libertárius

Félig én-blog, félig politikai pamflet. Miről NEM szól a blog: nem akarja a libertárius eszmerendszer minden árnyalatát megjeleníteni, pláne nem kisajátítani. Nem képvisel és nem támogat egyetlen politikai pártot vagy létező szervezetet sem.

Friss topikok

Linkblog

Facebook oldaldoboz

Az ateista karácsonya, avagy a politikaellenes politikai program

2018.02.23. 09:17 zombizan

Így a választások közeledtével úgy vagyok én is a politikával, mint az egyszeri ateista a karácsonnyal: tudom, hogy nem nekem szól a dolog, mégis kedvet kapok egy kicsit hozzá. Annyira azért nem, hogy beállnék bármilyen párt szekerét tolni, vagy az alkalmi támogató aláírásoktól és a saját szórakoztatásomra végrehajtott protest szavazástól eltekintve komolyabb energiát fordítanék a politikai életben való részvételre. Az eszemmel tudom, hogy egy átverő shownak vagyok a részese, a szememmel meg látom, milyen képtelen alakok igyekeznek az életem feletti kontroll megszerzéséből részesülni.

Bár a múltkor olyanra vetemedtem, amit már nagyon régen nem tettem: elkezdtem egy párt, konkrétan a DK választási programját olvasni. Ebből kiderült, hogy ha a DK hatalomra kerülne, mindenki az adóhivataltól kapná a fizetését. A munkáltatók a teljes munkabér költséget, a nettó fizetést, az adót, a járulékokat átutalnák a hivatalnak, amit orwelli módon Adóügyi Szolgálatnak neveznének. Ez a csodás szolgálat aztán az állami sarcok levonása utáni részt továbbítaná a dolgozóknak. Érted, nem befizetünk az adóhivatalnak, hanem pénzt kapunk tőle. Nyalhatjuk az enni adó kezet. Zseniális. Kár, hogy ez a javaslat nem kapott nagyobb figyelmet, mert ennél jobb kifejezése nem lenne annak, mennyire az államtól függ az életünk.

Szóval a DK felőlem lehúzhatja magát a vécén, de azon mégis elgondolkodtam, hogy ha programot írnék, mi lenne benne. Az alábbiakban néhány pont, amit én szeretnék Mezei Mariska és Közönséges Kázmér választó orra alá dörgölni.

1) Demográfia, nyugdíj és egészségügy

Nem kell ahhoz Einsteinnek lenni, hogy az ember kimatekozza, közép és hosszabb távon nagy szarban lesz az ország. A demográfiai folyamatok meglehetősen jó előretekintést adnak, mivelhogy a 30 év múlva 30 éves korba lépő emberek már megszülettek. Vagy inkább nem. Ha kizárjuk azt a lehetőséget, hogy egyszer csak megérkezik egy szíriuszi űrhajó egy millió magasan képzett magyar fiatallal, akik mind a földi hazában képzelik el a további életüket, akkor tök egyértelmű, hogy a jövőbeli magyar állam kábé egyetlen feladata az elszegényedett, szellemileg leépült öregek tömegének életben tartása lesz. Ezt nem panaszként mondom, ez ténymegállapítás. Ha van valami értelme egy olyan politikai struktúrának, mint az ország, akkor nem lehet hagyni nyomorban meghalni az öregeket. Másra viszont nem lesz pénz. Az a párt, amelyik nem ezt a kérdést teszi a programjának a középpontjába, illúziót árul.

A félreértések elkerülése végett: nem vagyok nemzethalált vizionáló, busongó kuruc. A dolgok nagyobb rendjében teljesen mindegy, hogy lesz magyarság vagy sem. Ezt a demográfiai folyamatot nem lehet megfordítani. Majd esetleg ki fog alakulni egy új egyensúly a távoli jövőben, harmad vagy negyed ekkora lakosság mellett. Aki másról beszél és másra készül, az kamuzik. A kérdés csak az, mit tehetünk ma a jelenben, hogy ezt a feladatot, Magyarország zsugorítását, minél kevesebb felfordulás mellett el lehessen végezni.

Egyéni szinten pl azt, hogy elmenekülünk az országból egy szerencsésebb vidékre, főleg, ha fiatalok vagyunk. Ez annyira racionális választás, hogy a jelenlegi keretek között minden 30 év alatti embernek ez lenne a személyes jó tanácsom. Na de valamit kezdeni kell az itt maradóknak is magukkal és a környezetükkel. Az egyik dolog, amit tehetünk, az a fiatalok számára egy versenyképes ajánlat, hogy mégse menjenek el. Ki kell őket hagyni abból a visszataszító pilótajátékból, ami a nyugdíj- és egészségbiztosítási rendszer. Ne kelljen belépniük az állami nyugdíjrendszerbe. Ha takarékoskodni akarnak öregkorukra, válasszanak maguknak egy önkéntes nyugdíjpénztárat. Senki más nyugdíját ne kelljen fedezniük azzal a járulékkal, amit most sarcként befizettetnek velük, de aminek a reálértékét sosem fogják a saját nyugdíjukban viszontlátni.

Hasonló módon egy fiatal és egészséges ember ne legyen kényszer-szolidaritásra ítélve idős és beteg emberekkel. Ne kelljen egészségügyi járulékot sem fizetniük, csak ha akarnak, egy magánbiztosítónak, aki aztán a piacon vesz nekik ellátási szolgáltatásokat.

A fiatalok számára így Magyarország, legalábbis anyagi szempontból, vonzó hely maradna. Na de ki fizetné ennek az árát? Hát mindenki más. A nyugdíjkorhatárt haladéktalanul fel kellene emelni, vagy inkább folyamatosan emelkedő pályán tartani, minden kedvezmény megszüntetésével. Hozzá kell nyúlni a jelenlegi nyugdíjakhoz és egyértelművé kell tenni a még aktív korosztálynak, hogy a sok-sok év alatt befizetett járulékuknak nagyrészt búcsút mondhatnak. Az állam nem fogja tudni betartani a nyugdíj ígéreteit. Az okosabb ezt magától is tudja, de ezt explicitté kell tenni. Ilyen értelemben csődöt kell jelenteni a saját polgárai felé.

Az egészségbiztosításnál meg kell határozni az ellátások egy szűkre vett körét, amit az állam adókból finanszírozni tud, minden mást pedig magánbiztosítással kell fedezni. Aki azzal kampányol, hogy állami forrásból felvirágoztatja az egészségügyet, hazudik. Amire én esélyt látok, hogy az állami ellátás visszaszorulása mellett kialakulhasson egy olyan, korszerű magánellátás, ami most hiányzik, jórészt pont az állami rendszer kiszorító hatása miatt. Amire pedig nagyon-nagy szükség lesz, az a leépült időseket ápoló intézményrendszer nagyarányú bővítése. Sok százezer, önálló életre képtelen, beteg idős emberrel fogunk együtt élni – már akik maradnak az országban, és nem a másik ország időseit ápolják majd jobb körülmények között.

2) Lakhatás

A lakásállománynál van egy sok évtizedes, vagy inkább évszázados elhanyagolásból adódó, irdatlan implicit adósságtömeg. A tulajdonosok nem szeretnek, vagy nem tudnak a házak fenntartására költeni, ami durván vissza fog ütni. Konkrétan a fejünkre fog omlani a ház, amiben lakunk, ha nem teszünk ellene. Alapvetően nem az állam dolga ezt a helyzetet kezelni, bár vannak olyan területek, pl. Budapest műemlékkel teli belvárosa, ahol nehezen maradhat ki belőle. Amit az állam leginkább tenni tud, az a szabályozási korlátok eltávolítása az ingatlanok és építésre alkalmas területek szabad használata elől. Lehessen nagyobb házat építeni a kisebbek helyére, beépíteni a kerteket, ha a lakók így döntenek. Ezzel lehet bevonni olyan tőkét, ami a meglévő lakásállomány fokozatos cseréjét biztosíthatja, és ezzel lehet a lakásszámot növelni. Legalábbis azokon a helyeken, ahol az emberek még szeretnek lakni és ahová szívesen költöznek. A többi helyen a probléma megoldódik magától.

3) Településpolitika, cigányság

Számomra döbbenetes, hogy még mindig milyen sok ember él olyan területeken, amelyek gazdasági értelemben évtizedek óta haldokolnak. A magyar vidéket nem lehet felvirágoztatni. Amit az állam tehet, ha jót akar, hogy az elköltözést segíti (lásd előző pont). 10 millió ember, ami már inkább csak kilenc, és hamarosan nyolc lesz, Budapesten is elfér. Vagy abban a 3-4 klaszterben, ami életképes és magától is fejlődik. Ehhez kapcsolódik a cigányság helyzete, akik jórészt ezeken a reménytelen területeken élnek. Nekik még kevesebb esélyük van helyben boldogulni, mint bárki másnak. A városi önkormányzatok szívesen meg is szabadultak tőlük, olyan falvakba kényszerítették őket, ahol nulla felemelkedési esélyük van, de legalább nincsenek szem előtt. Bármennyire is népszerűtlen ez a többség egy jelentős része számára, nekik is pont annyi joguk van itt élni, mint bárkinek. Segíteni kell őket abban, hogy beköltözzenek a városokba, ahol van munkalehetőség. A legnagyobb segítség valószínűleg az, ha egyéni szinten elfogadjuk, hogy ők is emberek, és nekik is joguk van az élethez.

4) Oktatás

A magyar oktatási rendszer rossz, mert rossz eredményt ad. Semmi más nem számít. Ha egy rendszerből értelmes, önálló, motivált, boldoguló emberek kerülnek ki, az jó. Ha a világban tengődő, szerencsétlen, tudatlan lúzerek, az rossz. Nem tudom, hány évig optimális iskolába járni. De azt tudom, hogy egy rossz rendszerben hosszú-hosszú éveket eltölteni nem lehet cél. Az állam itt szerintem két dolgot tehet: egyrészt deklarálja, hogy nincs nála a bölcsek köve, nem ért hozzá, nem tudja. Ha valaki jobban tudja, csinálja. A másik, ami ehhez szorosan kapcsolódik, hogy eláll az útból. Alapítson bölcsődét, óvodát, iskolát, aki akar, úgy, ahogy akar. Tanítsa a saját gyerekét, ha ahhoz érez kedvet. Az állami rendszernél szinte minden jobb.

Ezek a pontok nem véletlenül hiányoznak a politikai palettáról. Egy részükkel, például amit az állami oktatásról, vagy a települések helyzetéről írtam, lehet vitatkozni. Más részükkel, mint a nyugdíjrendszer pilótajáték jellege, vagy a leépült idősek várható tömege, aligha. Alapvető tévedésben lennék, amikor ezeket a pontokat látom olyan sorskérdéseknek, amiről a politikának szólnia kéne? Nem hiszem. Képviselhetők ezek párt szinten? Valószínűleg nem. Érdemes róluk beszélni? Szerintem igen. Ha másért nem, akkor azért, hogy a politikai pártok programját egy alapvető bullshit tesztnek alá lehessen vetni.

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://libertarius.blog.hu/api/trackback/id/tr2513691618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2018.02.23. 15:12:23

orbán és rablóhordájának halált kívánom. Isten bocsássa ezt meg nekem, mert valóban nem egy szokványos kérésről van szó, de amennyiben Mária valóban tenni akar bármit az országáért, nem pedig csak nézni, ami itt folyik, akkor egy villám agyonbassza ezt a tetvedék csürhét, tanulságképpen a jövőre nézve abban a tekintetben, hogy MINDEN NEM MARAD BÜNTETLENÜL.

Dicsértessék mindörökké. Amen.

s 2018.02.23. 15:38:42

Elbaszott sok faszságot leírtál - mondom ezt úgy, hogy még csak az első ponton jutottam túl. Elszántságom töretlen, olvasom tovább. Mi a faszt is tehetnék munkaidőben, nem igaz?

amjamayna 2018.02.23. 15:38:50

sírjál libsi, öröm füleimnek....

desw 2018.02.23. 15:39:28

@s:

Ez jó ötlet! Ha Orbánék végre eltakarodnak, akkor kevesebb nyugger lesz, kevesebb állami seggmeresztő, hirtelen okosabb lesz mindenki és magasabb hozzáadottértéken melózik majd, nem lesznek adócsalók, nem lesz ennyi kövér és dohányos. . .
Minden szép és jó lesz! oooh wait . . .

s 2018.02.23. 15:46:57

@desw: "Ha Orbánék végre eltakarodnak, akkor . . . nem lesz ennyi kövér"
Nézd, ha csak eggyel lesz kevesebb, már megérte. Ha érted, hogyan gondolom.

"hirtelen okosabb lesz mindenki"
Nem hirtelen és nem mindenki. Viszont valamikor éppen elegen. A kezdő lépés viszont ez.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.23. 15:49:10

Most a vélasztások tétje: vége lesz a ballibaizmusnak.

kalbász 2018.02.23. 15:52:44

Mondjuk először is azzal, hogy a nyugdíjasok messze túl vannak fizetve.
De messze. Aminek az oka a számosságuk a darab-darab demokráciában.
Ugye ezután gyorsan eltűnne a politikai palettáról.

desw 2018.02.23. 16:23:48

@s:

"Nem hirtelen és nem mindenki. Viszont valamikor éppen elegen. A kezdő lépés viszont ez. "

Világos! A bunkó most azért nem tanul piálás helyett, mert Orbán a góré. Majd ha nem Orbán lesz, akkor nem iszik többet és a TV bámulás helyett tanulni fog.

desw 2018.02.23. 16:26:42

@kalbász:

Hát ez az!

Amíg az eltartottak többségben vannak a választók között, addig felesleges jót (hosszabb távon is fenntartható gazdaságpolitikát) remélni egy új kormánytól.

s 2018.02.23. 16:58:23

@desw: "A bunkó most azért nem tanul piálás helyett"
NEM! A bunkó bármely rendszerben tanulatlanul végzi. De ez egy szélsőséges eset. A dolgok nem a szélsőséges eseteken fordulnak meg, hanem a középrészen. A szakközép iskolai képzés szétzilálása, a tárgyak óraszámaiban áterőltetett negatív változtatások, a tankötelezettségi életkor csökkentése, a központosított irányításra törekvés, szemben az oktatási helyzethez rugalmasabban és szakszerűbben alkalmazkodó módszerekkel, ez mind a tömegeket érintő, jelentős torzulásokat eredményező hatás. 20 kibaszott év, de talán már kevesebb is meg fogja mutatni ezt a rombolást. Az nyilván más kérdés, hogy az értelmesebbje ma is látja ezt. Látja, de tenni nem tud ellene a sok ostoba miatt.

desw 2018.02.23. 17:05:10

@s:

Már megint ez a butuska hárítás! Mindenről a gonosz politiukusok tehetnek, mi? Hol van az álompolgárok felelősége?

Figyu, már nincs a könyveken a "Kereskedelmi forgalomba nem kerülhet!" cimke. Aki akar, az tud tanulni!

Akinek van igénye a tanulásra, az kb mindent megtanulhat. Akinek nincs meg az igénye, azon egy kormány sem fog tudni segíteni.

Egy Hun Hunniából 2018.02.23. 17:13:16

Kádár és a cigány

Meghal a cigány, a túlvilágon találkozik Kádár elvtárssal.
Kádár megkérdi:
- Te cigány, mikor volt jobb élni? Mostanában vagy az én időmben?
- A te idődben a politikusok politizáltak, a munkások dolgoztak a romák meg loptak. Mostanában meg a politikusok lopnak, a munkások politizálnak és bazzeg, azt akarják, hogy én dolgozzak!

s 2018.02.23. 17:32:57

@desw: "azon egy kormány sem fog tudni segíteni"
Nem. Ártani azonban tud. Jelentősen ki is használja ezt a lehetőségét.

"Mindenről a gonosz politiukusok tehetnek, mi? Hol van az álompolgárok felelősége?"
Akkor tehetnek mindenről a politikusok, ha minden kibaszott dologba beleugatnak - tehát jelen helyzetben. Ha természetes irányt hagynának a dolgok folyásának, azok elrendeződnének maguktól ennél sokkal jobban. Csakhogy akkor elég hamar kiderülne, hogy ezekre a faszszopókra semmi szükség. Tehát fontoskodnak veszettül és el is basznak mindent szintén veszettül.

David Bowman 2018.02.23. 18:31:55

"Ezt a demográfiai folyamatot nem lehet megfordítani."
Épp most halnak ki azok a nők, akik eddig csak kényszerből lettek anyák. Tehát a következő nemzedéket a gyerexerető nők gyerekei fogják alkotni. Ők ezt örökölték, tehát értelemszerűen nekik több gyerekük lessz.

David Bowman 2018.02.23. 18:34:15

"A magyar oktatási rendszer rossz, mert rossz eredményt ad."
Épp most írja egy másik cikk, hogy mennyien kerültek be tőlünk az elit angol buziképzőkbe.

David Bowman 2018.02.23. 18:38:05

Kedves posztoló, te legalább gondolkodol. Ez az emberek kilencven százalékáról nem mondható el. Tehát erre a maradék tíz %ra nem lehet választási kampányt építeni.

David Bowman 2018.02.23. 18:41:27

@kalbász: Aki igazán jót akar tenni bármelyik országgal, az betiltja a nyugdíjat. Mindenkinek jóba kell lenni a gyerekeivel.

morph on deer 2018.02.23. 18:41:58

“Érted, nem befizetünk az adóhivatalnak, hanem pénzt kapunk tőle. Nyalhatjuk az enni adó kezet. Zseniális. Kár, hogy ez a javaslat nem kapott nagyobb figyelmet, mert ennél jobb kifejezése nem lenne annak, mennyire az államtól függ az életünk.”

Szerintem nem érted a lényeget.

desw 2018.02.23. 18:42:37

@s:

"Ha természetes irányt hagynának a dolgok folyásának, azok elrendeződnének maguktól ennél sokkal jobban. Csakhogy akkor elég hamar kiderülne, hogy ezekre a faszszopókra semmi szükség."

Ebben egyetértünk!

De vigyázz, mert nemcsak a politikusok és a közvetlen sleppjük él a felesleges bürokráciából, hanem százezernyi vagy akár milliónyi álompolgár is.

Gondolj csak bele, hogy pl egy tök egyszerű adórendszer mellett semmi szükség nem lenne könyvelőre, adótanácsadóra, bérszámfejtőre, ennyi NAV-osra, . . .

Százezreket ki lehetne/kellene rúgni az állami sóhivatalokból.

Szerinted pl az önkormányzatnál dolgozó polgár megszavazná a bürokráciacsökkentést? Megszavazná a saját munkahelyének a megszűntetését?

Nem! És ezért írtam azt, hogy hiába jön másik kormány, ezek a dolgok soha a büdös életben nem fognak változni.

Mocskos módon lopnak a politikusok, ez nem vitás, de az igazán nagy pénznyelő a nyugdíj és az állami bürokráciá, és ezeket nem lehet átalakítani, mert azt nem szavazza meg a buta nép.

David Bowman 2018.02.23. 18:45:16

@desw: Vagy az okos nép. Így jól élünk. Bonyolult rendszereken változtatni csak nagyon óvatosan szabad. Pl szines TV.

desw 2018.02.23. 18:54:02

@David Bowman:

"Vagy az okos nép. Így jól élünk. "

Márhogy ki él jól? És meddig?
süti beállítások módosítása