libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

A hazai pálya előnye

2010.09.04. 09:07 zombizan

A Figyelő remek összeállítást közölt a hazai kis és középvállalkozásokat segíteni próbáló kormányzati törekvésekről. Az intézkedések egy része, mint a helyi mezőgazdasági termelők közvetlen piacra jutását segítő egyszerűsítések (termelői piacok, közvetlen értékesítés helyi intézményeknek), szerintem általánosságban helyes irányt, az élelmiszerellátás "demodernizálását" követik, ami nem csak magyar jelenség, a gasztronómiától elkezdve a zöld mozgalmakon át Európa fejlettebb részén komoly követői táborral bír. Ezzel nincs semmi gond, bár a szabályozás és ellenőrzés azért kérdés lesz, mert emlékezhetünk még az agyvelőgyulladás vírusával fertőzött termelői kecsketejre, illetve én azért a fusariumos gabona felől sem aludnék nyugodtan, nem fogják-e kreatív termelőink biolángos formájában feletetni a T. Nagyérdeművel? De ennek megfelelő szabályozói szigor és rendszeres ellenőrzés mellett működnie kéne. 

A jóval nagyobb probléma és bizonytalanság ott van, amikor az üzleti életben általában igyekeznek a hazai vállalatokat nyomni, a közbeszerzési eljárásoktól elkezdve az adórendszeren át a munkaügyi ellenőrzésekig egyfajta protekcionista rendszert működtetve. Hosszú távon a hazai vállalkozásokat szerintem csak és kizárólag az általános üzleti környezet javítása révén lehet segíteni, minden más torzításokhoz vezet. Akik a közbeszerzési eljárásoknál ki akarják szorítani a külföldi konkurenseket, azoknak arra a kérdésre is válaszolni kellene, tennék ezt akkor is, ha ezáltal az állami intézmények mindent drágábban szereznek be, mint a külföldi szereplők részvételével zajló beszerzéseken tennék? Vagy ezt úgy képzelik, a verseny ugyanakkora marad, de a végén valahogy mindig a magyar nyer? Mégis, hogyan? Lezajlik az ajánlatok értékelése, majd a legolcsóbb ajánlatot tevő külföldi árán odaadják az üzletet valamelyik magyar versenyzőnek? A gyakorlatban ez nyilván csak úgy működne, hogy már az ajánlatok beadása előtt kizárják vagy elbátortalanítják a külföldi szállítókat, ami szükségszerűen magasabb beszerzési árakat fog jelenteni a kisebb számú magyar ajánlat miatt. Ráadásul a külföldiek kizárásával pont azt érik el, hogy a hatékonyabban működő, korszerűbb technológiát üzemeltető gyártók termékei ne jussanak el a magyar intézményekhez. Drágább és/vagy rosszabb termékekkel szereljük fel az iskolákat, egyetemeket, kórházakat, egyéb állami intézményeket. Rosszabb szakemberek dolgozzanak a magyar állami projekteken. Ez így ugye már kevésbé hangzik jól?   

Az indoklás többnyire persze az, hogy itt nem definitív előny biztosításáról, hanem az esélyek kiegyenlítéséről van szó, bla bla bla. De kérdezem én, hogy lehet kiegyenlíteni pl. azt az előnyt, hogy az egyik cég olyan szellemi tulajdonnal vagy vállalati know-how-val rendelkezik, ami egyszerűen jobb és/vagy olcsóbb termelést tesz lehetővé? Olyan üzemet hozott létre nagyon komoly beruházással, ami másnak nincs? Vagy a szabadalmi védettség lejártáig egyedüli gyártó egy adott termék esetében? Adjon kötelező licencet a több tízmilliárd euró éves árbevételű multi a tegnap alapított Kukutyin Bt-nek? 

Protekcionista szabályok mellett várható a hazainak álcázott külföldi termékek térnyerése, a "csavarhúzó üzemek" virágzása, amikor a 90 %-ban külföldi hozzáadott értékű terméket arasznyi széles nemzetiszín szalaggal átkötve viszi be az ajánlattételre kócsagtollas kalapban a tarsolylemezes magyar vállalkozó. Miközben a befolyt pénz túlnyomó részét szorgalmasan utalja Németországba. Ezen felül van valami durva erkölcstelenség abban, amikor a gazdagabb országok adófizetői által összedobott EU pénzt ilyen szemérmetlen módon akarjuk a lehető legteljesebb mértékben lenyúlni. A német pénz jó, a német vállalat nem?

A szelektív munka- és fogyasztóvédelmi ellenőrzések felvetése pedig eléggé LOL kategória. Nem lehet, hogy azért ellenőrzik a felügyeletek a magyar kisvállalkozásokat kiemelten, mert a körükben a legtöbb a jogsértés? A magyar vállalkozó minimálbérre bejelentett dolgozója, ha megrokkan egy munkahelyi balesetben, mit fog csinálni? Él majd kegyelemkenyéren korábbi munkaadója birtokán?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr512270398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása