libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

Álláslottó

2010.08.03. 13:40 zombizan

Az internetes vitákban, legyen szó a nyugdíj- vagy adórendszerről, az adósok helyzetéről, munkahelyi problémákról, vagy szinte bármiről, visszatérő és nagyon széles körre jellemző felfogásbeli elem, hogy a munkahelyekre úgy tekintenek, mintha lenne belőlük x darab, akár a parkolóhelyekből az utca egy adott szakaszán. Ezeket valamikor, valamilyen módon betöltötték bizonyos emberek, ahol általában a szerencsének és a kapcsolatoknak tulajdonítanak jelentőséget, a személyes tulajdonságoknak sokkal kisebb mértékben. Az egészet valami gyanú, nemszeretem hangulat lengi körül.

Eltekintve attól, hogy munkát vállalni és végezni a legtöbb embernek szükségszerűség, sokszor valóban terhes dolog, szerintem itt is igaz, hogy olyan és annyi munkahely lesz egy országban, amennyit a lakók "megérdemelnek": munkaadóként létrehoznak, munkavállalóként be tudnak tölteni. A keresleti oldal sokkal rugalmasabb, mint a kínálati, ami viszont azt is jelenti, igazából a kínálati oldal változása tud csak nagyobb mértékű foglalkoztatás bővüléshez vezetni. Ilyen alapon minden olyan lépés, ami a munkaerőpiacra történő belépést és ottmaradást segíti, létfontosságú a gazdasági fejlődés szempontjából, és az a szemlélet, ami pl. az idősek nyugdíjba zavarásával próbálja a foglalkoztatási gondokat enyhíteni, elhibázott ostobaság.

Az idősebb emberek munkában tartása nem rontaná, hanem javítaná a fiatalok hosszú távú elhelyezkedési esélyeit, mert segíti azoknak a vállalatoknak a fejlődését, amelyek rá vannak utalva az idősebb kollégák tapasztalatára - nem utolsó sorban a fiatalok oktatása, fejlesztése terén. Természetesen csak akkor, ha értelmes, értékteremtő munkáról van szó, mert a látszatállásokat tényleg jobb és igazságosabb lenne tombolán kisorsolni az erre vágyók között. Nagyon sok munkahely kisebb vagy nagyobb mértékben személyre szabott, egyáltalán nem biztos, hogy az idősebb kolléga nyugdíjba vonulása után betöltik, vagy hasonló státuszú és jövedelmi szintű emberrel töltik be a pozíciót. 

A XXI. század sok szempontból az idősek évszázada lesz. Rajtunk, leendő magyar öregeken múlik, felszállunk-e mi is a szekérre? 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr402195703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása