libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

Dezintegráció két lépésben: a Brüsszelbe vont hatáskörök országos szinten is ártalmasak

2017.01.04. 08:45 zombizan

A szecesszió (secession) egy újabb keletű politikai hívószó, amerikai kontextusban a tagállamok azon (feltételezett) jogát értik alatta, hogy ha a szövetségi kormány politikája nem tetszik nekik, akkor kiváljanak az unióból. Barack Obama 2012-es újraválasztása után konzervatív tagállamokban, például Texasban indultak online petíciók a kiválás érdekében. A texasi petíciót 125 000 ember írta alá, ami persze az állam 27 millió lakosához képest nem sok, de a hasonló petíciók támogatottságához képest jelentősnek mondható. Egy 2016-os közvélemény kutatás szerint Hillary Clinton elnökké választásának esetére a texasi lakosok 40 %-a a kiválást támogatná. Trump megválasztása után az amerikai baloldal is felfedezte a kiválás elméleti lehetőségét, például a kaliforniai progresszívok körében, akik inkább élnének egy független kaliforniai államban, mint hogy egy washingtoni elnök megfossza őket a szövetségi kormány által biztosított privilégiumoktól.

Európában egyaránt vannak szövetségi és egységes jellegű államok. Az európai integráció nem titkolt célja egyfajta szövetségi szuperállam létrehozása lenne, vagy inkább lett volna. Kellően nagyban gondolkodó fajtársaink időről időre a világállam illúziójával is előállnak, ami az egész emberiséget valamilyen nagy politikai összeborulásban egyesítené. Ennek létezik az a verziója, amikor az emberiség végre felismeri egy konkrét vezér/nemzet/vallás/politikai gondolat elképesztő nagyságát és igazságát, és a lábaihoz (bálványai elé) borulva fogad hűséget neki. Lájtosabb verzióban valamilyen szerves fejlődés vezet oda, hogy országok helyett világkormány legyen. A jövővel foglalkozó sci-fi irodalomban és filmművészetben szintén népszerű téma a világkormány, esetenként galaktikus méretekben, hol jóindulatú idióták gyülekezeteként, hol pedig gonosz főhatalomként ábrázolva, ami ellen hőseink harcolnak.

Szabadságpárti oldalról nézve ellentmondó következtetésekre juthatunk, ha azt vizsgáljuk, a sok kicsi, vagy a kevés nagy állam szarik-e bele jobban az emberek életébe. A sok, kicsi ország előnye lehetne az államok közötti verseny, például adózás és egyéb életkörülmények tekintetében. Az egyetlen világkormánytól nem lenne hova menekülni, ha a gonosz főhatalom verzió jön be, de békésebb kontextusban is sok előnye lehet annak, ha időnként át lehet költözni egy másik szabályozási rendszer hatálya alá. Másik oldalról a gazdaság működését nagyban segíti, ha egységesek a szabályok, nem százfelé kell különböző rendszereknek megfelelni, nem telik el két hét azzal, hogy egy szállítmány átjusson tíz vámhatáron azért, hogy megtegyen egy akkora földrajzi távolságot, amit egyébként három Red Bullal egy jó sofőr egy nap alatt letolna.

Magyarországon az integráció baloldali és liberális toposz, amivel szemben a jobboldal eredendő gyanakvással viseltetett. Orbán Viktor személyében jutottunk el addig a jobboldali vezetőig, aki szemlátomást kiválóan érzi magát az európai mocsárban, ahol a gólya süket és vak, a többi béka pedig olyan naiv, hogy ötödszörre is elhiszi, a kölcsönkért legyet azért nem tudjuk visszaadni, mert időközben elrepült. A baloldal számára keserves csalódás volt, hogy OV ellen felesleges Brüsszelben panaszkodni, nem fogják leváltani, de még elfenekelni sem. Komoly esélye van annak, hogy OV egy idő után megunja az itthoni kisvonatozást, és európai méretekben fogja tolni a hatalomtechnikát. Magyar miniszterelnöknek talán sosem volt akkora nemzetközi (el)ismertsége, mint most, és ne legyünk naivak, az a lábszagú koktél, amit sok cukorral annyi honfitársunk szívesen letol, másoknak is fog ízleni Európa szerte.

Szóval, ha Brüsszel nem lesz a szigorú, de igazságos tanítóbácsi, aki fülledt kamaszálmainkban a nádpálcával kiméri ránk megérdemelt büntetésünket, Orbán Viktort pedig nem hogy leváltani nem fogják, de simán megérhetjük, hogy az európai populizmus koronázott királya válik belőle, akkor itthon is érdemes lenne a szecesszió témáját a művészeten kívül is napirendre venni. Leszámítva a gazdaság szerkezetét torzító támogatási politikát, aminek végső haszna egy szűk kör zsebébe vándorol, nem sok minden jön Brüsszelből, aminek örülni kéne. Az európai szuperállam minden valószínűség szerint nem fog létrejönni. Az európai szabályozás egyre bonyolultabb, egyre fojtogatóbb. A valódi innovációt nem a brüsszeli politikák, hanem a vállalkozások cselekvési szabadsága szolgálja, amiből egyre kevesebb marad. Az Európai Unióból való kiválás téma kellene, hogy legyen, és nem csak a szélsőjobb számára.

De miért kéne megállni az Európai Unióból történő kiválásnál? Az alapvető felállás, ami az USA-ban is zavarja a népeket, itt is megvan. Budapest és Hódmezővásárhely nem fog egyfelé szavazni, nem lesz olyan vezető, aki mindenkinek megad mindent, amire vágyik, plusz még elveszi a másiktól is azt, amiről én nem szeretném, hogy legyen neki. A modern politika lényegét talán az a képzeletbeli játék írja le legjobban, ahol 100 embertől 100 körben elvesznek fejenként 1000 forintot, és körönként kiosztanak egyvalakinek 50 000 forinot. Ha a 100 körnek vége, ott lesz mindenki 50 000 forinttal szegényebben, de sokan boldogan, mert az ölükbe hulló 50 000 forint élménye kárpótolja őket a folyamatos vérszívásért. Akinek ez a játék nem tetszik, az ne várjon semmi jót a demokratikus folyamattól.

Nincs garancia arra, hogy a demokrácia kisebb méretekben jól működik, de több esélye van, hogy működjön. Az érdekek eredendő inhomogenitása, amit a demokratikus politika változatos hazugságokkal próbál takarni, egy városban is megvan, de nem feszíti szét olyan mértékben a rendszer kereteit, mint egy országban. Magyarország nem kicsi, Magyarország túl nagy. Budapest érdekei nem hogy nem egyeznek az elmaradott vidék érdekeivel, de azzal szöges ellentétben állnak. Budapest önmagában egy fejlett régiónak számít az Európai Unióban. Ez a fejlettség nem kis részben a vidék elmaradottságából táplálkozik, azzal egyfajta kölcsönös parazita viszonyban áll. A képlet nem olyan egyszerű, mint hogy a budapesti emberek adójából fizetik a szabolcsi segélyeket, de ez is benne van, természetesen. Ugyanakkor az elmaradott vidékek fejlődését a Budapesten székelő, jól fizetett bürokrácia és haveri gazdaság is nagyban gátolja.

Amit fontos megőrizni, az a költözés szabadsága és a szabad kereskedelem. Ezek közül egyik sem olyan dolog, amit létre kell hozni. Amióta emberek élnek a Földön, azóta költöznek és kereskednek egymással. Ezektől a szabadságoktól meg lehet fosztani embereket, mesterséges akadályokat lehet állítani az útjukba. Ha ilyenek nincsenek, akkor ezek maguktól, mindenféle felső ösztökélés és jóváhagyás nélkül is működnek. Magyarország, mint földrajzi, kulturális, nyelvi rendszer létezik, és nem is csak a jelenlegi országhatárokon belül. Ha valahol, hát pont itt nem kell magyarázni, hogy a nemzet és az állam nem azonos. Az európai integrációban a hagyományos állami funkciók jelentős része kikerült a magyar államhatalom kontrollja alól. Ha ezeket visszaveszik, semmi nem indokolja, hogy országos szinten tartsák őket. Legyen Magyarország az egymással versengő, kereskedő, egymást inspiráló, autonóm városok országa.

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr5812095749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2017.01.04. 18:46:30

Tény amikor felvételünket kértük az unióba, nem volt arról szó, hogy a bolondok hajójára váltunk, jegyet.
Olyan hajóra amelyik elsumákolják a célt, éspedig azt célt, hogy egy ateista- materialista úlvilágrend kísérleti nyulai leszünk ismételten.
Ahol egy érettségizett M. Schultz osztja az észt demokráciából a D.Cohn-Benedit és Habermas féle hatvannyolcas lökött forradalmárokkal karöltve, (lusták voltak tanulni).
Sajnos ezek az urak sokan másokkal egyetemben, hülyék a filozófiához, nagy igyekezetükben egy komplett, politológusi "szamár-fészket" izzadtak össze, Soros Gyurival egyetemben.

Csak beugrottam 2017.01.04. 19:07:52

@Jakab.gipsz: Túlbecsülöd az EU-s előírásokat M.Shultznak nincs értségije.

Csak beugrottam 2017.01.04. 19:10:03

@Csak beugrottam: sem...

"Az EP-elnök szóvivője a Hír Televíziónak megerősítette, hogy Martin Schulz a középiskolát sem fejezte be, de ez nem követelmény az uniós elnöki poszt betöltéséhez."

hirtv.hu/hirtvkulfold/erettsegi-nelkul-az-ep-elnoke-martin-schulz-1161916

rasztaszív 2017.01.04. 19:20:58

@Jakab.gipsz: a fidesz sem nagyon reklámozta,hogy egy klerikális rend kísérleti nyulai leszünk...mondjuk valószínűleg nem is nyertek volna egyszer sem.

Jakab.gipsz 2017.01.04. 19:25:42

@Csak beugrottam: De az ész a kognitív gondolkodás igen, az únió még Gyözikével is többre menne, mint M. Shultz félék demagóg demokratáival.

flamer 2017.01.04. 19:30:28

"Leszámítva a gazdaság szerkezetét torzító támogatási politikát, aminek végső haszna egy szűk kör zsebébe vándorol, nem sok minden jön Brüsszelből, aminek örülni kéne."

Ezzel kellett volna kezdeni, hogy lehessen látni, hogy a blogíró úgy hülye, ahogy van.

Jakab.gipsz 2017.01.04. 19:44:54

@rasztaszív: Európát a klerikális rend teremtette meg és védte meg a muszlin inváziótól és a török szultántól. Továbbá itt a klerikális Európába született meg az ipari forradalom, a polgárságot a protestáns etika alapozta meg.
Viszont az ateista-materialista Marxizmus megbukott, mint ahogyan ez a neoliberálisnak mondott de lényegét tekintve ugyancsak ateista-materialista alapokon nyugvó jelenlegi rezsin is, megfog ez ellen pedig egy Soros vagy Schultz semmit sem tehet, e felől nyugodt lehetsz, magas ez nekik.
A miért törvényszerű a bukása, a neoliberalizmusnak, még akkor is ha a fejük tetejére állnak a pénz és a politikai hatalom birtokosai, van egy egyszerű egy mondatos magyarázat, csak tartok tőle nem értenéd meg.
Tehát tetszik nem tetszik, igen vissza tér a klerikális rend, ámde ennek már tartalmaznia kell a Kanti kategorikusz imperatívusz egzakt kifejtését is.
Azaz még a "pápa őszentségének is meg kell tanulnia, elolvasni és megérteni többek között a bibliát", ez ugyan még odébb van de napok hónapok kérdése, csupán és akkor tudni fogjátok.

dont be such a jew 2017.01.04. 19:51:19

Most a populista az rossz, úgy hallom.

Azóta rossz a populista mióta a ballibek nem populárisak.

Amúgy mi gond van azzal, hogy a demokráciában a legpopulistábbat választják meg (leszámítva ha a választás előtt hazudott reggel délben meg este, csak hogy még populistább legyen?), nem ez a lényeg?

rasztaszív 2017.01.04. 19:54:26

@Jakab.gipsz: nyomjad csak,ebbe fogtok belebukni:)amint leesik a tantusz elég embernél.ezt még a fideszesek torkán sem fogjátok tudni lenyomni...:)

dont be such a jew 2017.01.04. 19:58:35

@Jakab.gipsz: Ez pontosan így van. Ha európa megszünik keresztény lenni akkor megszünik. Ha európa megszünik fehér lenni akkor is megszünik.

Se szaracénok, se arabok, se cigányok, se moszlimok, soha semmivel nem járultak hozzá az európai civilizáció tudományos v. gazdasági eredményéhez. Az utódok feladata eldönteni h megvédik-e amit összehoztak az ősök, vagy nem.

rasztaszív 2017.01.04. 20:01:02

@dont be such a jew: a ti klerikális európátok már megszűnt,és soha nem is jön vissza.

rasztaszív 2017.01.04. 20:02:57

@Jakab.gipsz: @dont be such a jew: egyébként én pontosan tudom,hogy ti ezt akarjátok.már csak az kell,hogy mások is elegen meglássák.

dont be such a jew 2017.01.04. 20:03:13

@rasztaszív: Nem úgy fest hogy a libernyákoknak osztanak itt még lapot..

rasztaszív 2017.01.04. 20:07:39

@dont be such a jew: ha rajtatok múlna,nyilván,persze.de nem ti osztjátok a lapokat,és európában nem is lesz olyan többé.

morph on deer 2017.01.04. 20:29:36

@Csak beugrottam:
"M.Shultznak nincs értségije."

Mert neked van?
Csak az 'érettségi' miatt kérdezem, amúgy nem játszik szerepet...
De:
Valószínűleg kínaiul sem beszél!
Meg én sem!
Tehát legközelebb kérlek, ne felejtsd ki ezt az információt sem, jó?
Előre is köszönöm!

ogli dzsí 2017.01.04. 20:33:24

2020ig jönnek az EU pénzek, utána már nem (vagy csak kevés)

Úgyhogy, ha akkor még lesz EU (ami elég valószínütlen a jelen formában tekintve h Olaszországban, Franciaországban biztos h EU ellenes kormány lesz már jövőre), akkor 2020ban ki kell lépni azt csá.

Jobb lenne a V4ekkel, mint egyedül, ők ugyanúgy nem kapnak forrásokat az EUtól. Utána védővám-határok csak olyat hozhatnak be ide amiért cserébe ugyanolyan értékü árut átvesznek - jól megleszünk a néger putrijaik nélkül.

Úgyis az néz ki h a büdös életbe nem érjük el a nyugati életszínvonalat ők viszont nagy valószínüséggel lerohadnak a szintünkre.

morph on deer 2017.01.04. 21:11:21

@dont be such a jew:
"Ha európa megszünik fehér lenni akkor is megszünik"

Hogy milyen igaz..!
Ezért is ment nálunk karácsonykor az a rasszista nóta, az a "White Christmas.."

Meg például ezért nem lapátolok havat se!
"White supremacy rules" - ez nem kérdés!
Már ami a hólapátot illeti.
Azért ne felejtsd el mellékelni a színskálát is, mert ugye egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fehér. Mert vannak ugye a 'sötét' fehérek, - mint például a fideszes bagázs, akiknél sötétebb aligha található - meg a 'világos', avagy 'felvilágosult' fehérek, akik immunisak az orbánista néphülyítéssel szemben, azaz a többség.

Aztán vannak a kettő között kallódók, de egyre többen látják a fényt az alagút orbánellenes oldalán...
Szóval ajánlatos ismerni a 'fehér' pontos árnyalatát is, mielőtt az ember az általad definiált Európához. Mindenesetre Orbánt és csapatát kezdheted 'Hypózni', mert a legjobb esetben is csak a kinézésük alapján lehet őket európainak tartani, sem a viselkedésük, sem a gondolkodásmódjuk nem európai.

De lehet tovább görcsölni, meg használni a 'fehérítőt', ki tudja, még segíthet is...

Jakab.gipsz 2017.01.04. 21:12:00

@rasztaszív: @morph on deer: Nem az a probléma M. Shultznak nincs érettségije, hanem az hogy Habermas-al együttvéve is hülyék a filozófiához, ezért értelemszerűen egy műveletlen barom, egy demagóg ámokfutó bolond, ez utóbbi csak folyamodvány.

A "keresztény fehér felsőbbrendűség" nem faji kérdés, hanem egy kultúra legyőzhetetlensége. Éppen ezért támadják az igazi ős-nácik, akiket csak a papjaik csináltak meg, és gyűlölik a katolicizmus és mindent ami keresztény. Azért gyűlölik a keresztényeket, mert csak mi keresztények lehetünk szabad emberek, mert az a bűnbak Jézus, nem hozzánk beszélt, hanem a farizeusokhoz, mi csak áthallottunk egy ígéretet. "eljön még e földön a béke és a bölcsesség kora", ebben az ígéretben pedig már lehetett hinni. És nem kellet érte senkit meg kínozni szépen lassan diadalmaskodott ezzel szemben, Azokat kellet agyonlőni, akik nem tapsolták meg a hülye zsidó Marx kiagyalt elméletét, (tömeggyilkosságokra buzdított) és mit ért el vele, semmit sem. A kommunista elmélet lényege az ateizmus és a materializmus, egy szekularizált állammonopólium, mint ahogyan a lisszaboni szerződés lényege is egy szekularizált állammonopólium, és egy keresztény értékrend ellenesség.

Ad Dio 2017.01.04. 21:14:04

Rég olvastam ilyen üdítően frappáns blogbejegyzést! Ezt annak ellenére mondom, hogy a felével sem érte egyet :-). Respekt Uram!

dunántúli gyerek 2017.01.04. 21:30:32

@morph on deer: 'Aztán vannak a kettő között kallódók, de egyre többen látják a fényt az alagút orbánellenes oldalán...'

- valamiről lemaradhattam. Forrás?

morph on deer 2017.01.04. 21:41:48

@dunántúli gyerek:
"- valamiről lemaradhattam. Forrás?"

Le.
Tiszta.

rasztaszív 2017.01.04. 22:04:07

@Jakab.gipsz: az Igaz Tanítóhoz nektek semmi közötök.parazita módon rátelepedtetek egy eszmére,ami aztán akaratotok ellenére is megformálta Európát.

Kovi1970 2017.01.04. 22:39:09

A legnagyobb bibi az átlag magyar fejekkel hogy a legalapvetőbb jogi és intézményi ismeretek is hiányoznak, sose hallott még a szupszidiaritás elvéről, így az ilyen marhaságokat simán megkajálja. A fenti elv miatt minden "hatáskörelvonást" meg lehet támadni bíróságon, és igazolni kell hogy hatékonyabb európai hatáskörben.

@Jakab.gipsz: alapjában véve tévedsz. A felvételi része volt egy európai értékrend magunkévá tétele, amibe pl beletartozik a szekularizált állam vagy a fékek és ellensúlyuk biztosítása, annak érdekében, hogy ellenőrizhető legyen a megválasztott elit ámokfutása.

@ogli dzsí: V4ekkel? Úgy érted azokkal a szlovákokkal akik ellen a legnagyobb nacionalista retorikát nyomja még a jobb-középnek titulált Fidesz is? Az a négy nemzet amelyik bármikor meg tudná folytatni egymást egy kanál vízben? És gazdaságilag a legapróbb ösztönzést sem tudnák nyújtani miután egyszerre dőlnénk össze egy hatalmas piac, tőke és tudás eléggé egyoldalú biztosítása nélkül?

Hát persze....

@dont be such a jew: a kijelentésedben rengeteg demagógia. Jó pár meghatározó európai érték épp a kereszténységgel szemben definiálta magát (pl szekuláris állam).
süti beállítások módosítása