libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

Kissék és Nagyék

2009.07.15. 08:07 zombizan

Annak illusztrálására, hogy miért nem tudjuk mi normálisan kihasználni az EU támogatásokat, következzék egy tanmese.

A magyar állam úgy döntött, hogy a Hortobágyon felfedezett óriási olajmezők jövedelméből támogatni fogja az állampolgárok fejlődését és gyarapodását, meghatározott célok érdekében a magánkiadásokat nagyon gáláns módon, 80-90 %-ban közpénzekkel egészítve ki. Aki a célnak megfelelő dologra amúgy 10 000 Ft-ot fordítana, az most akár 100 000 Ft-ot is költhet, az állami hozzájárulás miatt.

Van két magyar család, Kissék és Nagyék. Kisséknél a szülők a hajdani munkásosztály új viszonyok közt vergődő képviselői, az apa árut szállít furgonnal egy cégnek, anya pénztáros a Tescóban. Szabad idejük kevés, a beosztás miatt, meg hát kell a pénz, de ezt az időt jobbára a TV előtt töltik. Két gyerek van, akik szintén a tévézést kedvelik, meg kaptak azért számítógépet is, hogy "többre vigyék, mint mi", amivel többnyire játszanak és pornót néznek az interneten. Bp-i panelházban laknak. Apa hazaviheti a furgont hétvégére, de mivel ebbe nem fér el a család, meg a szomszédnak is van, ezért vettek hitelre egy Suzuki Swiftet, amit igyekeznek azért keveset használni, hogy "tartsa az értékét". A nyaralásról leszoktak, vagy max a rokonokhoz mennek vidékre. Valahogy megélnek, de a sok hitel (autó, TV, számítógép) mellett hó végére igencsak húzni kell a nadrágszíjat. A gyerekek és Kiss úr is sokat esznek, Kissné szokott velük pörlekedni emiatt, főleg hóvége közeledtével. Kiss úr néha felháborodik,, hogy "nem csak kenyérrel él az ember", és ilyenkor elmegy a haverokkal sörözni, amiből oltári nagy családi veszekedések lesznek. Kissné a TV mellett olcsó női magazinokkal optimalizálja kulturális kiadásait.     

Nagyéknál apa gépészmérnökként egy multi középvezetője, anya tanít az egyetemen, fennmaradó idejében megbízással fordít, lektorál. Két gyerek van itt is, akik iskola után zenélni, sportolni és egyéb különórákra járnak. A család épített egy házat a bp-i agglomerációban. Hétvégeken közös biciklizésre indulnak, vagy túráznak itthon és külföldön. Esténként gyakran mozi, színház, koncertek. Apa szolgálati autója mellé vettek ők is egy kis Suzukit, amivel anya hozza és viszi a gyerekeket. Nagyék nem szűkölködnek, még félre is tudnak tenni, bár a házon azért hitel is van, amit szépen fizetnek. 

Az új programot érthető módon mind a két család igyekszik a maga javára fordítani. Kissék felháborodva olvassák a kiírást, pontosabban nem találják az "új TV", "hitel visszafizetése",  "közüzemi számlák", "bevásárlás" részeket. "Hát mivel segítenek, ha nem ezzel?" Mindegy, azért próbálnak ők is jól járni, ha már "majdnem ingyen van". Mivel moziba korábban nem jártak, helyette a DVD tékából kölcsönöztek, itt meg azt el lehet számolni "kultúra" címszó alatt, hát elmennek. A lakás ugyan nincs rossz állapotban, de "ha már adják, fogadd el", felújításba kezdenek, mert azt is el lehet számolni. A "mobilitás javítása" fejezetbe akár egy autó is belefér. Ez ugyan már van, meg nagy szükség Kiss úr furgonja mellett nincs is rá, de azért ledumálja a hitelezővel és az autókereskedővel, hogy a Suzukit a hitel fenntartásával és az állami támogatással becserélik egy alig használt Audira, mert "az mégis egy rendes autó".

Kissék jövedelme nem lett több, kiadásaik viszont megnőttek, mert önrész mindenhol kellett, meg a moziban azért kis "popcorn és üccsi is játszik", no meg a felújított lakáshoz vettek olyan dolgokat is, amit nem lehetett elszámolni. Kiss úr boldogon járt fel s alá az új autóval, de ez többet is fogyaszt, szervizelni is drágább, mint a régit volt. Az addig is borotvaélen táncoló családi költségvetés nem bírta az új terheket, minden megszorító intézkedés ("Vége a haverokkal sörözésnek!", "Nem fogtok annyit zabálni, mint három hiéna!") dacára előbb a közüzemi számlákkal, majd a hitelek törlesztőrészleteivel kerülnek késedelembe. Közben átkozzák az új programot, és visszavágynak a korábbi állapotba, "milyen boldogok voltunk akkor".

Nagyék örömmel látják, hogy ami számukra jó és fontos dolog, azok közül sok ott szerepel a program kiemelten támogatott céljai között. A különórák díja, az edzőtermi és uszodai bérlet, a színházjegy, a múzeumi belépő mind-mind elszámolható, így korábbi kiadásaik jelentős részét az új rendszerben az állam fedezi. A felszabaduló összegeket külön nyilvántartják, majd a családi tervezés időszakában a szokásos összeghez hozzáadva úgy döntenek, Olaszország helyett régi álmukat megvalósítva Japánba mennek nyaralni. Nagy úr mérnök barátja megtervezi a ház új, geotermikus fűtő- és hűtő rendszerét, ami szintén elszámolható, és a megtakarításokból az önrészt fedezve megvalósítják másik régi álmukat, energiatakarékos és környezetbarát ökoházzá alakítva családi otthonukat. A téli időszakban örömmel látják, az új fűtőrendszerrel és a felújított szigeteléssel mennyit spórolnak a gázszámlán, és már elkezdték tervezgetni, mire fogják ezt a pénzt fordítani.

4 komment

Címkék: eu támogatás

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr591246985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zöld hold (törölt) 2009.07.18. 14:10:27

Több ilyen történet kellene, azokat szépen összegyűjteni, könyvvé összeszerkeszteni (még nem kiadni!), keresni egy-két általános iskolát (7.és 8.) (vagy szakközép 1.és 2.) osztályban kísérletképpen osztályfőnöki órán átbeszélni, aztán a tanárokkal konzultálni, akkor véglegesre szerkeszteni a könyvet, (kiadni), és akkor lehet reménykedni, hogy valami elindult, aminek majd eredménye is lesz... :)

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2009.07.18. 15:28:04

@accusativus: sajnos nekem az az érzésem, itt már sok minden elindult magától, aminek eredménye lesz, csak nem feltétlen pozitív értelemben. Az a bizonyos igazság pillanata itt van, vagy már az ajtón kopogtat. Amit javasolsz, azt 20 éve kellett volna megtenni. Mai szemmel nézve hihetetlen felkészületlen volt az ország a megváltozott viszonyokra.

Egyébként én szívesen tanítanám az általad megjelölt korosztályt "common sense" dolgokra, meg arra, milyen viselkedéssel lehet eredményt elérni az életben, és mi az, ami garantált önsorsrontáshoz vezet. Aki ezt otthon nem tanulta meg, annak nagyon nehéz dolga lesz (én sem, és tudom mennyit szenvedtem emiatt).

zöld hold (törölt) 2009.07.18. 16:51:40

@zombizan:
Deák Ferenc úgy fogalmazott: " A jó ügyet szolgálni akkor is kötelesség, ha a sikerre semmi remény."

Neki kell kezdeni a könyv megírásának!
Ha a cél jó (jó!), ha a könyv jó (jót kell írni!) Isten is rábólint, a többi már az Ő dolga. :)

Ezt ismered? index.hu/belfold/2009/06/14/hankiss_hihetetlen_magyarorszagon_a_szakertelem_hianya/

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2009.07.18. 23:25:59

@accusativus: Nem, ezt még nem láttam, köszi. Viszont hasonló megállapításokat tettek mások is (pl. féltudású - vagy mondhatnánk féleszű - elit alternatívája, szintén az Indexen).

Nyilván az ország egyik problémája a rátermett vezetők hiánya. Másik probléma viszont az, hogy ha lennének is ilyen vezetők, kevesen hallgatnának rájuk. A magyar néplélek egyik sajátossága szerintem a végtelenül naiv hiszékenység és a beteges gyanakvás egy furcsa keveréke.
süti beállítások módosítása