a nyugdíj is így működik, legalábbis elméletben. Vannak persze kivételek, a segélyből élők, de őket nem szeretjük. 

A felnőtt mesék gyakori eleme - a lottónyeremény mellett - az addig ismeretlen, gazdag rokon, aki egyszerre feltűnik, vagy legalább az ügyvédi levél az örökség hírével, és onnantól Kánaán. Az ismeretlenség a meglepetési elem mellett gondolom azért fontos, hogy ne kelljen évtizedekig nyalni a nagybácsi talpát, mielőtt hajlandó feldobni a bakancsot, az idő munkás részét inkább töltse a távolban, ismeretlenben.

Egy ország életében ritka az a pillanat, amikor egymás becsapása, lenyúlása, kifosztása, átverése, megrövidítése helyett végre igazi egyetértésben és összefogásban pályázhatunk valaki más munkájának a gyümölcsére, úgy, hogy szinte semmit, vagy a megszerezhető javakhoz képest aránytalanul keveset kell tenni érte. Hajdan lehetett fosztogatni a szomszédokat, amíg nem kezdtek el a fejünkre koppintani. Diadalmas háborúban van hadizsákmány, birtok, pénz, nő, horpadt sisak, de ilyenből kevés jutott nekünk az elmúlt századok során. Most mégis van rá lehetőség, hogy törlesszünk a labancnak! (a törököt már szeretjük, ők is olyan lúzerek, mint mi)

Az EU csatlakozást a magyar népnek a zsákmányszerzés logikájával sikerült eladni, a 2007-2013 között várható istentudjahánymilliárd forint TÁMOGATÁS egy részét a hivatalos kommunikáció alapján már mindenki a saját pénztárcájában érezhette. Az esetleges morális aggályokat (ha lett volna) félre lehetett söpörni azzal, hogy ez a pénz nekünk JÁR, Európa évszázados örökségét törleszti végre, készpénzben és zsíros álláslehetőséggel az újdonsült brüsszeli bürokraták számára. Az országot ennek jegyében sikeresen a feje tetejére állítottuk, addig sem túl jól működő folyamatainkat maximálisan a szent cél, az EU támogatások MEGSZERZÉSE irányába fordítottuk. Volt egy ember, Orbán Viktor, aki a rendszerváltáskor még arról elmélkedett, hogy az ember a pénzt és egyéb javakat megkeresi, örökli, ajándékba kapja, stb, de nem szerzi - mindegy, 18 évvel ezelőtt ő se láthatta, hogy a szocialista erkölcs a modern világban is hasznos lehet. A szerzésben járatos szocialista alteregója minden idők egyik legkeményebb megszorítása során is hangsúlyozta, a szent cél nem csorbulhat, az EU támogatások önrészét (önrészt is kérnek a szemetek, tisztára, mint egy autókereskedő!) mindenképpen biztosítani kell. 

Az óvatos hangok, ha jöttek, leginkább a határon túlról érkeztek, akik kételkedtek abban, hogy a relatíve fejletlen k-eu-i gazdaságok képesek lesznek ennyi pénzt a szabályoknak megfelelően lehívni, és ÉSSZEL FELHASZNÁLNI. A lehívással kapcsolatban szerintem tévednek, rafinált népek ezek itten lengyel-, magyar és csehhonban, lehívják azok még az ördög bankkártyájáról is az egyenleget. Az ésszerű felhasználás kritériumát annyiban értjük, hogy pokolba kívánjuk a szabályokat, amelyek többszörös áttételek közbeiktatására kényszerítenek minket, mielőtt a német és osztrák adófizetők pénzéből magyar úszómedence lehet. Nem lett volna egyszerűbb simán átutalni?

Így tanulnak a cigányok franciául szőlőt művelni, épülnek a termálfürdős szállodák, és a világ búzáját is elerjesztettük volna etanollá, ha nem jönnek rá Brüsszelben, mekkora ökörséget terveztek. De a verkli forog, a karaván halad, whatever, még a kutyák se ugatnak (még). Majd lesz pár botrány, visszafizetés, ejnye-bejnye, de mindig tudtuk mi azt, hogy árulók ezek ott nyugaton. Még adni se tudnak úgy, mint kéne. Hogy ezzel kb. 20-30 évre tönkretesszük és elpuskázzuk az ország értelmes fejlesztésének lehetőségét, az majd zavarja azokat, akik 2020-ban unják a fürdősnéni szerepét a senki által se látogatott wellness szállodában. Vagy szedik a jegyet a nem létező látogatóktól a pécsi koncertközpontban. Az ország élelmes hányada most részeg tobzódását éli, örömüket külön fokozza a tény, hogy berúgásuk eredményeként nem is az ő fejük fog fájni. Adócsökkentés, bruhaha, itt nem lesz érdemi adócsökkentés, mert akkor honnan lesz pénz az önrész finanszírozására felvett önkormányzati hitelek törlesztésére? Meg a konferencia központtal se lehet azt tenni, mint a szocpolból készült gagyi házakkal, hogy szétbontjuk és építünk egy másikat a bontási anyagokból. Egy ideig fent kell még tartani a látszatot, hogy Magyarország új, modern, tudásalapú gazdasága robog, sípol, zakatol, különben megkérdik esetleg, mi a lócitromra költöttétek ezt a sok pénzt, és főleg miért, ha utána a rezsit sem vagytok képesek kifizetni? Ja, hogy azt hittétek, majd arra is kaptok pénzt tőlünk? Hogy is volt ez azzal az Ázsiával, nem érdekelne titeket ismét a magyar őshaza?      

                     

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr20672865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása