libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

A Momentum egészségügyi programja egy nulla

2017.02.27. 09:15 zombizan

A Momentum Mozgalom a sikeres aláírásgyűjtést követően elkezdte policy jellegű elképzeléseit is kialakítani (?) / publikálni (?). A kérdőjelek a fenti mondatban arra a bizonytalanságra utalnak, miszerint kívülről nézve egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy ezek az elképzelések a mozgalom színre lépését megelőzően már valamilyen kidolgozottsági szinten léteztek volna, vagy ezek az alapítók szándékai szerint is csak menet közben, a közhangulat és a politikai erőtér változásai alapján fognak kialakulni.

Akárhogy is, a felvillantott pozíciók nyilván nem tekinthetők véglegesnek, ez nem is lehet elvárás. Bizonyos irányokat azért mutatnak, ami vagy arra utal, hogy a Mozgalom vezetői szerint ezzel lehet népszerűséget szerezni és választást nyerni, vagy arra, hogy szerintük tényleg ez szolgálná az állampolgárok javát.

A honlapon publikált listából egyelőre az egészségügyi fejezet nyitható meg. Ez mindjárt az elején egy bődületes hazugsággal indít, miszerint "mindenkinek hozzáférhető és kifogástalan minőségű egészségügyi ellátás jár". A két cél (elérhetőség versus minőség) között nyilvánvaló ellentmondás van, amit ezek szerint tagadnak.

A "hogyan" résznél, vagyis hogy milyen útnak jutnak el a "kifogástalan minőségű" ellátáshoz, amit mindenki élvezhet majd Magyarországon, túl sok konkrétumot nem tudhatunk meg.

A GDP kb. 1 %-ának megfelelő 350 milliárd forinttal növelnék a terület finanszírozását, amiből ki kellene jönni az egészségügyi személyzet béremelésének, az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésének és a dologi kiadások növelésének is ("az egészségügyben dolgozók anyagi megbecsülése mellett a gyógyítás feltételeire, köztük a kórházakra, a rendelőkre, a mentőkre, a gyógyszerekre is jóval több forrást fordítunk.").

Ha valaki egy picit is a számok embere, akkor hamar belátja, hogy ez így egy hangyapatányit kevés. Csak orvosból több mint 35 000 dolgozik az országban, ha a 350 milliárdot visszaosztom ezzel a számmal, akkor 10 M Ft/év jön ki. Nem az orvosok béremelésére, hanem az orvosok és az összes többi egészségügyi dolgozó béremelésére, valamint az ellátás összes többi elemének fejlesztésére. Aminek eredményeként aztán a hálapénz megszűnése mellett az orvosok Magyarországon maradnak, mert megéri, a betegek pedig szuper ellátáshoz jutnak.

A pénzen kívül említett dolgok általánosak. Bevezetnének egy országos szintű információs rendszert a betegadatok kezelésére, ezzel segítenék az adminisztrációt és javítanák a betegellátást. Ez szép és jó, ilyen egyébként részben már van, részben készül, de persze ettől ez még lehet egy kiemelt prioritás. Ártani nem árt. Az alapellátás fejlesztésénél a csoportpraxist említik, mint követendő utat, ami egy másik civil szervezet friss anyagából válik érthetőbbé. Ez is lehet jó gondolat, de alapvetően defenzív irány, az orvoshiányra adott válasz, nagy csodát nem szabad tőle várni. Ami nem is lenne probléma, ha valaki, mint a Momentum Mozgalom, nem csodát próbálna éppen eladni.

A megelőzés, szűrővizsgálatok, védőnői hálózat, helyi kezdeményezések támogatása stb stb stb megint csak szép és jó, csak ez nem XXI. századi egészségügy. A XXI. századi egészségügy, tetszik vagy nem, rendkívül költséges eljárások és drága szakemberek bevetését jelenti, egy gyakorlatilag korlátlan igény kiszolgálását valamilyen költségkorlátok között manőverezve. Nem 350 milliárd forint, 3500 milliárd forint sem hozná el az egészségügyi Kánaánt. Ezt kéne elmondani legelőször az embereknek, hogy "legyen más a politika", egy másik csodaváró szervezet mottóját kölcsönvéve.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr1512297209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2017.03.16. 19:13:36

nagyon várom már az a pártot, aki a bárki számára korlátlanul elérhető, kifogástalan szolgáltatások elvi lehetetlenségét el tudja magyarázni az átlagos választópolgárok nyelvén.

2017.06.10. 22:36:40

@mcs:
Na, azt látod én is! :)

/Gyanítom, hamarabb érkezik el hozzánk a messiás, mintsem egy ilyen párt, de azért reménykedjünk együtt a csodákban... ;) )
süti beállítások módosítása