libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

Lázár János mint liberális ikon?

2011.01.28. 07:52 zombizan

A Fidesz frakcióvezetője tökéletesen ésszerű javaslatot tett a kapcsolt hő és áramtermeléssel foglalkozó fűtőerőművek állami támogatásának csökkentésére és a biomassza erőművek rönkfa felhasználásának támogatásból való kivételére. 

Az előző tökéletes példája annak, amikor vállalatok profit és egyes fogyasztói csoportok költségérdekei egy nemes cél (környezetvédelem) álcájában pénzszivattyút hoznak létre, amely a többi adófizető kárára, egyre nehezebben finanszírozható terhet jelent a költségvetésnek. A tömegközlekedés mellett nálam ez a rendszer is a top jelöltek között lenne az azonnali kukázásra. Mondom ezt úgy, hogy én is távfűtéses lakásban élek, így vélhetően az én költségeim is nőnének ennek hatására. De én soha nem kértem, soha nem örültem annak, hogy ilyen hülyeséget tesznek a nevemben. A rönkfa kérdést ugyancsak megértem, hiszen a biomassza erőművek elméletileg különben veszendőbe menő hulladék hasznosítására szolgálnának, ehhez képest sokszor a legszebb erdők tarvágásával teremtették elő a fűtőanyagot.  

A javaslat, amiért nyugodtan átadhatnánk Lázár Jánosnak a magyar liberálisok (találóan lankadt hímtagról mintázott) nagydíját, ha lenne ilyen, természetesen azonnali felháborodást váltott ki a rendszer haszonélvezői és védelmezőik körében, beleértve Lázár úr saját befolyásos párttársát is, aki mellékesen az ágazatért felelős minisztérium államtitkára. 

Csak reménykedni tudok abban, hogy Lázár János nem egy kártyahúzó papagáj segítségével jutott arra a felismerésre, hogy ebben a kérdésben módosító indítványt kell beadnia, hanem itt kérem rendszer van, ami azt mutatja, a Nagy Ember nem felejtette el teljesen liberális gyökereit, és valóban nekilát az államon élősködő szerveződések nyesegetésének. Mondjon akárki akármit, hiszen a diktatúrának is vannak előnyei. Ha nem így lesz, csalódni fogok, úgyhogy legyen így, lécci-lécci, az én kedvemért.  

25 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr192619804

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fölkel Róbert nem tudja mi ellen tüntet 2011.01.28. 15:44:32

 Fölkel Róbert a független civil szerepelt január 17-én a napkelte műsorában és szembesült azzal, hogy voltaképp nem is igazán tudja, hogy miért tüntet.Vicces, ahogy pontról-pontra megdőlnek a szokásos érvekMiután szembesült vele, hogy a legnagyob...

Trackback: A söralátét léptékű élet 2011.01.28. 14:24:12

Az utópiák természete, hogy nem valósulnak meg, vannak olyanok amikért nem is kár!

Trackback: Kormányzati előjáték 2011.01.28. 14:09:15

Lázár János szerint ez még csak az előjáték, mindannyian meg leszünk csinálva.A kormánynak van európai színvonalú, jogharmonizált szexuális kultúrája, sugallja a hirado.hu ma reggeli címlapja, ahol a belső oldalon magától Lázár János parlamenti képvise...

Trackback: Vásárhelyi BAR-lista 2011.01.28. 14:07:18

Amikor kitört a balhé a közintézményekben kötelezően kiragasztandó politikai nyilatkozattal kapcsolatban, vártam, hogy mikor kezdi utánozni a "nagyok" elmebaját valamelyik vidéki kiskirály a saját szemétdombján. És nem is kellett sokat várnom...

Trackback: Lázár lett a miniszter Fellegi helyett? 2011.01.28. 13:47:47

Nem arról van szó, hogy rossz az irány, hanem hogy fél órával egy törvény elfogadása előtt még azt sem lehet tudni, hogy mi az irány. Így nem lehet kormányozni. (Fotó: Index.hu) Tegnap szokatlan dolog történt: Bencsik János államtitkár a Facebookon ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molenaar 2011.01.28. 13:39:29

Igen. Ebben lehet valami. Így még nem is gondoltam bele ebbe a energiakérdésbe. Pedig. :)

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.01.28. 13:44:27

Az álszent Lázár vette fel a legtöbb költségtérítést simlis módon. KÉt Audi 8 jár neki, mi a szarért.

Szarjankók!

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2011.01.28. 13:46:37

Korrekt, jó lenne ha nem nyírnák ki a javaslatot. A posztban leírt élősködéssel abszolút egyetértek, létező jelenség. Remélem nem magyaros kompromisszum születik, hanem alaposan visszavágják a kötelező átvételből sápot húzók hasznát.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2011.01.28. 13:53:02

Nyilván a 20 litert fogyasztó, havi kb. 900e Ft közpénzbe kerüli Audi S8-asában támadnak Lázárnak ilyen brilliáns ötletei.

bruntentur 2011.01.28. 14:04:10

Azt még nem vette észre Lázár "S8, mert az nekem jár" János, hogy távfűtés és az egyedi fűtés áfája közt 20 % különbség van. Ez a diszkrimináció miért nem szúrja a szemét.

bájgúnár 2011.01.28. 14:04:11

Pécsen élek.A hőerőmű eddig csak a mecsek fáit zabálta fel.Nem hulladékfákat hanem őles bútorfának valót!Gyertek végig a mecsek útjain.Az utak mellett 10-20 m-es sávban meghagyták a fákat utána tarvágás!Ma a lakósság tüzifához nehezen jut mert az erőmű lekötötte az erdészet fakitermelését-Mióta az erőmű fával tüzel az 5000ft/köbm. fa ára 15 000ft ra emelkedett!Állami támogatással álltak át és mai napig kapják a támogatást az erdőírtásra.
"A Jobbik, az LMP, az MSZP és az ÖPE is egyetértett abban, hogy környezetvédelmi szempontok miatt “meg kell állítani az erőmű ámokfutását a mecseki erdők kivágását illetően”. Németh Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője és egyben pécsi elnöke egyenesen történelmi bűnnek nevezte a fák eltüzelését. Adataik szerint az erőműben évente akár 400 ezer tonna fa is eléghet.
Elis ég!

vitéz Thapóccay néma bárány 2011.01.28. 14:05:51

Lázár János eddig is stróman volt, és ezután is az marad. Ahogy az alkotmánybírósággal kapcsolatos módosító, így ez sem a sajátja. Szerintem. Övé a homokzsák szerepe most a frakcióban.

misc · http://misc.blog.hu 2011.01.28. 14:08:45

a "zöld energia" az állami támogatások által életben tartott, a közpénzek megszerzésére specializálódott ágazat. Nem lenne kár érte.

NewWay 2011.01.28. 14:12:34

Tehát van egy távfűtésre kitalált hőerőmű, ami valamiért drágábban adná az áramot, mint a piaci ár.

Azután meg csodálkozik, hogy drágán nem kell senkinek, és állami támogatásért sírt (sikeresen).

De nem lenne egyszerűbb, ha nem adná drágábban az áramot, mint a piaci ár? Vagy nem is termelne áramot?

ursus 2011.01.28. 14:17:16

Csak egy adat, amint el lehet gondolkodni. A magyar erdőállomány 1945 óta folyamatosan nő hazánkban, tehát az erdőborítottság nem csökken. Megújuló energiaforrás a fa. Azt hiszem egy kicsit a számok mögé is kellene nézni. Mert Magyarországon az erdőgazdálkodásnak nagy hagyománya és kiválló szakemberei vannak. Őket úgy hívják: erdészek, akik vigyáznak arra már több mint 60 éve, hogy ne csökkenjen, hanem növekedjen az erdő mennyisége.Szóval hátrább az agarakkal.

ODIV 2011.01.28. 14:22:58

Gondolom azt nehéz belátni, ha ebben a formában fogadják el a javaslatot, akkor a távfűtést használók szívják meg, nem pedig aki asszisztált az erdők kivágásához és ennek támogatásához. Az a szerencsétlen panellakó, aki nem mondhatja, hogy ok srácok, akkor holnaptól fával-gázzal-szénnel-árammal fűtök. Mert neki akkor is ki kell fizetni a távhőt, ha arannyal fűtenek.

is 2011.01.28. 14:31:37

"Csak reménykedni tudok abban, hogy Lázár János nem egy kártyahúzó papagáj segítségével jutott arra a felismerésre,.."

De nem am! Hanem:

1. A kapcsolt eomuvek is a haracsadoval sujtott kulfoldiek kezeben vannak, akik pattogtak, ugyhogy most meg egy spanyolcsizmat akartak rajuk rakni
2. A biomassza eromuveket meg szocikozeli vallalkozok epitettek az elmult evekben, oket akartak padlora kuldeni.

Amit leirtal, az is szep magyarazat, de csak artatlan kezdok gondolnak arra, hogy ez barmilyen mozgatorugo lehetett. Hanem ez a ketto itt fent.

bebe tv 2011.01.28. 14:34:49

@Daily Shark: A tanult szakmájához a joghoz sem ért, akkor pont az energetikához azon belül pedig a zöld energiához? Gondolod? Mindenesetre elgondolkodtató, hogy még a szélerőművekre is kvótát buliztak ki a nagy áramszolgáltatók, nehogy már a saját maguk által szénből előállított áram ne fogyjon. Németorszégban pl. az összes áramszolgáltató köteles az alternativ energiából előállított áramot átvenni. Alternatívnak számít egy a családi házba telepített mini blokkfűtőmű is,
ami ugye abból áll, hogy egy diesel olajjal,hulladékolajjal vagy esetleg földgázzal
működő robbanómotor generátort hajt meg és a felesleges áramot a hálózatba táplálja. A motor hűtővize pedig fűti a lakást. Ezek együttes hatásfoka eléri kb. a 85-90%-ot. Németországban ezekből már rengeteg van üzemben, és már szerelő kittben teljesítménytől függően 3 hengeres Kubota dieselmotorral már 6-7 ezer Euróért is kapható.
Na már csak az hiányozna az EON-nak és társainak, hogy nálunk az így termelt áramot is át kell, hogy vegyék. Egyébként nyugaton, de Amerikában is
lecsengett a hőszivattyúk telepítése.csak addig volt tolongás értük, amíg járt az 50% állami támogatás rá. Egy átlag családi ház fűtéséhez megfelelő hőszivattyú telepítéssel együtt 4-5 millió Ft-ba kerül nálunk, tehát a megtérülése egyenlő a nullával. Rendes áramtarifával gyakorlatilag még drágább is volta vele való fűtés. Nem véletlenül lehet szerződést kötni a szolgáltatókkal hőszivattyú telepítés esetén az éjszakai áram tarifára.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.01.28. 14:35:33

@is: helyes döntésre rossz kiindulópontról is el lehet jutni :-)

samer 2011.01.28. 14:53:18

@bájgúnár: És ez máshol is így ment, már 5 éve a Borsodi hőerőmű is az erdeinket zabálja fel.

Roa 2011.01.28. 15:03:53

@is: Látszik, nem érted. A KÁT-on keresztül van megtámogatva a kapcsolt, nem zöld termelés. Mindez azért, hogy a drágább VE átvételi ár kompenzálja az olcsóbban tartott hőárat (szociális okból). A hőárat a távhőfogyasztók fizetik, a magasabb VE átvételi ár miatt pedig mindenki fizet, aki VE-t fogyaszt. Azaz a rendszer = távhőtámogatás. Érted? TE FIZETED a VE fogyasztásodon keresztül mások távhő fogyasztását. Pont te sírsz a hülyenépszavazás miatt, és a 300 Ft-os vizitdíj miatt. Ezek viszont nem 300 Ft-ok, hanem tízmilliárdok. Szóval, hogy is van azzal a hülyenépszavazással?

No meg. Vannak kapcsolt erőművek az MEH tulajdonában is, ami nem külföldi tulajdon ugye (éljen). A pécsi biomassza viszont Dalkia tulajdon, nem szoci. Egyébként minden más stimmel.

Sir Galahad 2011.01.28. 15:07:12

@ODIV: Mondjuk az lehetne egy épeszű megoldás, hogy az erőművek támogatására odaadott milliárdokat inkább a panellakóknak adják, hogy a pénzből álljanak át más, lehetőleg energiatakarékos fűtési módra. Szerintem ezzel mindenki jól járna.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.01.28. 15:08:25

@NewWay: akkor nem lenne fűtőerőmű. Igen, ahogy Roa írta, ez alapvetően támogatott energiafelhasználás a fogyasztók egy célzott csoportjának, amelynek költségét széles körben terítik.

Roa 2011.01.28. 15:09:20

@Roa: Mellesleg a módosító javaslat csak a 2001-es VET alapján KÁT-osokra vonatkozik, akik korlátlan (mégegyszer: korlátlan) időre kaptak kötelező átvételt. Azokra, akikre 2010.12.31-től az új VET-tel (2007) eleve el lett véve a KÁT. Persze csalafintán ezt 2 illetve 5 évvel még meghosszabbították, de eleve csökkentett volt már az ár. Lázár ezt a csökkentést növelte meg 10 százalékponttal.

biohouse 2011.01.28. 15:16:01

ursus: Csak akkor lenne igazad, ha az újonnan telepített erdők biomasszaértéke egyenlő lenne a kivágott (50-100 éves) erdő értékével. Erről azonban nem közöltél adatot.

zsg? 2011.01.28. 15:25:50

Egyetlen, nagy és alapvető baja van a posztnak és a hsz-ek nagy részének is (na jó, az utolsó bekezdést nem nézve). Az, hogy azt feltételezik: Lázár végiggondolta, értékelte, mérlegelte, szakértőkkel egyeztetett, majd azután tett javaslatot. Pedig dehogy. Sokkal nagyobb az esélye bármi másnak. Például lefizette a gazprom, hogy állami eszközökkel növelje az ország földgáz függőségét. Lefizette a lakásmaffia, hogy költségnöveléssel űzze ki a nyuggereket az amúgy kívánatos lakásaikból. Bármi, amiben lopás, lefizetés, adócsalás, gazemberség van. Mert abból kijön a következő három Audi S8. Más, magyar politikai realitásérzékkel elképzelhető lehetőség nincs.

Ezért az összes hozzászóló, aki a mérlegelés-gondolkozás bűvöletében él, rossz úton jár, végzetesen naív.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2011.01.28. 15:43:04

A távhő a legkörnyezetbarátabb fűtési mód talán, főleg hogy
1. nem ott füstöl, ahol melegít, így segít a város levegőjét tisztán tartani
2. fűthető hulladékkal, mint Bécsben és Budapesten, ami ismét dupla haszon, hisz azt se kell lerakni
3. a nagy kazán hatékonyabb, mint a kicsi
4. a posztban említett kapcsolt energia dupla haszon, hisz minden erőmű hőerőmű (kivéve a szelet és a vizet, ami kevés van), és a hő, amit az áramtermelés során mindenképp termelni kéne, nem megy veszendőbe, hanem hasznosul. Számítások szerint ha külön termelnék meg a villanyt és a hőt, az 220 egység, együtt 170.

Na most az igaz, hogy a vill.en. árából támogatódik a távhő. Ami akár vállalható is lenne a fenti előnyök fényében. De ha nem, akkor is a panelok modernizálása, és ezzel az energiaigény csökkentése a kívánatos, nem a legjobb módszer (a távhő)felszámolása.

"Die von Fernwärme Wien GmbH betriebenen Werke produzieren jährlich neben rund 116 GWh elektrische Energie rund 1.220 GWh an Fernwärme, wobei 550.000 t Hausmüll, 180.000 t Klärschlamm und 90.000 t Sondermüll verbrannt werden. Dabei entstehen 190.000 t Asche, Schlacke, Schrott und Filterkuchen."

www.wienenergie.at/we/ep/channelView.do/channelId/-30421/pageTypeId/11892

Mindezzel nem azt akarom mondani, hogy ellene lennék az élősködés csökkentésének; támogatom az átlátható árazást. De műszakilag ezt el kellett mondanom.

mocskostolvajbanda 2011.01.28. 15:56:31

húúúú de nem értek egyet...

végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll · http://engesztelhetetlen.blog.hu/ 2011.01.28. 16:42:44

Tottál idióta húzások mind2 részről!! És a vége mi hogy a kis ember szivja meg mind mindig a fityisz baggázs rém uralma alatt!! Köszi a postot postolo és a magyarázatot is!!

Audi-A8 Lázár János meg gazdája a csökött felcsuti törpe viktátor és az egész fosztogató fityisz banda takarodjanak!!!!

bájgúnár 2011.01.28. 17:10:09

@ursus:
Elfeledkezel a nem erdészeti favágókról akik 20 év alatt irdatlan mennyiségű fát vágtak ki,loptak el.
Aztán az őshonos fák helyébe űltetett ipari fa nem ugyan az.A mecsek kitarolt részein vajon miért nemlátok beűltetett csemetéket?Évek óta a gaz s a gyökérsarj nevelkedik.Lehet hogy a fa állomány nőtt de az őshonos fákat pusztitják.Nézd meg az erőmű depójában mennyi fát és milyen minőségüt találsz!Ezt mind felapritják.Sír az ember amikor látja az értelmetlen pusztulást.A
pécsi erőmű azt igérte nyesedé,hulladékfát és biófüvet fog elégetni.Nos ezekből semmi sem lett.És pályáztak a harmadik égető fatüzelésre való átállitására.Miközben felszámolták azt a szénbányászatot,osztályozót ami szénnel látta el az erőművet.Ugyanis azért tervezték oda.mert szén van dögivel.Csupán sokba kerűltvolna a filterszűrők cseréje.Inkább pusztúljon pécs tüdeje a mecseki erdő!
süti beállítások módosítása