libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

Gazdasági csúcs után

2008.11.13. 14:41 zombizan

Nem túl meglepő módon a mai gazdasági csúcson sem derült ki, mitől fog itt bármi is érdemben változni. A vállalkozásoknak kellene az ingyenpénz, ez érthető, hiszen ez a legegyszerűbb megoldás minden vállalati problémára. Az állami emberek most éppen korai pénzömlésben látszanak szenvedni, a válságkezelési aktus első percében odalöknék, feltételek és válogatás nélkül bárkinek, az elkövetkező évek összes fejlesztési forrását, a status quo konzerválása céljából (meg kell őrizni a munkahelyeket). Érdekes módon mindenki abból látszik kiindulni, hogy egy globális recesszió a legalkalmasabb pillanat új vállalkozási tevékenységek indítására, vagy a meglévő tevékenységek bővítésére. Az államcsőd, a globális pénzügyi összeomlás rémképe kényelmes mentségül szolgál a tűzoltás jellegű intézkedések mögött (helyett?) előre mutató, szerkezeti változásokat kereső kritikák ellenében. Konszenzus látszik kibontakozni abban, hogy az államnak az állami alapfeladatok magas színvonalú és hatékony ellátása helyett minden mással, főként gazdaságcsinálással, a kereslet és kínálat egyidejű létrehozásával (wow!), hitelezéssel, munkahelyteremtéssel, exportálással, stb kellene foglalkoznia.      

Amit tenni szándékoznak, illetve eddig tettek, annak túlnyomó többsége szerintem nem segít, hanem árt. A kivétel talán az IMF és EU pénzügyi keretmegállapodás tető alá hozása, és a 13. havi nyugdíj limitálása. A közalkalmazottak és köztisztviselők bércsökkentése számomra nagyon rossz üzenetet hordoz: részben kvázi fölösleges pénzköltésnek, a szociális segélyezés egy formájának bélyegzi az állami alkalmazást, másrészt ellene megy a teljesítménykényszer és hatékonyságjavítás mindenfajta követelésének. Hogyan lehet jobb munkát elvárni attól, akinek lecsökkentik a fizetését?

Ha egy közalkalmazott munkája haszontalan, 12 havi bér se járjon neki. Amennyiben hasznos, úgy fizessék meg rendesen. Az állami alkalmazottak létszámát kellett volna csökkenteni, az állami szerepvállalás szűkítésével. Ez ugyan rövid távon nem hoz megtakarítást, hosszabb távon annál inkább - éppen ellentétes módon a mostani intézkedések hatásával. Mi lesz az akadálya annak, hogy 2010-ben, a választások előtt, ne ígérjenek dupla 13. havi fizetést a közalkalmazottaknak, az átmeneti "kényelmetlenség" ellentételezéseként?        

Szólj hozzá!

Címkék: eu imf gazdasági csúcs

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr58767119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása