libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

A brit és magyar parlamenti képviselők helytállása a második világháborúban

2011.10.01. 10:31 zombizan

Érdekes adatra bukkantam újságolvasás közben. A második világháborúban 23 aktív brit parlamenti képviselő vesztette életét katonai szolgálatban. A szám meglepően magas, mind a teljes brit katonai veszteséghez (382 600 fő), mind a parlament létszámához viszonyítva ( 615 képviselőt választottak 1935-ben). Az első világháborúban csaknem azonos számú, 22 brit képviselő halt meg (miközben a teljes katonai veszteség jóval több, 886 939 fő volt). Nyilvánvaló a brit képviselők történelmi hajlama a katonai szolgálatra és a hősi halálra háború idején. De mi volt a helyzet Magyarországon?

Mielőtt a kérdésre választ próbálnék adni, röviden a brit képviselőkről. A 23 ember közül a többség talán inkább baleset áldozatának tekinthető, delegációkat szállító repülőgépeken, elsüllyesztett hajón vesztették életüket. Volt, aki öngyilkos lett, mert nem mehetett aktív szolgálatra, egy képviselőt pedig a túlhajszoltság vitt a sírba. De vannak a listán gyalogsági tisztként, harci pilótaként elesett képviselők is. Annyi mindenképpen megállapítható, hogy a brit képviselők keresték a lehetőséget az életük kockáztatásával járó aktív szolgálatra.
 
Elkezdett foglalkoztatni a kérdés, vajon a magyar országgyűlés akkori képviselői közül hányan gondolták személyesen kivenni a részüket a háborúból, osztozván az egyszerű állampolgárok sorsában, akiket a többségük támogatásával küldtek ki a frontra? Nos, kutakodásom eredményeként igazán egyet sem találtam, aki megfelelt volna ennek az elvárásnak. Képviselő nálunk is akadt bőven, az Országgyűlési Almanach szerint 296 képviselőt választottak vagy neveztek ki 1939-ben. Magyar halott is, 300 000 körülire becsülik az elesett magyar katonák számát.
 
Bevallom, nem néztem végig az összes képviselőt, nem is volt könnyű adatokat találni róluk a neten. Mivel azt feltételeztem, bizonyos kor felett már aligha jöhetett szóba a katonai szolgálat, az 1900 után születettekre fókuszáltam, akik a háború kitörésekor még nagyjából szolgálatképes korban voltak. Nem sikerült mindenki sorsát halálukig követni, de nem találkoztam olyannal, akinél a „kötelességteljesítés közben hősi halált halt” típusú befejezésre utaló bizonyíték lett volna. Talán egy kivétellel: Bajcsy-Zsilinszky Endre ismert élettörténete a személyes bátorság és aktív ellenállás szép példája. Kicsit azért lóg ki mégis a sorból, mert nem a háború iránti lelkesedés, hanem éppen az ezzel való szembeszegülés okozta vesztét.
 
Akiktől elvártam volna, hogy a Don kanyarban, vagy az előrenyomuló szovjet csapatokkal szembeni védekezés során teljesítsék akár a halál árán is kötelességüket, a jobboldali kormánypárti és szélsőjobboldali nyilas képviselőktől, azok nyilván úgy gondolták, ez nem az ő sorsuk, hanem az általuk halálba küldött parasztoké. Az, hogy a háború után esetleg kivégezték, bebörtönözték őket, megint csak nem gondolom, hogy ugyanaz a kategória lenne, mint mondjuk a dunkirki visszavonulás során elesett 33 éves Ronald Cartland, vagy a Normandiában a csatatéren eltemetett 26 éves George Charles Grey brit képviselők esete.
 
Alapos kutatómunkával nyilván jobban körbe lehetne járni ezt a kérdést. Érdekes volna például összevetni a háború kitörése előtti szóhasználatot, a „bátorság”, „hősiesség”, „harci szellem”, „ősi erény” stb kifejezések és megfelelőik előfordulási gyakoriságát az illetők későbbi sorsával. Valamiért az az érzésem, a verbális hősiességben a korabeli magyar képviselők nem maradtak volna alul brit kollégáikkal szemben. Annyira biztos nem, amennyire a tettekké váló bátorságban sikerült nekik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr933269405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása